Батат при діабеті: чому він корисніший за картоплю?

Батат (або солодка картопля) належить до категорії крохмалистих овочів, як і картопля. А для людей з діабетом крохмалисті овочі — це велике «ні». Але, на відміну від звичайної картоплі, це не стосується батату! Цей коренеплід може бути чудовим вибором при дібеті. І ось чому.

Батат при діабеті: чому він корисніший за картоплю? - изображение

Батат буває різних видів: найпопулярнішими є білий, фіолетовий та помаранчевий. За смаком він нагадує злегка підморожену картоплю або солодкий гарбуз. Але за своєї яскраво вираженої смакової солодкості, вуглеводів у бататі міститься менше, ніж у звичайній картоплі, тому він вважається більш корисним (і не лише тому — Див. далі).

Батьківщиною батату є Південна Америка — кліматичні умови тут якнайкраще підходять для вирощування цього коренеплоду. В Америці батат є основним інгредієнтом багатьох страв; у Європейських же країнах овоч тільки починає набирати популярність.

Батат містить у великій кількості вітаміни групи В, С, К, Е, кальцій, калій, залізо, фосфор та антиоксиданти. Загалом у 100 г батату міститься 170% (!) від необхідної добової норми (НДН) споживання бета-каротину, потрібного для підтримання гостроти зору, здоров'я шкіри, кісток та волосся.

ЗАМІТКА:

Учені стверджують, що вживання батату в їжу супроводжується меншим інсуліновим відгуком підшлункової залози у здорової людини, тобто цей коренеплід всмоктується повільніше, і ми отримуємо більш тривале відчуття ситості. Цей факт дуже важливий при цукровому діабеті, зокрема 2-го типу.

Поживна цінність та глікемічний індекс батату

Харчова цінність на 100 г продукту: 

  • Калорійність — 61 ккал⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 
  • Білки — 2 г 
  • Жири — 0 г 
  • Вуглеводи — 14,6 г 

Глікемічний індекс (ГІ) батату може варіюватися від 55 до 70 в залежності від способу приготування.

Читайте також: Картопля при діабеті: Що рекомендує АДА?

Батат при діабеті: чому він корисніший за картоплю? - 2 изображение

ЗАМІТКА:

Солодка картопля містить вуглеводи, які підвищують рівень цукру в крові. Люди з діабетом можуть їсти вуглеводи, але повинні уважно стежити за розміром порції. Що це означає: обмежте порцію до половини солодкої картоплини за один прийом їжі або перекус. Поєднайте цю порцію з джерелом білка, як-от куряча грудка або яйця, щоб ще більше стабілізувати рівень глюкози в крові. Не забувайте також, що різні види батату мають різний ГІ, який може змінюватися в залежності від способу приготування. Найнижчий ГІ має відварений батат або приготований на пару.

Чому батат корисніший за картоплю?

Багато людей помилково вважають, що картопля та батат належать до однієї родини і мають схожу поживну цінність. Однак це не так. Батат може бути більш корисним замінником звичайної картоплі при діабеті. І ось чому.

Менше вуглеводів

Спеціалісти радять людям з діабетом споживати не більше 15-20 грамів вуглеводів за один основний прийом їжі. Вміст вуглеводів у 100 г батату — 14,6 г, у порівнянні з 16,6 г на 100 г звичайної білої картоплі.

Нижчий глікемічний індекс (ГІ)

Американська діабетична асоціація (АДА) рекомендує людям з цукровим діабетом обирати продукти з низьким або середнім глікемічним індексом. Оскільки їхнє вживання не провокує різких коливань рівня цукру в крові, на відміну від продуктів, що мають високий ГІ. ГІ батату — 55-70 (середній), ГІ картоплі — 65-95 (середній або високий).

Багато кітковини

Вживання продуктів, багатих клітковиною, може допомогти підтримувати оптимальний рівень цукру в крові, сповільнюючи процес всмоктування вуглеводів у кров; а також дає більш тривале відчуття насичення, що може бути корисно для людей з надлишковою вагою. Одна відварена солодка картоплина середнього розміру (без шкірки) містить 3,8 г клітковини (або 3 г на 100 г).

Бета-каротин для зору та вітамін С проти запалення

Батат багатий вітамінами і корисними речовинами, зокрема, бета-каротином (170% від НДН у 100 г батату!), необхідним для зору та вітаміном С — потужним антиоксидантом, що бореться із запаленням в організмі (яке часто зустрічається при діабеті), захищаючи клітини від пошкодження вільними радикалами.

Крохмаль для чутливості до інсуліну 

Солодка картопля — крохмалистий овоч. Хоча крохмалисті продукти не підходять для раціону людни з діабетом в більшості випадків, крохмаль солодкої картоплі є прийнятним. Згідно з дослідженням, крохмаль батату може допомогти знизити резистентність до інсуліну, а також допомагає в управлінні виробленим інсуліном. 

 

Отже між картоплею та бататом — сміливо обирайте батат!


Читайте також:

Картопля при діабеті: Що рекомендує АДА

Добірка рецептів з батату від редакції журналу

Таблиці ГІ та харчова цінність продуктів: ОВОЧІ

 

Ми в Instagram та Telegram