6 причин, чому рівень цукру в крові підвищується вночі і що ви можете зробити, щоб запобігти цьому

Деякі люди з діабетом бояться або відчувабть зниження рівня глюкози під час сну, тоді як інші можуть відчувати високий нічний рівень глюкози. Підтримання стабільного рівня глюкози протягом ночі допоможе вам більше спати і почуватися краще, а хороший нічний сон допоможе вам контролювати діабет наступного дня.

Ось кілька порад і стратегій, як люди з діабетом можуть покращити сон і уникнути нічного підвищення рівня цукру в крові. 

6 причин, чому рівень цукру в крові підвищується вночі і що ви можете зробити, щоб запобігти цьому - изображение

Симптоми підвищеного рівня цукру в крові вночі

Якщо у вас підвищений рівень цукру в крові вночі, ви можете відчувати наступні симптоми:

  • Поганий сон
  • Часті прокидання для сечовипускання або пиття води
  • Головний біль
  • Сухість у роті
  • Нудота

Читайте також: Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові

Інші симптоми гіперглікемії, які ви можете відчувати вдень або вночі, включають: 

  • Часте та надмірне сечовипускання 
  • Сильна спрага 
  • Нечіткість зору 
  • Сплутаність свідомості
  • Слабкість 
  • Задишка

Чи безпечно спати з високим рівнем цукру в крові?

Рівень глюкози, який іноді трохи підвищується вночі, як правило, не становить серйозної загрози для здоров'я. Більшість людей з діабетом не можуть уникнути певного підвищення рівня глюкози. Однак часті або довготривалі підвищення (особливо такі, що перевищують 13,9 ммоль/л) можуть бути небезпечними. При діабеті важливо вчасно лікувати гіперглікемію з двох головних причин:

  1. Хронічна гіперглікемія може призвести до серйозних ускладнень, спричинених пошкодженням кровоносних судин і нервів, що може вплинути на очі, серце, нирки та інші органи. Це відбувається, коли рівень глюкози є надто високим протягом тривалого періоду часу.
  2. Дуже високий рівень глюкози може бути ознакою діабетичного кетоацидозу (ДКА, або високий рівень кетонів у крові, що свідчить про недостатню кількість інсуліну в організмі). Це трапляється переважно у людей з діабетом 1-го типу і може бути небезпечним для життя.

Чому рівень цукру в крові підвищується вночі? 6 головних причин

Існує багато факторів, які можуть спричинити підвищення рівня цукру в крові вночі. Найпоширеніші причини включають:

Читайте також: Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

1. Їжа перед сном

Незалежно від того, перекушуєте ви чи вечеряєте пізно, сплеск глюкози після їжі може призвести до високого рівня глюкози протягом ночі. Зокрема, їжа з високим вмістом жирів і вуглеводів (наприклад, піца або макарони з вершковим соусом) може затримати всмоктування глюкози, що спричинить тривале підвищення рівня цукру в крові.

2. Пропуск прийому цукрознижувальних ліків

Якщо у вас діабет 2-го типу, план лікування, який не враховує нічну резистентність до інсуліну або пропущені дози цукрознижувальних препаратів, може спричинити високий рівень глюкози вночі (а часто і вдень).

3. Надмірна корекція низького рівня глюкози (гіпоглікемії) перед сном

Якщо вам потрібно повернути рівень глюкози в норму перед сном, прийміть рівно стільки глюкози, щоб стабілізувати рівень цукру в крові. Дуже корисними можуть бути спеціальні засоби для лікування гіпоглікемії, які підвищують рівень глюкози на певну величину. 

4. Недостатньо базального інсуліну

Якщо ви приймаєте інсулін, його рівень може бути недостатнім протягом ночі: залежно від дози та часу введення базального інсуліну, його може не вистачити в організмі до ранку. Дізнайтеся як працюють різні типи інсуліну, та проконсультуйеся з вашим лікарем щодо корекції дозування.

5. Недостатня доза інсуліну перед сном через страх нічної гіпоглікемії

Страх гіпоглікемії найчастіше виникає у людей з діабетом 1-го типу, які приймають інсулін. Цей стан характеризується появою тривоги або страхом, який виникає при думці про низький рівень цукру в крові. Найгірше те, що це може змусити людей з діабетом навмисно підтримувати високий рівень цукру в крові, що збільшує ризик ускладнень та ДКА. Про те, як впоратися зі страхом гіпо, читайте тут

6. «Феномен світанку»

Феномен світанку виникає рано вранці, коли організм природним чином сигналізує печінці виробляти глюкозу, даючи тілу енергію, необхідну для пробудження. Гормональні зміни, пов'язані з феноменом світанку, відбуваються як у людей з діабетом, так і без нього, хоча у людей без діабету гіперглікемія не спостерігається. Якщо ви приймаєте інсулін, вам може знадобитися спробувати новий базальний інсулін або відрегулювати час і кількість базальної дози (за допомогою ін'єкційного інсуліну) чи нічний рівень базального інсуліну (за допомогою інсулінової помпи), щоб покрити ранній ранковий підйом. 

Читайте також: Феномен «світанку»: чому вранці росте цукор та що ви можете із цим зробити?

Як стабілізувати рівень цукру в крові на ніч

Найважливіше, що ви можете зробити для стабілізації рівня цукру в крові, це контролювати рівень глюкози перед сном, протягом ночі та коли ви прокидаєтеся, щоб виявити закономірності. Це допоможе вам зрозуміти, що відбувається у вашому організмі і як це можна виправити. Хоча існує багато стратегій, які люди використовують для стабілізації рівня цукру в крові вночі, кожна людина індивідуальна — вам доведеться шукати тенденції у своєму організмі, експериментувати зі способами зниження рівня глюкози протягом певного періоду часу і дізнатися, що найкраще працює для вашого організму.

Перевірте рівень цукру в крові перед сном

Якщо він вже високий, рівень цукру в крові може залишатися високим протягом всієї ночі. Щоб вирішити цю проблему, вам потрібно почати з того, що відрегулювати час, коли ви їсте, і з чого складається ваша вечеря, а також кількість інсуліну, яку ви приймаєте на їжу, щоб покрити її.

Перевірте рівень цукру в крові вночі, між північчю та 3 годинами ранку

Якщо перед сном рівень глюкози був у межах норми, але між північчю та 3 годинами ночі він підвищився, можливо, вам потрібно відкоригувати дозу базального інсуліну та час його введення. Якщо у вас низький рівень у цей час, ви можете відчути повторне підвищення рівня цукру в крові пізніше — це зазвичай пов'язано з надмірною корекцією низького рівня.

Перевірте рівень цукру в крові, коли прокидаєтеся

Якщо перед сном, а також між північчю та 3 годинами ночі ваш рівень цукру в крові був у межах норми, а вранці він підвищився, можливо, у вас спостерігається «феномен світанку» або закінчується запас інсуліну (або інших ліків від діабету). 

Безперервний моніторинг глюкози (CGM) може допомогти вам краще відстежувати рівень глюкози протягом ночі. Ви можете використовувати дані CGM, щоб пов'язати свою поведінку із закономірностями нічних коливань рівня глюкози. Чи впливає час фізичної активності на рівень глюкози вночі? Що стосується вибору їжі протягом дня з точки зору типу, кількості або часу вживання їжі? Якщо у вас немає CGM, чим частіше ви можете вимірювати рівень цукру в крові, тим краще.


Читайте також:

Будьте напоготові: як навколишнє середовище може впливати на рівень глюкози

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Препарат для лікування тяжкої гіпоглікемії при діабеті схвалено в Європі

 

Ми в Instagram та Telegram