Як розпізнати діабет? 11 ранніх ознак, на які слід звернути увагу

Ось зміни в організмі, на які слід звернути увагу, а також фактори, які наражають вас на ризик.

Як розпізнати діабет? 11 ранніх ознак, на які слід звернути увагу - изображение

По-перше, що таке діабет?

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) визначають діабет як «хронічний (тривалий) стан здоров'я, який впливає на те, як ваш організм перетворює їжу на енергію». Коли ми їмо, їжа розщеплюється на глюкозу і потрапляє в кров, підвищуючи рівень цукру в крові. Водночас підшлункова залоза отримує сигнал: «Гей, час випускати інсулін!». А інсулін (гормон) — це як ключ, який допомагає глюкозі з крові потрапити до клітин, де вона зрештою перетворится на енергію

Але коли у вас діабет, відбувається одна з двох речей: або ваш організм не виробляє достатньо інсуліну, або він не може використовувати інсулін належним чином. Відтак, у крові залишається занадто багато цукру, що, безумовно, не дуже добре для вашого організму в довгостроковій перспективі, оскільки може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, таких як хвороби серця, нирок і втрата зору.

Які існують типи діабету?

Найпоширенішими типами діабету є цукровий діабет 1-го типу (ЦД1), цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) та гестаційний діабет (ГД), або діабет вагітних, що виникає у жінок під час вагітності

Діабет 1-го типу — це аутоімунне захворювання, яке виникає, коли організм помилково атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін.

Діабет 2 типу, на який припадає близько 90-95% випадків діабету у світі, виникає тоді, коли в організмі розвивається інсулінорезистентність і інсулін більше не може ефективно знижувати рівень глюкози в крові.

Про інші специфічні форми діабету ми писали ТУТ

Які симптоми діабету?

Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) та Клініка Майо (Mayo Clinic) виокремлюють наступні загальні симптоми діабету:

  • Вас дуже мучить спрага
  • Вам доводиться часто бігати до туалету, аби помочитися (особливо вночі)
  • Ви постійно відчуваєте голод
  • Ви втрачаєте вагу без видимої причини
  • Ви дуже втомлюєтеся
  • Ви дратівливі
  • Ваш зір затуманений
  • У вас є рани/виразки, які повільно загоюються
  • У вас часті інфекції, наприклад, ясен, шкіри або вагінальні
  • Руки або ноги оніміли або поколюють
  • Ваша шкіра дуже суха

Для діабету 1-го типу симптоми можуть також включати нудоту, біль у шлунку або блювання.

Оскільки симптоми діабету, зокрема 2-го типу, можуть розвиватися поступово і тривалий час залишатися непоміченими (хто сьогодні не відчуває втому і роздратованість?), важливо знати, чи перебуваєте ви у групі підвищеного ризику (Див. далі).

Що може підвищити ризик розвитку діабету 2-го типу?

Згідно з даними Mayo Clinic, основними ризик-факторами є наступні:

Зайва вага та ожиріння

Надлишок жиру робить організм стійким до дії інсуліну, що з часом може призвести до високого рівня глюкози в крові та розвитку діабету. Саме тому, поряд з медикаментозним лікуванням діабету, важливим є модифікація способу життя за допомогою дієти, фізичних вправ і нормалізації ваги.

Сімейний анамнез

У когось із батьків або братів чи сестер діабет 2-го типу? Тоді ви в групі підвищеного ризику.

Малорухливий спосіб життя

Чим менше ви рухаєтеся, тим більший ризик. Фізичні вправи є важливими, оскільки вони допомагають тримати вагу під контролем; допомагають організму використовувати глюкозу як енергію; і роблять клітини більш чутливими до інсуліну.

Раса або етнічна приналежніст

Афроамериканці, латиноамериканці, азіати та корінні американці знаходяться в групі підвищеного ризику.

Гестаційний діабет

Жінки з гестаційним діабетом в анамнезі мають особливо високий ризик розвитку діабету 2-го типу у майбутньому. Те ж саме, якщо ваша дитина при народженні важила більше 4 кг.

Вік

З роками ймовірність захворіти на діабет, зокрема 2-го типу, зростає. Можливо, ви менше тренуєтеся, набираєте зайві кілограми і втрачаєте м'язову масу. Однак, як показують дані, останнім часом збільшується кількість випадків діабету серед дітей, підлітків і молодих людей, тож вік — це ще не все.

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ)

У жінок, які мають синдром полікістозних яєчників — стан, що характеризується нерегулярним менструальним циклом, надмірним оволосінням і ожирінням — підвищується ризик розвитку діабету.

Підвищений кров'яний тиск

Якщо у вас є проблеми з підвищеним тиском (понад 130/80), то діабет — це ще один стан, на який слід звернути увагу.

Аномальний рівень холестерину та тригліцеридів

Слідкуйте за рівнем холестерину: якщо рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), або «хорошого» холестерину, низький, ви маєте підвищений ризик розвитку діабету 2-го типу. Іншим фактором є рівень тригліцеридів: високий рівень тригліцеридів також означає вищий ризик розвитку діабету 2-го типу.

Ліків від діабету поки що не існує, тому важливо робити здорові кроки, які можуть допомогти запобігти його розвитку, наприклад, контролювати вагу, щоденно рухатися та їсти здорову їжу. Важливо також знати про ознаки та симптоми діабету, особливо якщо ви знаходитеся у зоні ризику. Регулярно спостерігаючись у лікаря, можна запобігти (або відстрочити) ускладненням діабету.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Як зрозуміти, що ви «прямуєте до діабету». Зверніть увагу на ці симптоми

10 продуктів, які підвищують ризик діабету, якщо їсти їх забагато

6 ранніх ознак діабету у жінок, які легко не помітити