Як почуватися краще вранці? Вчені назвали 3 ключові моменти

Хочете відчувати себе більш відпочилими та бадьорими вранці? Тоді ця стаття для вас!

Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі (University of California at Berkeley) та дослідницька група ZOE виявили 3 основні фактори, які впливають на те, у якому стані ви прокидаєтесь вранці та почуваєтеся протягом дня. Спойлер: це має дуже мало спільного з генетикою.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Як почуватися краще вранці? Вчені назвали 3 ключові моменти - изображение

Результати дослідження були опубліковані у Nature у 2022:

How people wake up is associated with previous night’s sleep together with physical activity and food intake

Як проводилося дослідження?

У дослідженні взяли участь близько тисячі чоловік. За учасниками спостерігали протягом двох тижнів. Впродовж цього періоду вони снідали різноманітною їжею, а також використовували смарт-годинники, щоб фіксувати свою фізичну активність. Крім цього, їх попросили відстежувати свою бадьорість з самого ранку.

Читайте також: Чому у мене немає сил? 8 головних причин

Дослідники виявили, що ці 3 складові допомагають нам відчувати себе більш відпочилими і бадьорими зранку і протягом дня:

  1. Здоровий рівень глюкози (або цукру) в крові після сніданку (без різких стрибків вранці).
  2. Повноцінне збалансоване харчування, а не перекушування протягом дня.
  3. Регулярна фізична активність, особливо напередодні.

У цьому дослідженні серед інших брали участь близнюки, що дозволило дослідникам виключити генетику як важливий фактор того, наскільки бадьорою і відпочилою людина відчуває себе вранці і протягом дня.

Ключові моменти:

 Генетика має дуже мало спільного з тим, наскільки бадьорими ви почуваєтеся вранці та решту дня. Це означає, що будь-хто може докорінно змінити те, у якому стані він прокидається щоранку за допомогою кількох простих змін у способі життя, включаючи збілансоване раціональне харчування та регулярні фізичні навантаження.

 Солоний сніданок з високим вмістом жирів і клітковини та низьким вмістом простих цукрів може допомогти вам почуватися бодрішим і уважнішим протягом дня. Це пов'язано з тим, що він допомагає підтримувати більш стабільний рівень глюкози в крові, завдяки чому вам легше прокидатися і залишатися бадьорим. Тож, розпочавши свій день із такого сніданку, ви зможете почуватися більш енергійними та сконцентрованими протягом дня.


Читайте також:

Відчуття постійної втоми при діабеті. Чому воно виникає і як з ним боротися

Як навчитися підтримувати стабільний рівень цукру? 6 простих порад

Як діабет впливає на сон і що з цим робити

 

Ми в Instagram та Telegram