Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження

Згідно з новим дослідженням, вживання їжі лише протягом 8-годинного періоду щодня може допомогти людям з цукровим діабетом 2-го типу схуднути та краще контролювати рівень цукру в крові.

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження - изображение

Інтервальне голодування (ІГ), відоме також, як преривчасте, періодичне або голодування обмежене в часі — це стиль харчування, що передбачає чергування періодів повної або часткової відмови від їжі зі звичайним харчуванням. Існують різні схеми ІГ, які відрізняються кількістю днів голодування та нормою калорій. Зазвичай, люди, які практикують інтервальне голодування, чергують обмежену дієту в певні дні або протягом певних періодів дня, наприклад, їдять тільки з 12 до 8 години вечора. 

Детальніше про інтервальне голодування ми писали ТУТ

Рандомізоване контрольоване дослідження, результати якого нещодавно були опубліковані в JAMA Network Open, вивчало потенційні переваги інтервального голодування для дорослих з цукровим діабетом 2-го типу та ожирінням.

«Важливо дати людям з діабетом 2-го типу більше, ніж одну стратегію, щоб схуднути і знизити рівень А1С», — говорить Кріста А. Вараді (Krista A. Varady), автор дослідження, доктор філософії, професор дієтології в Університеті Іллінойсу в Чикаго. «Деяким людям важко рахувати калорії.  Їм потрібна дієта, якої легко дотримуватися, наприклад, стежити за годинником».

Як проходило дослідження?

У дослідженні взяли участь 75 дорослих віком від 18 до 80 років з цукровим діабетом 2-го типу, рівнем А1С від 6,5% до 11% та ІМТ (індекс маси тіла) від 30 кг/м2 до 50 кг/м2. Середній вік учасників — 55 років; 71% жінок; 53% негритянського походження; 40% іспаномовних.

Учасників розділили на 3 групи: 1 група — з обмеженим прийомом їжі; 2 — з обмеженням калорій; 3 — зі звичайним харчуванням і рівнем фізичної активності. Група з обмеженим прийомом їжі їла ad libitum (від лат. — «вільно») між полуднем і 8 годиною вечора щодня, а решту дня постила. Учасники в групі з обмеженням калорій повинні були зменшити споживання ккал на 25% від їхніх базових енергетичних потреб.

Всі учасники зустрічалися з дієтологом щотижня протягом перших 3 місяців дослідження, а потім раз на два тижні до 6 місяців. На кожній зустрічі фіксували вагу тіла, дотримання призначеної дієти, вживання ліків та небажані явища. Всі учасники також використовували безперервний моніторинг рівня цукру в крові (CGM).

Основні висновки:

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження - 2 изображение

  • Вага: через 6 місяців у групі з обмеженим у часі прийомом їжі (але не з обмеженням калорій) спостерігалося на 3,56% більше зниження маси тіла і на 2,49 кг більше зниження жирової маси порівняно з контрольною групою.
  • А1С: більше зниження рівня глікованого гемоглобіну А1С спостерігалося як у групі з обмеженим у часі прийомом їжі, так і у групі з обмеженням калорійності: на 0,91% та 0,94% відповідно, порівняно із контрольною групою.

Під час дослідження не було зафіксовано жодних серйозних побічних ефектів. Не було ніякої різниці між групами щодо випадків гіпоглікемії або гіперглікемії.

«Необхідно провести набагато більше досліджень щодо інтервального голодування у людей з цукровим діабетом», — зазначає Кріста А. Вараді. «Хотілося б побачити, чи впливає зменшення проміжку між прийомами їжі до 6 годин на день на втрату ваги та результати контролю рівня цукру в крові. Також було б цікаво дізнатися, чи може обмежений у часі прийом їжі допомогти зменшити використання інсуліну».


Джерело: healio.com

Читайте також:

Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні

Інтервальне голодування при діабеті: користь чи ризик?

Цукровий діабет 2-го типу: все, що потрібно знати
 

Ми в Instagram та Telegram