Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові

Гіперглікемія, або високий рівень цукру в крові, найчастіше виникає у людей з цукровим діабетом або переддіабетом, та може спричинити як короткострокові, так і довгострокові ускладнення. Ознаки гіпер можуть залишатися непоміченими протягом тривалого часу. Важливо знати симптоми високого рівня цукру в крові, щоб мати можливість вчасно відреагувати та лікувати цей стан, щойно ви їх відчуєте.

*Longread

Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові - изображение

Що таке гіперглікемія?

Гіперглікемія означає, що в крові накопичується надлишок глюкози (або цукру). Як правило це більше стосується людей з діабетом, ніж здорових (тобто, без діабету).

Рівень цукру в крові натщесерце у людей з діабетом, що перевищує 7,2 ммоль/л, вважається гіперглікемією. Якщо ваш рівень цукру в крові натще становить від 5,5 ммоль/л до 6,9 ммоль/л, це означає, що у вас, скоріше за все, переддіабет. Також можна вважати, що в людини гіперглікемія, якщо рівень глюкози в крові перевищує 10 ммоль/л через 2 години після прийому їжі. (Рівень цукру в крові після їжі у людей без діабету рідко перевищує 7,7 ммоль/л).

Читайте також: Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати

Чому виникає гіперглікемія?

Зазвичай, у нормі, наш організм чудово справляється з підтриманням оптимального балансу глюкози в крові. Але в деяких випадках, наприклад, якщо у вас діабет чи переддіабет, ваш рівень цукру може вийти з-під контролю. 

Цукровий діабет — це хронічний стан, за якого підшлункова залоза не виробляє взагалі або виробляє у недостатній кількості інсулін — гормон, відповідальний за регулювання рівня цукру в крові; або організм не може використовувати ефективно той інсулін, що виробляється. При переддіабеті рівень цукру в крові також підвищений, але ще не у діапазоні діабету 2-го типу.

У будь-якому разі, в результаті в крові накопичується зайвий цукор (гіперглікемія), через що ви почуваєтеся погано у короткостроковій перспективі і піддаєте своє здоров'я ризику в довгостроковій.

Коли у вас діабет, рівень цукру в крові може підвищуватися, якщо ви:

  • Пропускаєте або забуваєте приймати інсулін або пероральні цукрознижувальні препарати
  • З'їдаєте занадто багато грамів вуглеводів для тієї кількості інсуліну, яку ви прийняли, або їсте занадто багато вуглеводів загалом
  • Зневоднені
  • Хворієте
  • Перебуваєте у стресовому стані
  • Тренуєтеся менше, ніж зазвичай
  • Берете участь у важких фізичних навантаженнях
  • Відчуваєте феномен «світанку»
  • тощо

Читайте також: Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

10 симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові

На ранніх стадіях гіперглікемії ви можете відчувати такі симптоми:

1. Втома

Відчуття втоми може бути найпоширенішою ранньою ознакою підвищеного рівня цукру в крові. Це одна з тих ознак, що у більш легкій формі може виникати навіть при незначних коливаннях рівня цукру в крові у людей без діабету (або з переддіабетом), коли вони споживають велику кількість простих (швидких) вуглеводів, таких як цукор. Якщо ви помічаєте, що втома регулярно з'являється одразу після їжі, особливо після їжі з високим вмістом вуглеводів, як-от макарони, картопля, солодощі тощо, це може бути пов'язано з підвищенням рівня цукру в крові. Тож, якщо вам часто хочеться поспати після вуглеводного обіду (чи вечері), можливо, варто перевірити рівень цукру?

2. Часте сечовипускання

Коли у вашій крові занадто багато цукру, нирки починають активно працювати, щоб позбутися його. Це призводить до того, що вам доводиться відвідувати туалет частіше, ніж зазвичай. Як наслідок, виникає наступний симптом.

3. Підвищена спрага

Це природний наслідок того, що ви більше ходите в туалет, аби помочитися, оскільки ваш організм зневоднюється. Зневоднення також стає циклічним: чим більше ви пісяєте, тим сильніше відчуваєте спрагу, чим більше ви п'єте, тим більше пісяєте — замкнене коло.

4. Головний біль

Зневоднення може викликати головний біль. Звичайно, головний біль може бути ознакою багатьох інших речей, але варто обстежитися, якщо це щось нове або супроводжується іншими симптомами.

5. Нечіткість зору

Коли в крові є надлишок цукру, це також може вплинути на ваші очі. По суті, зайвий цукор (разом з невеликою кількістю води) потрапляє в кришталик в середині ока, викликаючи ефект розмитості. Це тимчасове явище, яке, зазвичай, минає, коли рівень цукру в крові повертається до норми. (Це не те саме, що пошкодження ока, яке може статися в довгостроковій перспективі при такому захворюванні, як діабет).

6. Нудота, блювання, сплутаність свідомості та інше

Ці, на перший погляд, не пов'язані між собою симптоми, можуть бути ознаками рідкісного і небезпечного для життя стану, який називається діабетичний кетоацидоз (ДКА). Поряд із вищезазначеними симптомами ДКА також може викликати зневоднення, біль у шлунку, фруктовий запах з рота, утруднене дихання, прискорене серцебиття. Зазвичай ДКА виникає у людей з діабетом 1-го типу і іноді є першою ознакою їхньої хвороби. (Рідше ДКА може виникати в легшій формі при діабеті 2-го типу). 

Читайте також: Гіпоглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові

З часом нелікований високий рівень цукру в крові може викликати додаткові симптоми, такі як:

7. Часті інфекції

Хронічна гіперглікемія може послабити імунітет. Це ускладнює боротьбу організму з деякими інфекціями. Зокрема, жінки з цукровим діабетом часто страждають на дріжджові інфекції (молочниця). Це пов'язано з тим, що надлишок цукру, що витікає з сечею, допомагає живити бактерії, які можуть викликати ці інфекції. Діабет також може зробити вас більш схильними до ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом).

8. Рани, що повільно загоюються

Високий рівень цукру в крові може також впливати на кровоносну систему організму, погіршуючи кровообіг і здатність організму до самовідновлення. Рани, які довго не загоюються, часто на ногах, є поширеною ознакою хронічної гіперглікемії.

9. Проблеми з зубами та яснами

Глюкоза присутня у вашій крові, а також у вашій слині. Коли її занадто багато, вона допомагає шкідливим бактеріям у роті рости і з'єднуватися з частинками їжі, утворюючи зубний наліт. Це призводить до таких проблем, як карієс, гінгівіт, запалення ясен і неприємний запах з рота.

10. Поколювання в руках і ногах

З часом нелікована гіперглікемія може спричинити пошкодження нервів, що називається нейропатією. Найпоширенішим видом нейропатії є периферична, яка вражає кінцівки. Ви можете почати помічати відчуття поколювання, оніміння або печіння в руках, ногах, кистях і передпліччях.

У людей з цукровим діабетом, чий стан не контролюється належним чином, хронічна гіперглікемія з часом може призвести до розвитку важких ускладнень.

Гіперглікемія у людей без діабету

Люди без діабету також можуть мати підвищений рівень цукру в крові. Можливі причини включають:

  • Синдром Кушинга — рідкісний стан, що виникає, коли рівень гормону кортизолу залишається підвищеним занадто довго. 
  • Захворювання підшлункової залози, такі як панкреатит або рак.
  • Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) у жінок. 

Читайте також: Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

Лікування гіперглікемії

Якщо у вас цукровий діабет, лікування гіперглікемії передбачає, перш за все, прийом інсуліну або таблетованих цукрознижуючих засобів, призначених вашим лікарем.

Також важливо перевірити сечу на вміст кетонів, щоб переконатися, що у вас немає ДКА. (Негайно зверніться по допомогу до свого лікаря або зателефонуйте 103, якщо ваш рівень глюкози в крові перевищує 13,3 ммоль/л і у вас наявні кетони у сечі).

Для підтримання оптимального рівня цукру в крові також важливо дотримуватися здорового збалансованого харчування, регулярно виконувати фізичні вправи, пити достатньо води, відмовитися від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю тощо).

Коли слід звернутись до лікаря

Якщо ви відчуваєте один або декілька із вищезазначених симптомів, особливо якщо вони впливають на ваше повсякдене життя (наприклад, ви занадто втомлені, щоб прожити день), вам варто поговорити з вашим лікарем. Спеціаліст, наприклад, сімейний лікар, може допомогти визначити, чи є причиною ваших симптомів високий рівень цукру в крові, спричинений діабетом чи переддіабетом, та призначити відповідне (або відкоригувати наявне) лікування.


Джерела: NIDDK, CDC, MayoClinic, self, WebMD

Читайте також:

«У всьому винне кохання...» Діабет-блогерка про особисту драму, переїзд до Німеччини та забезпечення людей з діабетом

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

Новий пероральний інсулін на основі нанотехнологій може замінити ін'єкції для лікування діабету

 

Ми в Instagram та Telegram