9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

Контроль діабету значною мірою залежить від того, що, скільки і коли ми їмо. Ці маленькі харчові помилки, яких багато людей припускаються щодня, можуть звести нанівець усі ваші зусилля та погіршити компенсацію. Намагайтеся уникати їх задля кращого контролю захворювання.

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації - изображение

1. Великі порції 

У людей, які контролюють цукровий діабет, розміри порцій вуглеводної їжі визначають, яку дозу інсуліну або інших цукрознижувальних ліків їм потрібно прийняти і як реагує їхній рівень глюкози в крові. Тож використовуйте просте правило — вуглеводна їжа (каша, картопля, макарони тощо) має займати одну четверту частину тарілки. Надмірне споживання вуглеводів саботує контроль рівня глюкози в крові.

2. Солодкі напої 

Напої з високим вмістом цукру та калорій підвищують рівень глюкози в крові навіть швидше, ніж вуглеводна їжа. Фруктові соки, коктейлі, енергетичні напої, солодкі чаї та модні кавові напої містять значну кількість простих вуглеводів (тобто, цукру). Тож людям з діабетом краще триматися від них подалі і надавати перевагу напоям без цукру, як-от звичайна вода, трав'яний чай без цукру, лимонад домашнього приготування тощо.

3. Пропуск прийомів їжі, або хаотичне харчування

Своєчасний прийом їжі протягом дня є важливим для контролю діабету. Пропуск їжі ставить вас під загрозу гіпоглікемії (падіння рівня цукру в крові). Крім того, зазвичай ми переїдаємо під час наступного прийому їжі, коли пропускаємо попередній. Оптимальним варіантом є три прийоми їжі на день з інтервалом 4-5 годин, плюс перекуси (за потреби).

4. Швидкі вуглеводи

Хоча на рівень глюкози (або цукру) в крові впливають усі вуглеводи, деякі з них, а саме, складні (або довгі) вуглеводи, є найкращим вибором при діабеті. Складні вуглеводи, такі як цільні зерна, овочі та бобові, містять довгі молекулярні ланцюги вуглеводів, які, на відміну від простих (або швидких) вуглеводів, потребують більше часу для перетравлення. Це допомагає запобігти різким стрибкам рівня цукру в крові. Прості ж вуглеводи, подібні до тих, що містяться в борошні та цукрі, являють собою невеликі, легко перетравлювані молекули і можуть викликати швидке підвищення рівня глюкози в крові.

5. Мало овочів

Некрохмалисті овочі, як-от салат, броколі, цибуля, перець, шпинат, помідори тощо, багаті на вітаміни, мінерали і клітковину. Проте, вміст вуглеводів у них досить низький. Це робить їх оптимальною групою продуктів для людей з цукровим діабетом. Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує людям з діабетом включати такі овочі до свого раціону.

6. «Спотворення» здорової їжі 

Вівсянка, кава, салати та сендвічі самі по собі є здоровими продуктами харчування, чи не так? Однак при додаванні до них простих вуглеводів, ви значно нівелюєте їхню користь і збільшуєте ризик гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові). Наприклад, додавання меду, сиропу та жмені сухофруктів легко потроїть вміст вуглеводів у вівсянці. А додавання в каву збитих вершків і цукру перетворить цей напій на «вуглеводну бомбу». 

7. Перетворення перекусу на повноцінний прийом їжі 

Перекус може бути корисним, коли необхідно підтримувати рівень цукру в крові між основними прийомами їжі. Але коли ви перетворюєте звичайний перекус на повноцінний прийом їжі, це може призвести до гіперглікемії і збільшення ваги. Під час перекусів необхідно дотримуватися правила: не більше 15-20 г вуглеводів плюс джерело білка. Наприклад: хумус і овочі, твердий сир і шматочки яблука, мигдаль і сушена журавлина.

8. Їжа в закладах швидкого харчування

Зазвичай страви в закладах швидкого харчування містять велику кількість вуглеводів, з якою людині з діабетом важко впоратися. Більшість дорослих людей з діабетом повинні споживати 45-60 г вуглеводів за один прийом їжі та 15-20 г на перекус. [ця кількість може бути збільшена/зменшена залежно від рівня вашої фізичної активності, ліків, які ви приймаєте тощо, тому проконсультуйтеся з лікарем або зареєстрованим дієтологом]. Якщо замовлена в кафе/ресторані порція занадто велика, візьміть половину додому. Частіше готуйте вдома — так ви можете контролювати інгредієнти, методи приготування та розміри порцій.

9. Повна відмова від вуглеводів

Низьковуглеводна дієта, насправді, не є гарним вибором при діабеті. Організм неодмінно потребує вуглеводів для отримання енергії, тому рекомендується щодня вживати до 150 г вуглеводів. Фактично, головним джерелом енергії для головного мозку є глюкоза. Крім того, перехід на низьковуглеводну дієту збільшує ризик гіпоглікемії.


Читайте також:

4 поради ADA для здорового харчування при діабеті

Як скласти «здорову тарілку»? Детальний розбір

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем

 

Ми в Instagram та Telegram