Як захистити інсулін від псування влітку? Правила зберігання та використання препарату у спекотну погоду

Під впливом сильної спеки інсулін може швидко зіпсуватися та втратити свою цукрознижувальну ефективність. Використання такого препарату може призвести до гіперглікемії (високий рівень цукру в крові) та інших потенційно небезпечних для життя станів.

Як захистити інсулін від псування влітку? Правила зберігання та використання препарату у спекотну погоду - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Інсулін — це білок, необхідний для контролю рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом.

Як і в будь-якому іншому білку, в інсуліні можуть розвиватися бактерії, тобто, він може зіпсуватися. Бактерії також можуть розщеплювати білки в інсуліні та зробити його менш ефективним. Використання такого інсуліну може призвести до поганого контролю рівня цукру в крові та до збільшення дозування, а іноді й до виникнення критичних станів, наприклад діабетичного кетоацидозу (ДКА), що може потребувати госпіталізації.

Дотримуйтеся наступних правил зберігання та використання інсуліну у спекотну пору року.

Зберігайте інсулін за правильної температури

Рекомендована температура зберігання інсуліну:

  • Закриті флакони (шприц-ручки, картриджі) необхідно зберігати в холодильнику в їхній оригінальній упаковці при температурі 4-8°С. Але тримайте його ближче до дверцят холодильника, щоб запобігти замерзанню. Зазвичай термін придатності інсуліну становить 1 рік від дати придбання.
  • Розпочаті флакони (шприц-ручки, картриджі) з інсуліном зберігайте при кімнатній температурі до 25 °С протягом 28-30 днів, але не більше (далі він починає втрачати свою ефективність).

(!) Відкриті ручки і флакони не повинні зберігатися в холодильнику.

Слідкуйте за терміном придатності* інсуліну

Щоразу, коли ви відкриваєте новий флакон (тобто, коли ви встромляєте голку у флакон) або шприц-ручку, використовуйте маркер, щоб зазначити дату відкриття прямо на упаковці. Це допоможе вам пам'ятати, коли потрібно припинити його використання.

*Терміни придатності інсуліну можуть дещо відрізнятися залежно від марки. Завжди уважно читайте інструкцію до препарату або дізнайтеся про це у вашого лікаря.

Оглядайте свій інсулін перед кожним використанням

Звертайте увагу на зміну кольору або прозорості. Шукайте грудочки, тверді білі частинки або кристали у флаконі або шприц-ручці. Інсулін має бути прозорим (не повинен виглядати каламутним) і без жодного осаду.

Не залишайте інсулін/помпу з інсуліном під прямими сонячними променями: 

в машині, на підвіконні, на відкритому просторі під час відпочинку (пляж, пікнік, дит.майданчик). Пам’ятайте, що навіть якщо ваш інсулін перебуває в діабетичному наборі або сумці, він все одно вразливий до екстремальних температур. Вплив сонячного світла також може призвести до руйнування інсуліну.

Використовуйте спеціальні аксесуари для підтримання оптимальної температури вашого інсуліну:

термочохли для шприц-ручок з інсуліном, термопенали, захисний чохол для помпи тощо.

  • Vivi Cap — багаторазовий ковпачок для шприц-ручки з інсуліном, який працює без підзарядки.
  • MedAngel — компактний Bluetooth-термометр, який можна використовувати для контролю температури вашої інсулінової аптечки під час подорожей.

Не використовуйте відкритий інсулін по завершенню 28-денного періоду

Це не означає, що вам обов'язково потрібно викинути весь відкритий інсулін через 28-30 днів, але будьте дуже уважні до рівня цукру в крові. Адже коли інсулін руйнується, він стає менш ефективним у регулюванні рівня глікемії.

Будьте обережні під час подорожі літаком

Ніколи не кладіть свій інсулін у валізу, яку зберігатимуть у багажному відділенні літака. У цій частині літака може бути дуже спекотно (або дуже холодно), і ви прибудете до місця призначення з партією непотрібного інсуліну. Завжди тримайте весь інсулін, з яким ви подорожуєте, в ручній поклажі.


Залежно від типу інсуліну, який вам призначили, можуть існувати деякі тонкі відмінності в тому, як найкраще зберігати його і як довго він буде діяти після відкриття. Дізнайтеся про це свого лікаря та завжди уважно вивчайте інструкцію до препарату.

Читайте також:

Vivi Cap: контейнер для зберігання інсуліну, що працює без підзарядки

Чому літній сезон може бути «викликом» для людей з діабетом?

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?

 

Ми в Instagram та Telegram