Гарбуз при діабеті: вплив на рівень цукру та користь для здоров'я

Миттєво впізнаваний завдяки своїй формі та яскравому помаранчевому кольору, гарбуз не лише асоціюється із обов'язковими атрибутами на Геловін, але й може бути чудовим доповненням до вашого корисного раціону.

Гарбуз містить клітковину, вітаміни і мінерали, та має ряд потенційних переваг для здоров'я, зокрема людей з діабетом. Ось, що вам потрібно знати про цей яскравий осінній овоч.

Гарбуз при діабеті: вплив на рівень цукру та користь для здоров'я - изображение

Поживна цінність та глікемічний індекс гарбуза

Гарбуз вважається низькокалорійним продуктом, він містить багато поживних речовин, зокрема кальцій, залізо, провітамін А, вітамін С. Крім того гарбуз є чудовим джерелом клітковини, яка відіграє важливу роль у регулюванні рівня цукру в крові — 120 грамів (півсклянки) приготованого гарбуза містить 3 г клітковини, це 12% від добової норми (ДН).

Вживання продуктів, багатих на клітковину, може допомогти покращити контроль рівня цукру в крові.

У 100 грамах приготованого (запеченого) гарбуза

  • Калорійність — 23 ккал 
  • Білки — 1,1 г 
  • Жири — 0,1 г
  • Вуглеводи — 4,4 г

Глікемічний індекс (ГІ) приготованого гарбуза = 75.

Читайте також: Найкращі осінні овочі при діабеті

Вплив на рівень цукру в крові

Глікемічний індек (ГІ) показує, як швидко той чи інший продукт, що містить вуглеводи, здатен підвищіти рівень цукру в крові. При діабеті рекомендовано споживати продукти з низьким (ГІ = 55 або менше) або середнім (ГІ = 56-69) глікемічним індексом, оскільки вони не спричиняють шкідливих коливань рівня глюкози.

З іншого боку, глікемічне навантаження (ГН) — враховує і те, як швидко дана порція їжі здатна підвищити рівень цукру в крові, і кількість вуглеводів у порції їжі. ГН менше 10 означає, що продукт має мінімальний вплив на рівень цукру в крові.

Глікемічне навантаження вважається кращою оцінкою того, наскільки реальна порція певного продукту вплине на рівень цукру в крові.

Гарбуз має високий ГІ — 75, але низьке ГН — 3. Це означає, що якщо ви з'їдаєте одну порцію гарбуза, це не повинно суттєво вплинути на рівень цукру в крові. 

Як і у випадку з будь-якою багатою на вуглеводи їжею, контроль порцій є ключовим при управлінні рівнем цукру в крові.

Читайте також: Доведена користь насіння гарбуза для профілактики діабету та серцевих хвороб

7 потенційних переваг для здоров'я:

1. М'якоть гарбуза, багата на клітковину та пектин, корисні для травлення

Клітковина не лише корисна для кишківника, але й підтримує здоров'я серцево-судинної системи та метаболізм; а також уповільніє процес всмоктування вуглеводів у кров, сприяючи підтриманню більш стабільного рівня цукру в крові.

Пектин — це природний пребіотик, який допомагає живити хороші, здорові пробіотичні мікроби в кишечнику. Згідно з дослідженням, штами пребіотиків у пектині можуть підтримувати мікробіом кишківника, відновлюючи його баланс та зменшуючи запалення.

2. Гарбуз містить багато калію, який може допомогти знизити кров'яний тиск

Калій — поживна речовина, що може допомогти знизити кров'яний тиск, а отже, зменшити ризик серцевих захворювань та інсульту, згідно з даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC).

3. Бета-каротин для здоров'я очей, шкіри, імунітету

Гарбуз є природним джерелом потужного антиоксиданту бета-каротину (який наш організм перетворює на вітамін А), який підтримує здоров'я очей, шкіри та імунітет. Серед інших джерел вітаміну А: батат, морква, помаранчевий болгарський перець і диня — бачите, що між ними спільного?

4. Гарбуз — хороше джерело вітамінів та мінералів, що зміцнюють імунітет

Імунна система відповідає за захист організму від зовнішніх шкідливих факторів, що особливо актуально з початком сезону застуди та грипу. Певні поживні речовини є корисними для імунітету, і гарбуз містить чимало з них. Зокрема, він є багатим джерелом заліза та вітамінів А, С і Е — поживних речовин, що зміцнюють імунітет. 

5. Бета-каротин також може допомогти боротися із хронічним запаленням

Хронічне запалення в організмі може бути пов'язано із ризиком розвитку таких захворювань, як цукровий діабет, хвороби серця, рак, хвороби нирок та аутоімунні розлади.

Згідно з оглядом, люди в багатьох країнах використовують гарбуз через його протизапальні властивості. Бета-каротин, що міститься в гарбузі, може бути частково відповідальним за це, оскільки має сильну протизапальну активність.

6. Поживні речовини в гарбузі можуть знизити ризик серцевих захворювань

Високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину, діабет і ожиріння, можуть підвищити ризик серцевих захворювань. Додавання до свого раціону продуктів, багатих на поживні речовини, таких як гарбуз, може допомогти зміцнити здоров'я серця. Гарбуз є багатим джерелом корисних для серця поживних речовин, таких як клітковина, калій та антиоксиданти. 

7. Поживні речовини, що містить гарбуз, можуть допомогти зберегти зір

Існує зв'язок між харчуванням і здоров'ям очей, згідно з даними Американської оптометричної асоціації (American Optometric Association), яка рекомендує додати гарбуз до свого раціону, оскільки цей овоч містить поживні речовини, які можуть допомогти зберегти зір. Цинк, клітковина, лютеїн, зеаксантин та вітаміни А, С і Е, що містяться в гарбузі, можуть бути корисними для очей. Зокрема, кротиноїди лютеїн і зеаксантин можуть допомогти знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями та катаракти.

Шукаєте, що корисного приготувати з гарбуза? Зазирніть у наш розділ з рецептами


Читайте також:

Батат при діабеті: чому він корисніший за картоплю?

Таблиці ГІ та харчова цінність продуктів: ОВОЧІ

5 солодких діабет-friendly рецептів з гарбуза

 

Ми в Instagram та Telegram