Вітамін D та діабет: що потрібно знати

Чи отримуєте ви достатньо вітаміну D?

Результати нещодавніх досліджень показали, що низький рівень вітаміну D може бути пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету, зокрема 2-го типу та інших ускладнень. Ось, що вам потрібно знати.

Вітамін D та діабет: що потрібно знати - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Зв'язок між вітаміном D та діабетом

Вітамін D необхідний для здоров'я кісток та здорової імунної системи. Наш організм виробляє вітамін D під впливом сонячного світла, а також його можна отримати з їжею та харчовими добавками. Вітамін D міститься в таких продуктах, як жирна риба, яєчні жовтки та збагачені молочні продукти.

Епідеміологічні дослідження показують, що концентрація вітаміну D3 або його метаболітів у більшості дорослих не досягає бажаного рівня.

Кілька досліджень показали потенційний зв'язок між дефіцитом вітаміну D і підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2). Крім того, дослідження за участю 100 чоловік показало, що прийом добавок з вітаміном D може знизити резистентність до інсуліну при ЦД2. Ще одне дослідження за участю 120 чоловік показало, що рівень вітаміну D був нижчим у людей з ЦД2 і що люди з ЦД2, які приймають добавки з вітаміном D, могли покращити контроль рівня глюкози. Інші дослідження навіть показали, що вищі рівні вітаміну D пов'язані з меншим ризиком розвитку ЦД1.

Читайте також: Які вітаміни потрібні при діабеті?

Точний механізм, за допомогою якого вітамін D впливає на контроль рівня глюкози в крові, ще не до кінця вивчений. Деякі дослідники вважають, що вітамін D відіграє певну роль у виробленні та секреції інсуліну, гормону, який регулює рівень цукру в крові. Інші припускають, що вітамін D може сприяти підвищенню чутливості до інсуліну, дозволяючи організму ефективніше використовувати інсулін.

Окрім підвищеного ризику розвитку діабету 2-го типу, дефіцит вітаміну D також пов'язаний з іншими ускладненнями, які можуть бути особливо небезпечними для людей з діабетом. До них відносяться:

Підвищений ризик серцево-судинних захворювань

Дефіцит вітаміну D пов'язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, які вже є основною причиною смертності серед людей з цукровим діабетом.

Погіршення здоров'я кісток

Вітамін D необхідний для здоров'я кісток, а його дефіцит може призвести до ослаблення кісток і підвищеного ризику переломів. Це може бути особливо проблематично для літніх людей з діабетом, які вже мають підвищений ризик падінь і переломів.

Депресія

Дефіцит вітаміну D пов'язаний з підвищеним ризиком депресії, що може бути особливо складним для людей з діабетом, які вже мають справу зі стресом, пов'язаним з управлінням своїм станом.

Читайте також: Депресію «тепер слід розглядати як фактор ризику» діабету 2-го типу. Результати нового дослідження?

Як забезпечити собі достатню кількість вітаміну D?

Насамперед, проконсультуйтеся зі своїм лікарем (ендокринологом або сімейним лікарем). Він може порекомендувати здати аналіз крові для перевірки рівня вітаміну D.

Якщо виявиться, що у вас дефіцит вітаміну D, лікар може порекомендувати добавки. Рекомендована добова норма споживання вітаміну D залежить від віку та інших факторів, але більшість дорослих (18-75) потребують щонайменше 1000-2000 МО на день. Ваш лікар може допомогти визначити відповідну дозу вітаміну D саме для вас.

Окрім харчових добавок, існує кілька способів збільшити споживання вітаміну D за допомогою дієти та способу життя. Ось кілька порад:

Їжте продукти, багаті на вітамін D

Одними з найкращих джерел вітаміну D є жирна риба, така як лосось, сардини і тунець, а також молоко, апельсиновий сік, яєчні жовтки і каші.

Прогуляйтеся

Ловіть можливість погрітися в промінчиках сонця, поки погода ще дозволяє. Наш організм виробляє вітамін D, коли наша шкіра піддається впливу сонячних променів. Прогуляйтеся парком 15-20 хвилин, виставляйте на сонечко обличчя та зап'ястя. Не забудьте про сонцезахисний крем з СПФ-захистом (мінімум 30) в особливо сонячний день.

Подумайте про добавки

Якщо у вас є труднощі з отриманням достатньої кількості вітаміну D, подумайте про прийом харчових добавок. Порадьтеся з лікарем або дієтологом, щоби визначити правильне дозування саме для вас.


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

Навіщо вам вітамін D3

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету
 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!