9 способів попіклуватися про себе при діабеті

Контроль діабету це цілодобова робота, яку виконуєш, тому що мусиш, без вихідних і відпусток. Тож віддайте собі належне — ви на це заслуговуєте!

Ось 9 простих способів попіклуватися про своє фізичне та психічне здоров'я, якщо у вас діабет або ви доглядаєте за іншою людиною з діабетом.

9 способів попіклуватися про себе при діабеті - изображение

1. Визнайте ваші зусилля 

Визнайте важку працю, яку ви щодня робите, щоб контролювати свій стан. Контроль діабету — це робота на повний робочий день, яка вимагає постійної уваги, і визнання зусиль, що ви докладаєте, може допомогти підняти ваш моральний дух.

2. Ставте реалістичні цілі

Встановлюйте досяжні цілі, які допоможуть вам контролювати діабет, не наражаючи себе на розчарування. Наприклад, замість того, щоб прагнути до ідеального рівня цукру в крові, прагніть до діапазону рівня глюкози (TIR), який є розумним і здоровим саме для вас.

Читайте також: Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні

3. Пробачте собі...

Будуть дні, коли все піде не так, як заплановано — можливо, у вас несподівано підскочить рівень цукру в крові або вийде з ладу канюля... Коли це трапиться, будьте терпимі та поблажливі до себе. Управління діабетом — складна справа, і періодичні невдачі є цілком нормальним явищем.

Читайте також: Вигорання від діабету існує. 10 порад, як впоратися зі складним станом

4. Святкуйте маленькі «перемоги»

Святкуйте свої успіхи, навіть якщо вони незначні. Люди, які не мають відношення до діабету, не завжди це розуміють. Але. Незалежно від того, чи це заміна ланцета, чи впорядкування ваших діа-запасів, чи запис на наступний візит до лікаря — кожен позитивний крок заслуговує на визнання!

5. Виділяйте час для себе

Приділяйте час заходам, які «живлять» ваше тіло і душу. Це може означати час для хобі, спілкування з близькими та друзями або практику релаксації, наприклад, медитацію чи вправи на глибоке дихання. Ви — це більше, ніж діабет!

6. Навчайтесь

Знання — це сила! Що більше ви розумітимете про дыабет, тим впевненіше почуватиметеся в управлінні ним. Використовуйте авторитетні джерела, щоб бути в курсі останніх інновацій у лікуванні та стратегій управління.

Читайте також: Школа діабету DIA.SCHOOL: встигни забронювати своє місце

7. Зробіть перерву в соціальних мережах

Не вірте всьому, що бачите і читаєте в соціальних мережах. Це може змусити вас відчувати що ви робите недостатньо, і що у вас справи йдуть не так добре, як у когось іншого. Це нормально — зробити «крок назад», коли ви перевантажені. Розгляньте можливість завести окремий акаунт для вашої діабетичної спільноти.

8. Спілкуйтеся з іншими людьми з діабетом

Участь у діа-спільноті може надати неоціненну підтримку. Розгляньте можливість приєднання або створення місцевої групи підтримки для людей з діабетом. Обмін досвідом та стратегіями керування діабетом з іншими людьми, які розуміють, через що ви проходите, може бути неймовірно обнадійливим і заспокійливим.

9. Прислухайтеся до свого тіла та розуму

Звертайте увагу на сигнали, які посилає ваше тіло. Адаптуйте свій план лікування відповідно до того, що приносить вам задоволення, а що — ні. Ви завжди можете звернутися до свого ендокринолога за додатковою підтримкою.

 

Бережіть себе!

Завжди поруч, ваш «Мій цукровий»


Читайте також:

10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова

10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 1

10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram