Морква при діабеті та її вплив на рівень цукру в крові

Чи можна їсти моркву при діабеті? Якщо коротко — так.

Морква є некрохмалистим овочем, як-от броколі чи цвітна капуста, які рекомендовано вживати при діабеті. Так, морква містить вуглеводи, але разом з тим, вона також містить вітаміни, мінерали і клітковину. Крім того, деякі речовини у складі цього овоча можуть мати потенційні переваги для здоров'я людей з діабетом.

Морква при діабеті та її вплив на рівень цукру в крові - изображение

Морква низькокалорійна, не містить крохмалю (як і броколі чи салат) та має нижчий глікемічний індекс, ніж деякі інші овочі, як-от картопля до прикладу. Крім того вона містить поживні речовини, зокрема вітамін А та каротиноїди; і є хорошим джерелом клітковини, що допомагає сповільнити швидкість вивільнення цукру та підтримувати більш стабільний рівень глікемії.

Морква цілком може бути безпечним доповненням до вашого здорового раціону при діабеті, але за умови, що ви стежите за рівнем цукру в крові та контролюєте розмір порції (як і у випадку з будь-якою іншою їжею, що містить вуглеводи). 

Оскільки морква не містить крохмалю, люди з діабетом можуть вільно їсти її, згідно з даними Американської діабетичної асоціації (ADA).

Поживна цінність моркви

100 грамів сирої моркви містить (Джерело):

  • Калорійність — 35 ккал 
  • Білки — 1,3 г 
  • Жири — 0,1 г
  • Вуглеводи — 7,2 г

Морква при діабеті та її вплив на рівень цукру в крові - 2 изображение

Шукаєте, що корисного приготувати з морквою? Зазирніть до нашого розділу з рецептами

Глікемічний індекс (ГІ)

ГІ визначає, наскільки швидко продукти та напої, що містять вуглеводи, здатні підвищити рівень цукру в крові. ГІ вимірюється за шкалою від 1 до 100, де 100 означає, що їжа має такий самий вплив на ваш організм, як і вживання чистої глюкози. 

При діабеті рекомендовано споживати продукти з низьким (55 або менше) та середнім (56-69) ГІ, оскільки вони поступово підвущують рівень цукру в крові, не спричиняючи стрімких коливань глікемії, які шкодять судинам. 

  • Низький ГІ: 1-55
  • Середній ГІ: 56-69
  • Високий ГІ: 70 і вище

Глікемічний індекс сирої моркви = 16. Це означає, що її можна віднести до групи продуктів з низьким ГІ.

ГІ моркви змінюється* залежно від способу приготування:

Морква при діабеті та її вплив на рівень цукру в крові - 3 изображение

*Джерело: medicalnewstoday.com

Глікемічне навантаження (ГН)

Глікемічний індекс — не єдиний показник, на який важливо звертати увагу при виборі продуктів, якщо у вас діабет. Ще одним, і навіть більш важливим, показником є глікемічне навантаження (ГН), адже він визначає і те, як швидко дана порція їжі здатна підвищити рівень цукру в крові, і кількість вуглеводів у цій порції їжі. ГН менше 10 означає, що продукт має мінімальний вплив на рівень цукру в крові.

  • Низьке ГН: 1-10
  • Середнє ГН: 11-19
  • Високе ГН: 20 і вище

Дві маленькі сирі морквини мають глікемічне навантаження близько 8, це означає, що дана порція сирої моркви матиме мінімальний вплив на рівень цукру в крові.

Потенційні переваги для здоров'я

Насправді, морква може бути корисною для людей з діабетом, оскільки вона містить наступні складові:

Каротиноїди

Морква є хорошим джерелом каротиноїдів, одного з видів пігментів. Ці сполуки містяться переважно в помаранчевих і жовтих фруктах та овочах.

Пігмент в очах людини також містить каротиноїди, а їхня антиоксидантна активність допомагає захистити сітківку від пошкоджень.

Деякі дослідження припускають, що каротиноїди можуть захищати від діабетичної ретинопатії — захворювання, яке може призвести до втрати зору, і є поширеним ускладненням діабету.

Корисні вуглеводи

Хоча морква містить вуглеводи (5,84 г вуглеводів в одній сирій морквині середнього розміру), вона є корисним джерелом вуглеводів. Тобто, поряд із вуглеводами, морква містить також багато вітамінів, мінералів та клітковину.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), в середньому вуглеводи повинні становити 45% калорійності раціону людей з діабетом.

Вітамін А

Згідно зі статтею в журналі Diabetes Management, низький рівень вітаміну А може бути пов'язаний із вищим ризиком розвитку діабету.

Інша стаття, опублікована в журналі Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, наголошує, що люди з хронічними захворюваннями, пов'язаними з вживанням вуглеводів, такими як діабет, повинні обов'язково вживати достатню кількість вітаміну А.

Вітамін А також допомагає регулювати імунні функції, такі як Т-клітинний імунітет, що може бути пов'язаний із виникненням цукрового діабету 1-го типу.

Клітковина

Клітковина сповільнює травлення та процес всмоктування вуглеводів у кров, таким чином допомагаючи підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові.

При діабеті рекомендовано споживати 20-35 г клітковини з овочів, фруктів та мінімально оброблених зернових на день.

Морква містить 2,8 г харчових волокон на 100 г.

Морква, серед інших некрохмалистих овочів, може бути чудовим доповненням до здорового раціону людей з діабетом. Вона низькокалорійна, має низький ГІ (не забувайте, що він може змінюватися в залежності від способу приготування) та є гарним джерелом клітковини, що сприяє підтриманню стабільного рівня цукру в крові. Ви можете вживати моркву при діабеті, але за умови контролю цукрів та порцій. Це правило працює для будь-якої вуглеводної їжі.


Читайте також:

Батат при діабеті: чому він корисніший за картоплю?

Гарбуз при діабеті: вплив на рівень цукру та користь для здоров'я

Буряк при діабеті: вплив на рівень цукру та переваги для здоров'я

 

Ми в Instagram та Telegram