Уникайте цих помилок зі сніданком, якщо у вас діабет

Читайте далі, щоб дізнатися про 5 поширених помилок під час сніданку, про те, як вони можуть вплинути на контроль діабету; а також про прості кроки, які ви можете зробити, щоби підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові, насолоджуючись при цьому їжею.

Уникайте цих помилок зі сніданком, якщо у вас діабет - изображение

Помилка №1: Ви повністю пропускаєте сніданок

Незалежно від того, чи ви відмовляєтеся від сніданку, тому що дотримуєтеся особливої дієти, поспішаєте на роботу чи взагалі не любите снідати, знайте, що для людей з діабетом існують певні нюанси. По-перше, пропуск сніданку може збільшити ризик гіпоглікемії (низького рівня цукру в крові). Крім того, відмова від ранкового прийому їжі також може вплинути на ваш апетит протягом решти дня, а саме спричинити переїдання вуглеводів, що може вплинути на контроль діабету та з часом призвести до проблем із вагою. 

Багатий на білки і клітковину сніданок надасть тривале відчуття насичення та  допоможе підтримувати рівень цукру в крові більш стабільним протягом дня. 

Щоб забезпечити збалансоване та достатнє за вмістом білків, жирів, вуглеводів та мікронутрієнтів харчування, доречним може бути вживання високоякісних добавок, зокрема сироваткового білка, вітамінно-мінеральних комплексів або засобів природного походження від allnutrition.ua. Щоб отримувати максимальну користь від харчування, посилюючи його додатковими джерелами корисних та поживних речовин, проконсультуйтесь із лікарем. 

Помилка №2: У вашому сніданку мало клітковини

Клітковина (харчові волокна) — неперетравлюваний складний вуглевод, що міститься в рослинних продуктах — важлива для контролю рівня цукру в крові та отримання тривалого відчуття ситості, а також для зміцнення здоров'я серця, травлення та кишківника. 

Клітковина сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот, які відіграють важливу роль у регулюванні рівня цукру в крові. За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), люди з діабетом [як і люди без діабету] повинні прагнути вживати від 25 до 38 грамів клітковини щодня. 

Щоб отримати більше клітковини під час сніданку, ви можете додати зелень та свіжі овочі до свого ранкового омлету. 

Читайте також: Готуємо фриттату на сніданок! Смачний та поживний рецепт

Помилка №3: У вашому сніданку багато рафінованих вуглеводів та насичених жирів

Популярні продукти для сніданку — куплені в магазині пластівці/мюслі, кекси, пончики та тістечка або білий хліб з маслом — містять мало клітковини і багато вуглеводів та насичених жирів. Таке поєднання підвищує рівень цукру в крові та наражає на ризик серцево-судинних захворювань.

Краще обирайте цільнозернові продукти з овочами або фруктами, які містять складні вуглеводи, що повільно перетравлюються, а також продукти, які містять корисні жири. Спробуйте тост з цільнозернового хліба з авокадо, яйцем і овочами та/або зеленню.

Помилка №4: Ви переїдаєте

Тут ніби то все має бути зрозуміло. Працює золоте правило: «Все корисно в міру». [гадаємо, не потрібно пяснювати, чому переїдання це погано?] Як відсутність сніданку, так і занадто щільний сніданок може негативно позначитися на ваших цукрах, вашому апетиті протягом решти дня та, в довготривалій перспективі, на вашій фігурі.

Намагайтеся стабільно з'їдати приблизно однакову кількість вуглеводів зранку [бажано, складних] і оцініть реакцію свого організму. Не забудьте включити продукти, які містять клітковину, білок і ненасичені жири для збалансованого сніданку.

Помилка №5: Ви п'єте сік

Залиште сік для лікування гіпоглікемії! Сік, навіть 100% фруктовий, не містить клітковини та швидко підіймає рівень цукру в крові. Крім того, сік, особливо магазинний, часто може містити доданий цукор, барвники та інші, зовсім не корисні для здоров'я речовини.

Замість соку віддайте перевагу цілим свіжим фруктам, які містять клітковину, і поєднуйте їх з джерелом білка.

Правильний сніданок може допомогти вам підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові та уникнути переїдань протягом решти дня. Обирайте солоний сніданок замість солодкого, а також обов'язково включайте продукти, багаті клітковиною, нежирним білком і корисними жирами, обмежуючи при цьому додавання цукру і насичених жирів. Привчити себе до правильного сніданку не обов'язково має бути нудно чи складно. Складіть список продуктів, які ви любите, і спробуйте створити корисні, багаті на поживні речовини комбінації.


Джерело: EatingWell

Читайте також:

5 «поганих» вуглеводів, від яких не варто відмовлятися при діабеті

Готуємо фриттату на сніданок! Смачний та поживний рецепт

10 корисних продуктів для сніданку

 

Ми в Instagram та Telegram