Чи може надмірне вживання цукру спричинити діабет 2-го типу?

І так, і ні.

Існує багато припущень щодо першопричини діабету 2-го типу, однією з яких є надмірне споживання цукру. Безумовно, дієта є фактором, що може сприяти розвитку передіабету та діабету 2-го типу, але далеко не єдиним.

Чи може надмірне вживання цукру спричинити діабет 2-го типу? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Цукровий діабет 2-го типу, на який припадає від 90% до 95% усіх діагностованих випадків діабету — це складне захворювання, спричинене поєднанням багатьох факторів. Одного лише вживання великої кількості цукру недостатньо, щоб викликати діабет. Все набагато складніше.

Хоча Американська діабетична асоціація (ADA) зазначає, що існує зв'язок між підвищеним споживанням солодких напоїв і діабетом 2-го типу, вживання цукру само по собі не спричиняє діабету. Причина і зв'язок — це не те саме, що кореляція. Інші фактори, такі як генетика, вік, раса, рівень фізичної активності, стрес, фактори навколишнього середовища також відіграють певну роль. 

Що таке цукровий діабет 2-го типу?

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це відносна недостатність інсуліну — гормону, відповідального за використання та зберігання організмом глюкози в крові. Цей тип діабету означає, що власний інсулін є, але під впливом певних факторів він не виконує свою функцію належним чином — погіршується чутливість організму до інсуліну (інсулінорезистентність). 

Це призводить до хронічної гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), та в подальшому може спричинити розвиток важких ускладнень.

Цей тип діабету тісно пов'язаний зі способом життя, а це означає, що ваші харчові звички та рівень фізичної активності підвищують ризик захворювання.

Як ваш організм засвоює цукор

Коли ви їсте продукти, що містять вуглеводи, такі як молочні продукти, зернові, боби, фрукти, овочі та солодкі продукти, організм розщеплює їх до глюкози (цукру). Потім підшлункова залоза виробляє інсулін — гормон, який допомагає глюкозі з крові потрапити до клітин для використання в якості енергії. 

Продукти, які вважаються простими (швидкими) цукрами, такі як тростинний цукор, фруктовий сік, мед і сироп, метаболізуються (засвоюються) швидше, ніж більш складні джерела вуглеводів, такі як цільні зерна і бобові. Прості вуглеводи можуть спричинити сплеск виділення інсуліну. 

Інсулін також допомагає організму зберігати цукор у формі глікогену. Глікоген зберігається в печінці та м'язах, але його запаси обмежені. Коли людина з'їдає занадто багато вуглеводів, які не можуть бути збережені в печінці або м'язах для подальшого використання, інсулін може допомогти зберегти їх у вигляді жиру.

Чи збільшує вживання цукру ризик розвитку діабету?

Хоча вживання цукру безпосередньо не призводить до розвитку діабету 2-го типу, дієта з високим вмістом цукру і насичених жирів пов'язана з підвищеним ризиком розвитку ЦД2, зазначає Американська діабетична асоціація. Дієти з високим вмістом цукру також пов'язані з підвищеним ризиком надмірної ваги та ожиріння, неалкогольної жирової хвороби печінки та метаболічного синдрому.

Цукор у вашому раціоні впливає на рівень цукру в крові, тому цілком логічно, що підвищене споживання цукру пов'язане з ризиком діабету. Однак одного лише вживання цукру недостатньо, щоб викликати діабет.

Як щодо штучних підсолоджувачів?

Суперечки про те, чи збільшують штучні підсолоджувачі ризик розвитку діабету, чи сприяють надмірному споживанню їжі та збільшенню ваги, тривають роками. Мета-аналіз 2023 року, опублікований у Міжнародному журналі ожиріння (International Journal of Obesity), показав, що люди, які пили щонайменше два дієтичних напої на день, порівняно з тими, хто пив звичайну воду і повністю уникав штучно підсолоджених напоїв, втрачали вагу і покращували маркери здоров'я. [Це не означає, що дієтичні напої кращі за воду. Швидше за все, це дослідження свідчить про те, що люди, які вживають дієтичні напої, скорочують калорії в інших видах харчування, що сприяє схудненню]. 

Штучні підсолоджувачі роблять їжу та напої солодкими на смак, не додаючи зайвих калорій, які можуть сприяти збільшенню ваги. У помірних кількостях вони можуть бути частиною здорового харчування. Наприклад, якщо у вас переддіабет або діабет, використання штучних підсолоджувачів може допомогти вам уникнути відчуття, що ви весь час на дієті, не підвищуючи при цьому рівень цукру в крові.

Інші фактори ризику діабету

Згідно зі Стандартами лікування діабету Американської діабетичної асоціації усім людям у віці 35 років і старше варто регулярно проходити скринінг на діабет. Інші фактори ризику, які вказують на необхідність більш раннього або більш частого тестування, включають дорослих з надмірною вагою або ожирінням (ІМТ 25 кг/м2 або вище, або 23 кг/м2 або вище для афроамериканців), які мають один або більше з наступних факторів ризику:

  • Родич першого ступеня спорідненості з діабетом
  • Раса/етнічна приналежність до групи високого ризику (наприклад, афроамериканці, латиноамериканці, корінні американці, азіати, жителі тихоокеанських островів)
  • Серцево-судинні захворювання в анамнезі
  • Гіпертонія (130/80 мм рт.ст. або вище, або на терапії від гіпертонії)
  • Рівень холестерину ЛПВЩ нижче 35 мг/дл (0,90 ммоль/л) та/або рівень тригліцеридів вище 250 мг/дл (2,82 ммоль/л)
  • Синдром полікістозних яєчників
  • Гіподинамія
  • Переддіабет 
  • Інші клінічні стани, пов'язані з інсулінорезистентністю (наприклад, важке ожиріння, акантоз)
  • Попередній діагноз гестаційного діабету
  • ВІЛ-інфекція

Постійне вживання надмірної кількості цукру може призвести до збільшення ваги та підвищити ризик розвитку резистентності до інсуліну, що з часом може призвести до діабету 2-го типу. Ваші шанси захворіти зростають при наявності інших факторів ризику, як-от генетична схильність, вік після 40 років, гіподинамія тощо. 

Дотримуйтеся збалансованої дієти з низьким вмістом доданого цукру і трансжирів, і великою кількістю продуктів, багатих на клітковину, як-от цільне зерно, фрукти, некрохмалисті овочі та бобові. Спробуйте метод «Здорової тарілки» — це простий, але ефективний спосіб правильно харчуватися.


Джерело: eatingwell.com

Читайте також:

Можливі причини розвитку діабету: повний список факторів ризику

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

7 простих правил, щоб тримати діабет 2-го типу «на відстані». Або, як попередити небезпечну хворобу

 

Ми в Instagram та Telegram