4 найгірші продукти для сніданку, якщо у вас діабет або переддіабет

Роблячи усвідомлений вибір раціону харчування, люди з діабетом або переддіабетом, можуть краще контролювати рівень цукру в крові та підтримувати своє загальне самопочуття.

Ось чотири продукти, які не варто їсти натщесерце, якщо у вас діабет або переддіабетний стан.

4 найгірші продукти для сніданку, якщо у вас діабет або переддіабет - изображение

Сніданок для багатьох людей — це тост з маслом і джемом та кава, пластівці, фрукти або фруктовий сік. Втім, якщо ви хоч трохи стежите за своїм здоров'ям, ви повинні знати, що це не найкращі продукти, з яких варто починати свій день.

Рано вранці рівень цукру в крові зазвичай неконтрольований через гормональні зміни. А вживання таких продуктів, як тости, сік тощо може тільки погіршити ситуацію. Слід уникати будь-якої їжі, яка швидко вивільняє цукор, що міститься в ній, тобто, їжі з високим глікемічним індексом (ГІ), особливо натщесерце, оскільки це призведе до різкого підвищення рівня цукру в крові і порушить контроль діабету.

Читайте також: Як почуватися краще вранці? Вчені назвали 3 ключові моменти

Ось 4 найгірші продукти для початку дня:

1. Білий хліб

Білий хліб має високий глікемічний індекс та є високообробленим продуктом, що не містить поживних речовин і клітковини. Краще взагалі від нього відмовитися, а не лише на сніданок. Натомість обирайте більш здорові варіанти.

2. Фруктові соки (свіжі та пакетовані)

Хоча цілі фрукти містять клітковину, в процесі вичавлювання соку вона втрачається, залишаючи після себе концентрований запас цукру, який може швидко підвищити ваш рівень цукру в крові. До того ж пити фруктовий сік натще — не дуже корисно для шлунку. Щодо цілих фруктів — так, вон містятьбагато вітамінів, мінералів, клітковину — втім, краще їх з'їсти пізніше вдень.

3. Кукурудзяні пластівці/зернові батончики/мюслі

Хоча ці продукти маркуються як здорові/багаті на білок/без додавання цукру/на основі цільних зерен тощо, ви все одно повинні уважно перевіряти список інгредієнтів. Зазвичай вони містять багато цукру (комерційні бренди використовують різні форми або назви цукру, щоб приховати цей факт).

4. Солодка випічка

Круасани, кекси і солодкі булочки, з'їдені натщесерце, особливо небезпечні для людей із діабетом або переддіабетом, оскільки вони містять велику кількість доданих цукрів і рафінованих вуглеводів. Регулярне вживання такої їжі з часом може викликати резистентність до інсуліну (ІР), що ще більше ускладнить контроль рівня цукру в крові.

Вибір збалансованих страв і закусок, які включають білки, корисні жири, клітковину та складні вуглеводи є ключовим фактором для ефективного контролю рівня цукру в крові протягом дня. Цільнозернові каші з низьким вмістом цукру, омлет з овочами та зеленню, чіа-пудинг зі свіжими ягодами — здорові варіанти, які містять багато поживних речовин і не призведуть до різких коливань рівня цукру в крові.


Читайте також:

Уникайте цих помилок зі сніданком, якщо у вас діабет

10 корисних продуктів для сніданку

Готуємо фриттату на сніданок! Смачний та поживний рецепт

 

Ми в Instagram та Telegram