7 порад, як контролювати діабет, коли на вулиці спекотно

Коли температура починає виходити з-під контролю, рівень цукру в крові також може змінюватися. Сильна спека (як і холод) можуть вплинути на ваше діабетичне обладнання, ліки та, зрештою, на контроль діабету.

Ось що потрібно зробити, щоб залишатися в безпеці, бути здоровим і дотримуватися плану контролю діабету, коли на вулиці надто спекотно.

7 порад, як контролювати діабет, коли на вулиці спекотно - изображение

1. Пийте воду

Висока температура означає більшу ймовірність зневоднення. Це проблема для всіх, але може бути особливо небезпечно для людей з діабетом. Якщо ви зневоднені, концентрація цукру у вашій крові підвищується [через нирки проходить менше крові, тож вони не видаляють надлишок цукру з крові, щоб потім вивести його із сечею]. Виникає гіперглікемія (високий рівень цукру в крові), зростає ризик небезпечного ускладнення — діабетичного кетоацидозу (ДКА). Тому, коли спекотно, обов'язково пийте багато води або напоїв без цукру та кофеїну, наприклад, прохолодний трав'яний чай або несолодкий домашній лимонад. 

Читайте також: 5 найкращіх напоїв у спеку

2. Зберігайте інсулін та діабетичне обладнання належним чином

Високі літні температури можуть вплинути на ваші ліки від діабету та діабетичне обладнання (глюкометри, тест-смужки). Коли на вулиці спекотно, інсулін та інші препарати легко руйнуються. Переконайтеся, що зберігаєте їх належним чином — подалі від сильної спеки та прямих сонячних променів. Наприклад, ніколи не залишайте їх у машині у спекотний літній день. Якщо ви подорожуєте, використовуйте спеціальний термочохол для шприц-ручок з інсуліном та помпи.

Читайте також: Як захистити інсулін від псування влітку? Правила зберігання та використання препарату у спекотну погоду

3. Уникайте тренувань у найбільш спекотні години

Фізичні вправи є важливою частиною лікування діабету та контролю рівня цукру в крові. Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує приділяти 150 хвилин фізичній активності щотижня. Але не варто займатися на вулиці в найспекотнішу частину дня (приблизно з 12:00 до 17:00). Найкращий час для тренування на вулиці — зранку або ввечері, після заходу сонця. Інший варіант — тренуватися у спортзалі з кондиціонером.

Читайте також: 7 видів фізичної активності для кращого контролю діабету

4. Знайте симптоми гіпоглікемії

Деякі симптоми теплового виснаження схожі на симптоми низького рівня цукру в крові — гіпоглікемії, зокрема пітливість, запаморочення, тремтіння і сплутаність свідомості, згідно з даними ADA. Ви можете подумати, що це спека, і не помітити, що рівень цукру в крові впав до небезпечного мінімуму. Пам'ятайте про попереджувальні ознаки низького рівня цукру в крові і завжди тримайте при собі засоби для лікування гіпоглікемії, на випадок, якщо вам знадобиться підвищити рівень цукру в крові. 

Читайте також: 10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові

5. Частіше перевіряйте рівень цукру в крові

У спекотну погоду вам може знадобитися частіше перевіряти рівень цукру в крові, щоб за потреби скоригувати дозу інсуліну та дієту. Проконсультуйтеся зі своїм ендокринологом щодо оптимальної кількості вимірювань для вас. Або використовуйте безперервний моніторинг глюкози (CGM), щоб бачити свої показники 24/7.

6. Дотримуйтесь правил догляду за ногами при діабеті

Люди з діабетом схильні до проблем зі стопами. Влітку у вас може виникнути спокуса ходити босоніж (по траві, на пляжі чи біля бассейну), але Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC) радить цього не робити. Натомість вони рекомендують завжди носити якісне комфортне взуття, яке підходить за розміром, а також шкарпетки (навіть у теплі місяці). Наприкінці кожного дня ретельно перевіряйте ноги на наявність порізів, подряпин чи пухирів. Не ігноруйте травми ніг, за потреби — негайно зверніться до лікаря.

Читайте також: Як доглядати за стопами та нігтями при діабеті? 15 основних правил

7. Захистіть себе від теплового виснаження та опіків

Наносьте сонцезахисний крем, носіть капелюх і сонцезахисні окуляри під час виходу на вулицю, обирайте одяг з тонких, дихаючих тканин, щоб уникнути теплового виснаження або сонячних опіків, які можуть вплинути на регуляцію рівня цукру в крові.

 


Джерела: everydayhealth, cdc.gov, diabetes.org

Читайте також:

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

«У всьому винне кохання...» Діабет-блогерка про особисту драму, переїзд до Німеччини та забезпечення людей з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram