5 головних правил харчування при діабеті 2-го типу

Основою терапії цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) є дотримання раціонального збалансованого харчування. Це важливо, оскільки частими «супутниками» цього типу діабету є зайва вага, підвищений рівень холестерину, проблеми з серцем і судинами.

Ось 5 головних принципів харчування, яких слід дотримуватися при діабеті 2-го типу.

5 головних правил харчування при діабеті 2-го типу - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Виключення швидких вуглеводів

Швидкі (прості) вуглеводи — призводять до стрімкого підвищення рівня глюкози (цукру) в крові, що при діабеті 2-го типу, інсулінорезистентності та зайвій вазі зовсім ні до чого. Тому, потрібно виключити зі свого раціону такі продукти, як мед, варення, солодкі сиропи, соки пакетовані, солодкі газовані та негазовані напої, льодяники тощо.

Читайте також: 5 «поганих» вуглеводів, від яких не варто відмовлятися при діабеті

Зменшення порцій повільних вуглеводів

Вуглеводи, як макронутрієнт, є важливим джерелом енергії для організму. У той же час вуглеводи підвищують рівень глюкози в крові, тому потребують контролю кількості і складу. В середньому за добу рекомендовано вживати 100-150 грамів повільних (складних) вуглеводів. Це каші не швидкого приготування, як от гречка, булгур, пшоно, перловка тощо. Бажано виключити манну кашу, вівсяні пластівці, обмежити білий рис.

Акцент на продукти з високим вмістом клітковини

Овочі, зелень, бобові, деякі види фруктів і ягід — обов'язково повинні бути в раціоні людини з цукровим діабетом 2-го типу.

Читайте також: 13 продуктів з високим вмістом клітковини, які варто додати до свого раціону при діабеті

Контроль споживання жирів

Оскільки ЦД2 нерідко супроводжується зайвою вагою, гіперліпідемією, гіпертонічною хворобою, то окрім оцінки вуглеводів рекомендований контроль споживання жирів та врахування виду жирів. Отже, потрібно виключити трансжири (перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки; кондитерські вироби, маргарин, фастфуд, сухарики, чіпси, морозиво тощо); та обмежити вживання насичених жирів (пальмова та кокосова олія, вершки, вершкове масло, какао-масло, сало, смалець тощо). При ЦД 2-го типу варто надавати перевагу ненасиченим (корисним) жирам, що містться у таких продуктах, як оливкова олія, оливки, зерна льону, риба та морепродукти, горішки, авокадо тощо.

Білок обов'язково повинен бути у раціоні

Чудовий продукт, який дає тривале відчуття ситості — яйця. Індичка, куряче філе, кріль, яловичина, риба тощо.

Нехай вам не здається, що раціон при діабеті 2-го типу маленький і одноманітний. Різні види м'яса, риби, яйця і молочні продукти (не забувайте про жирність), овочі, бобові, фрукти і ягоди, зелень, горіхи та насіння — всьому цьому є місце в меню при ЦД2.


Читайте також:

Продукти для кращої компенсації діабету

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

Уникайте цих помилок зі сніданком, якщо у вас діабет
 

Ми в Instagram та Telegram