Зелень буряка: користь для здоров'я та способи вживання

У світі, повному оброблених продуктів і швидкої їжі, суперпродукти, як-от зелені овочі, часто залишаються осторонь. Якщо ви хочете внести різноманітність у свій раціон, спробуйте зелень (листя) буряка.

Зелень буряка: користь для здоров'я та способи вживання - изображение

Так, це саме те, що ви думаєте! Це та зелень, що приєднана до свіжого буряка, і так, вона дійсно їстівна.

Взагалі існує також окремий вид – Мангольд, або буряк листовий. Він є ідентичним до нашого звиклого буряка, проте орієнтація в ньому йде на листя, а сам корінь – маленький і твердий. Проте сьогодні поговоримо про звичайний буряк та властивості його чудової зелені.


Користь для здоров’я від вживання зелені буряка

Як і будь-яка зелень, зелень буряка насичена поживними речовинами. І, якщо ви вже любите смак свіжого буряка, немає причин не насолоджуватися зеленню, і ось чому:

1. Вона сповнена вітаміну А

За словами сертифікованого дієтолога Ніколь Родрігес, R.D., одна порція зелені буряка, приблизно 38 грамів, забезпечує майже половину щоденної рекомендованої кількості вітаміну А. Вітамін А є важливим жиророзчинним антиоксидантом з перевагами для репродуктивної та імунної систем а також для здорової, сяючої шкіри.

2. Вона має велику кількість вітаміну С

Дієтолог Андреа Матіс, R.D., каже, що зелень буряка також містить велику кількість вітаміну С. Незважаючи на те, що завжди важливо споживати вітамін С, він особливо корисний в холодну пору року, коли грип та застуда поширюються швидше.

3. Багата поліфенолами

Адреа Матіс також каже, що поліфеноли містяться як у зелені буряка, так і в самому буряку. Одне  дослідження показало, що літні люди, які підтримували дієту, багату поліфенолами, покращували здоров’я кишечника.

4. Без жиру або холестерину

Зелень буряка поживна, оскільки багата вітаміном К, міддю, марганцем, залізом і кальцієм, але вона чудово підходить для підтримки здорової ваги, оскільки містить нуль насичених жирів і холестерину.

Зелений буряк є прекрасним природним джерелом клітковини і багатий антиоксидантами, як і червона бульбова частина рослини. Тому наступного разу, коли ви будете варити буряк в супі або кидати його в салати, не забудьте очистити і подрібнити зелень буряка, і також додати до страви.

Калорії (кал) на 100 г 22

Жири  0,1 г

Насичені жири  0 г

Холестерол  0 мг

Натрій  226 мг

Калій  762 мг

Вуглеводи  4,3 г

Харчові волокна  3,7 г

Цукор  0,5 г

Білки  2,2 г

Зелень буряка: користь для здоров'я та способи вживання - 2 изображение

Photo by Chelsea Kyle, prop and food styling by Ali Nardi

Як приготувати зелень буряка?

Дієтологи погоджуються, що зелень буряка має м’який солодкий смак. «Подумайте про їх смак як про щось середнє між мангольдом і шпинатом», — каже Родрігес. Чудова новина для тих, хто не любить зелень, котра має сильніший, гіркий смак. Стебла зелені буряка ніжніші, ніж у капусти.

У більшості випадків корисні поживні речовини зелені буряка зберігються, якщо вона не переварена. Як і у більшості овочів, деякі поживні речовини можуть бути втрачені в процесі приготування, але варена зелень буряка все ще може стати чудовим джерелом поживних речовин. Спробуйте приготувати її на пару або пасерувати.

Як вживати сиру зелень буряка

Зелень буряка: користь для здоров'я та способи вживання - 3 изображение

Photo by killingthyme.net

Якщо ви купуєте свіжий буряк з зеленню, є безліч способів насолоджуватися нею без варіння. Ось кілька наших улюблених способів їсти сиру зелень буряка.

  • Приготуйте салат

Зробіть її основою салату, адже це простий спосіб насолоджуватися зеленню без особливих підготовчих робіт. Просто вимийте і висушіть зелень буряка і додайте улюблені начинки. Якщо текстура трохи жорсткіша, ніж хотілося б, «помасажуйте» їх сіллю та олією, щоб пом’якшити та покращити смак. Зверху обов’язково додайте білки, корисні жири і, звичайно, ще більше овочів.

  • Додайте їх до смузі

Оскільки зелень буряка має м’який і солодкий смак, додавання їх до смузі – це простий спосіб замаскувати зелень, зберігаючи при цьому поживну цінність. Додайте жменю цієї зелені і це підвищить кількість вітамінів і мінералів у ваших улюблених смузі без зміни смаку.

  • Зробіть соус песто

Один зі способів споживання зелені буряка — це додавання її до домашнього соусу «песто». Спробуйте замінити половину трав з рецепта на зелень буряка. Потім використовуйте свій песто для макаронів, бутербродів або навіть піци.

Як вживати варену зелень буряка

Зелень буряка: користь для здоров'я та способи вживання - 4 изображение

Якщо сира зелень вам не подобається, не хвилюйтеся. Є багато способів насолодитися нею в готовому вигляді.

  • Додайте до гарніру

Приготуйте стебла на пару або обсмажте з невеликою кількістю олії та подайте разом із улюбленою кашею чи навіть картоплею, це дасть відчуття ситості разом із порцією клітковини, для більш плавного підняття рівня цукру.

  • Приготуйте смачне варення

Маленькими шматочками наріжте зелень разом із стеблами, потім протушкуйте з цукром (можна замінити, до прикладу, на стевію з ерітрітолом), спеціями, вином та оцтом (опціонально), поки маса не отримає консистенцію варення. Також можна замаринувати стебла зелені буряка.

  • Додайте її у свій улюблений суп

Якщо ви готуєте суп, для якого потрібні шпинат, капуста або будь-який інший зелений овоч, подумайте про їх заміну на зелень буряка. Це відмінний варіант для вибагливих малюків і підлітків, які не люблять майже нічого=))

Отже, зелень буряка насичена поживними речовинами і легко додається практично до будь-якої їжі. Оскільки її смаковий профіль м’який, вона не перетягуює на себе увагу в страві. Тільки пам’ятайте, якщо ви вирішили приготувати зелень бурячка, не "переготуйте" її. Просте обсмажування або приготування на пару зробить свою справу без втрати поживних речовин.

На основі матеріалу www.mindbodygreen.com

 

Споживання червоного та переробленого м'яса збільшує ризик діабетичної нефропатії, як показало дослідження

Профілактика діабетичної нейропатії: як уникнути ураження нервів в кінцівках при діабеті?

Рідкісна генна мутація відкриває нові можливості у попередженні діабету 1 типу

Вісім суперпродуктів, які можуть замінити полівітаміни

Симптоми діабету: 10 незвичних ознак високого рівня цукру в крові

Рецепти при діабеті: три смачних сніданки від експертки «Мій цукровий»

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Низький і високий рівень цукру в крові — що небезпечніше?

Діабет 2 типу: що їсти, а що обмежити для підтримання стабільного рівня цукру в крові? Список продуктів

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу