Харчування і свята: 6 порад для людей з діабетом

Найскладніше у новорічному застіллі для людини з діабетом — це велика кількість страв, багатих на вуглеводи, жири та білки. Проте можна скорегувати традиційне світкове меню, щоб позбавити себе від зайвих турбот, пов'язаних з компенсацією «складної» їжі.

Харчування і свята: 6 порад для людей з діабетом - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Менше солоностей, копченостей, напівфабрикатів

Як правило, вони містять багато солі, шкідливих добавок та жиру. Уважно вивчайте склад, коли обираєте продукти в супермаркеті: чим він коротший і простіший, тим краще! Замініть звичну м'ясну нарізку на запечену курячу пастрому або пісну вирізку. Правильним рішенням буде також замінити ковбасні вироби в салатах на курячу грудку. Рибу можна засолити самостійно.

Читайте також: Що відбувається з організмом, коли ви переїдаєте на свята?

Вибирайте правильні соуси та заправки

Майонез — незамінний інгредієнт у багатьох популярних новорічних стравах. 100 г майонезу (приблизно 3 столові ложки) містять близько 70 грамів жирів. Робіть соуси та заправки самостійно на основі натурального йогурту, нежирної сметани, томатної пасти. Додайте в них зелень/лимонний сік/гірчицю/спеції та сухі трави/мариновані або свіжі огірки/часник тощо. Є страви, в яких без майонезу ніяк: тоді розведіть його натуральним йогуртом в рівних пропорціях. Жирність знизиться, а смак майонезу при цьому залишиться домінуючим.

Додайте свіжості!

Приготуйте грецький салат або салат із зелені з креветками та лимонно-гірчичною заправкою, замість традиційного олів'є та оселедця під шубою. Обов'язково поставте на стіл нарізку зі свіжих овочів — томати, огірки, болгарський перець, зелень — це можна використовувати як міні-перекуски. Замініть вуглеводні десерти свіжими фруктами.

Читайте також: Теплий салат із курячим філе і мандаринами. КБЖВ пораховано

Запікайте, а не смажте

Спосіб приготування також важливий. Обирайте більш здорові варіанти. Гарячі страви краще запікати, відварювати, готувати на грилі, а не смажити.

Беріть не кількістю, а якістю страв

Замість десятка різних страв приготуйте 5, але таких, щоб і око радували, і шлунок. Наприклад, пара салатів і закусок, нарізки та гаряче. В додаток: фрукти та овочі.

Контролюйте споживання алкоголю

Ідеальний варіант — обмежитися домашнім лимонадом, компотом/морсом на безкалорійному цукрозаміннику або водою (без цукру). Якщо ви все ж таки вирішили випити, обирайте неміцні напої з малим вмістом вуглеводів (сухе вино, брют тощо). Не соромтеся відмовлятися від алкоголю, якщо розумієте, що з вас досить або в цілому не хочете вживати спиртне. Не забувайте, що алкоголь підвищує ризики відстроченої гіпоглікемії.

Читайте також: Алкоголь і діабет: Що потрібно знати

 

Бережіть себе та гарних свят!


Читайте також:

Низьковуглеводні десерти на Новий рік — 3 смачні рецепти нашвидкуруч

Рецепти до святкового столу: КБЖВ пораховано

8 порад для здорових святкових вихідних з діабетом
 

Ми в Instagram та Telegram