10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

Восени особливо важливо подбати про здоров'я імунної системи, поповнити запаси необхідних вітамінів і мінералів, щоби бути у «всеозброєнні» перед початком «традиційного» сезону застуд та грипу.

Ось список продуктів, регулярне вживання яких може допомогти зміцнити ваш імунітет та не сильно «вдарить» по кишені.

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету - изображение

Спробуйте спланувати свій осінній раціон так, щоб у нього входили ці 10 потужних «засобів» для зміцнення імунітету.

1. Цитрусові

Більшість цитрусових — грейпфрут, апельсини, мандарини, лимони, лайми — містять багато вітаміну С, який допомагає зміцнити імунну систему. Вважається також, що вітамін С збільшує вироблення лейкоцитів, які є ключовими у боротьбі з інфекціями.

2. Червоний болгарський перець

Можливо ви будете здивовані, але в одному червоному болгарському перцю міститься більше вітаміну С, ніж в апельсині! Приблизно 250-500 мг (в залежності від сорту) вітаміну С на 100 г. Він також є гарним джерелом бета-каротину, який допомагає зберегти ваші очі та шкіру здоровими.

Читайте також: Фаршировані перці без рису — низьковуглеводний рецепт

3-4. Часник і цибуля

Часник додає смаку їжі і здавна використовувався в лікувальних цілях. Його імуностимулюючі властивості пов'язані з високою концентрацією сірковмісних сполук, таких як аліцин, що чинить противірусну та антибактеріальну дію. Цибуля містить речовину під назвою кверцетин, яка також має противірусні властивості.

5. Імбир

Імбир — ще один інгредієнт, до якого багато людей звертаються у сезон застуд. І не даремно! Вважається, що його вживання може допомогти зменшити запалення та біль у горлі. (*Однак необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити, чи може він ефективно запобігати хворобам). Імбир можна використовувати у приготуванні різноманітних страв і десертів, а також додавати до чаю (чи теплої води з лимоном).

6. Шпинат

Шпинат потрапив до нашого списку не лише тому, що він багатий на вітамін С — він також містить багато антиоксидантів і бета-каротину, які можуть допомогти підвищити здатність нашої імунної системи боротися з інфекціями. Готуйте шпинат максимально швидко, не піддаючи тривалій термічній обробці, тоді він збереже свої поживні речовини.

Читайте також: Паста зі шпинатом і помідорами чері. Рецепт від редакції mysugar.media

7. Кефір (або грецький йогурт)

Кефір — це кисломолочний напій, який містить живі культури бактерій, корисні для здоров'я. Згідно з оглядом, різні дослідження показали, що регулярне вживання кефіру допомагає у боротьбі з бактеріями, зменшенні запалення, підвищенні антиоксидантної активності.

8. Насіння соняшнику

Насіння соняшнику багате на поживні речовини, зокрема фосфор, магній та вітаміни B6 і E. Вітамін Е — потужний антиоксидант, важливий для регулювання та підтримки функції імунної системи. Серед інших продуктів з високим вмістом вітаміну Е — мигдаль, авокадо та темна листова зелень.

9. Куркума

Куркума — це яскраво-жовта гірка спеція, яку використовують в кулінарії, а також для приготування альтернативних лікарських засобів. Вживання куркуми може покращити імунну відповідь людини. Це пов'язано з властивостями куркуміну, сполуки, що міститься в куркумі, що має антиоксидантну та протизапальну дію.

10. Зелений чай

Зелений чай містить галлат епігаллокатехіну (EGCG) — потужний антиоксидант, який, згідно з дослідженням, може мати противірусні властивості, що підтримують імунну систему. Процес ферментації чорного чаю знищує велику кількість EGCG. Зелений чай, з іншого боку, готується на пару, а не ферментується, тому EGCG зберігається.


Читайте також:

Чи може цинк допомогти в лікуванні цукрового діабету 2-го типу?

Як перевірити себе на дефіцити?

Їжа, що лікує: 10 найкращих протизапальних продуктів

 

Ми в Instagram та Telegram