Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?

Підтримання стабільного рівня цукру в крові є непростим завданням при діабеті, а недостатнє вживання води може зробити його ще складнішим.

Читайте далі, щоб дізнатися про те, чому гідратація є важливою, скільки води потрібно пити щодня при діабеті та як навчитися підтримувати достатній рівень гідратації у реальному житті.

Скільки води потрібно пити щодня при діабеті? - изображение

Вживання достатньої кількості води може бути далеко не першим, що спадає на думку, коли ми говоримо про контроль діабету. 

Згідно з дослідженням 2022 року, опублікованим у журналі Frontiers in Public Health, гідратація є ознакою здорового метаболізму, а діабет — це метаболічне захворювання. Крім того, зневоднення може збільшити ризик захворювань, пов'язаних з травленням, кровообігом, сечовипусканням і здоров'ям мозку, що може вплинути перебіг діабету і здоров'я всього організму.

Одне можна сказати напевно: хороша гідратація життєво важлива для вашого благополуччя.

Чому гідратація важлива при діабеті?

Коли рівень глюкози в крові високий, ниркам доводиться працювати понаднормово, щоб позбутися надлишку цукру, що спричиняє часте сечовипускання (один з найпоширеніших ранніх симптомів цукрового діабету). З цієї причини щоденне вживання достатньої кількості води особливо важливе для людей з діабетом.

Загалом, підтримання достатнього рівня гідратації допомагає регулювати рівень цукру в крові, полегшуючи транспортування глюкози та інсуліну по всьому організму. Здорова гідратація сприяє нормальній роботі нирок (діабет є фактором ризику захворювань нирок) і запобігає важким ускладненням, пов'язаним зі зневодненням, як-от діабетичний кетоацидоз (ДКА) та гіперосмолярний гіперглікемічний стан

Належна гідратація також підтримує здоров'я серцево-судинної системи, що є життєво важливим для людей з діабетом, оскільки вони мають підвищений ризик виникнення проблем, пов'язаних із серцем. Вживання достатньої кількості води допомагає підтримувати об'єм крові та циркуляцію, зменшуючи навантаження на серце.

Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?

Люди з діабетом не обов'язково потребують більше води, ніж інші, якщо їхній діабет добре контролюється. Якщо рівень глюкози в крові високий, ви втрачатимете більше рідини і швидко зневоднюватиметеся, якщо не збільшите споживання води. Найважливіше визначити, чому рівень глюкози в крові високий, і в першу чергу вжити заходів, щоб запобігти цьому.

Інститут медицини (The Institute of Medicine) рекомендує близько 13 склянок води на день для чоловіків і 9 склянок для жінок, але в реальності індивідуальні потреби можуть сильно відрізнятися, залежно від таких факторів, як вік, рівень активності, вага, погода тощо. Деякі люди з діабетом можуть мати супутні захворювання, як-от застійна серцева недостатність або термінальна стадія ниркової недостатності, при яких вживання великої кількості води може бути небезпечним.

Простий спосіб дізнатися рівень гідратації — перевірити колір сечі після відвідування туалету. Якщо ви добре зволожували організм, сеча має бути світло-жовтого кольору, а іноді майже прозорою. Темніші відтінки сечі сигналізують про те, що настав час випити склянку води.

6 порад для підтримання здорової гідратації

Перший крок до збільшення споживання води — визначити, скільки ви випиваєте зараз. Відстежуйте те, що ви п'єте протягом декількох днів, щоб визначити свій базовий рівень. Потім намагайтеся збільшувати споживання води приблизно на 240 мл на тиждень, поки не досягнете своєї мети.

1. Проконсультуйтеся з вашим лікарем та встановіть конкретну мету щодо кількості води, яку ви повинні випивати щодня.

2. Випивайте склянку води перед кожним прийомом їжі.

3. Відстежуйте споживання води за допомогою мобільних додатків або старого доброго паперу та ручки.

4. Встановіть будильник на телефоні, щоб він нагадував вам пити воду.

5. Ароматизуйте воду, додаючи заморожені фрукти, шматочки огірка, листя базиліка або м'яти.

6. Продовжуйте дотримуватися плану лікування діабету, розробленого вашим лікарем, який зазвичай включає в себе цукрознижувальну терапію, збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи та якісний сон.

Вживання достатньої кількості води є життєво важливим для контролю рівня цукру в крові та запобігання ускладненням, пов'язаним з діабетом. Найкращий спосіб дізнатися, скільки води вам потрібно — поговорити зі своїм лікарем, адже потреби у  кожного різні. Як правило, близько 13 склянок води на день для чоловіків і 9 склянок для жінок — це мета, до якої слід прагнути (якщо тільки ваш лікар не сказав дотримуватися плану обмеження рідини).


Джерело: eatingwell.com

Читайте також:

13 способів покращити глікемічний контроль

Три головні показники для успішної компенсації діабету

7 правил успішної компенсації діабету

 

Ми в Instagram та Telegram