Як захистити інсулін від псування влітку? 7 правил зберігання та використання препарату у спекотну погоду

Під впливом сильної спеки інсулін може швидко зіпсуватися та втратити свою цукрознижувальну ефективність. Використання такого препарату може призвести до гіперглікемії (високий рівень цукру в крові) та інших потенційно небезпечних для життя станів.

Як захистити інсулін від псування влітку? 7 правил зберігання та використання препарату у спекотну погоду - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Інсулін — це білок, необхідний для контролю рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом.

Як і в будь-якому іншому білку, в інсуліні можуть розвиватися бактерії, тобто, він може зіпсуватися. Бактерії також можуть розщеплювати білки в інсуліні та зробити його менш ефективним. Використання такого інсуліну може призвести до поганого контролю рівня цукру в крові та до збільшення дозування, а іноді й до виникнення критичних станів, наприклад діабетичного кетоацидозу (ДКА), що може потребувати госпіталізації.

Дотримуйтеся наступних правил зберігання та використання інсуліну у спекотну пору року.

1. Зберігайте інсулін за правильної температури

Рекомендована температура зберігання інсуліну:

  • Закриті флакони (шприц-ручки, картриджі) необхідно зберігати в холодильнику в їхній оригінальній упаковці при температурі 4-8°С. Але тримайте його ближче до дверцят холодильника, щоб запобігти замерзанню. Зазвичай термін придатності інсуліну становить 1 рік від дати придбання.
  • Розпочаті флакони (шприц-ручки, картриджі) з інсуліном зберігайте при кімнатній температурі до 25 °С протягом 28-30 днів, але не більше (далі він починає втрачати свою ефективність).

(!) Відкриті ручки і флакони не повинні зберігатися в холодильнику.

2. Слідкуйте за терміном придатності* інсуліну

Щоразу, коли ви відкриваєте новий флакон (тобто, коли ви встромляєте голку у флакон) або шприц-ручку, використовуйте маркер, щоб зазначити дату відкриття прямо на упаковці. Це допоможе вам пам'ятати, коли потрібно припинити його використання.

*Терміни придатності інсуліну можуть дещо відрізнятися залежно від марки. Завжди уважно читайте інструкцію до препарату або дізнайтеся про це у вашого лікаря.

3. Оглядайте свій інсулін перед кожним використанням

Звертайте увагу на зміну кольору або прозорості. Шукайте грудочки, тверді білі частинки або кристали у флаконі або шприц-ручці. Інсулін має бути прозорим (не повинен виглядати каламутним) і без жодного осаду.

4. Не залишайте інсулін/помпу з інсуліном під прямими сонячними променями 

в машині, на підвіконні, на відкритому просторі під час відпочинку (пляж, пікнік, дит.майданчик). Пам’ятайте, що навіть якщо ваш інсулін перебуває в діабетичному наборі або сумці, він все одно вразливий до екстремальних температур. Вплив сонячного світла також може призвести до руйнування інсуліну.

5. Використовуйте спеціальні аксесуари для підтримання оптимальної температури вашого інсуліну

термочохли для шприц-ручок з інсуліном, термопенали, захисний чохол для помпи тощо.

  • Vivi Cap — багаторазовий ковпачок для шприц-ручки з інсуліном, який працює без підзарядки.

6. Не використовуйте відкритий інсулін по завершенню 28-денного періоду

Це не означає, що вам обов'язково потрібно викинути весь відкритий інсулін через 28-30 днів, але будьте дуже уважні до рівня цукру в крові. Адже коли інсулін руйнується, він стає менш ефективним у регулюванні рівня глікемії.

7. Будьте обережні під час подорожі літаком

Ніколи не кладіть свій інсулін у валізу, яку зберігатимуть у багажному відділенні літака. У цій частині літака може бути дуже спекотно (або дуже холодно), і ви прибудете до місця призначення з партією непотрібного інсуліну. Завжди тримайте весь інсулін, з яким ви подорожуєте, в ручній поклажі.


Залежно від типу інсуліну, який вам призначили, можуть існувати деякі тонкі відмінності в тому, як найкраще зберігати його і як довго він буде діяти після відкриття. Дізнайтеся про це свого лікаря та завжди уважно вивчайте інструкцію до препарату.

Читайте також:

Vivi Cap: контейнер для зберігання інсуліну, що працює без підзарядки

7 порад, як контролювати діабет, коли на вулиці спекотно

Діабетичний кетоацидоз: як попередити небезпечний стан?

 

Ми в Instagram та Telegram