Правда чи брехня? 13 популярних міфів про діабет 2 типу

Широкий доступ до будь-якої інформації іноді грає з нами злий жарт і вселяє в наші голови величезну кількість «шкідливих» переконань і побоювань. Давайте просто зараз розвіємо найпопулярніші міфи про діабет 2 типу!

Правда чи брехня? 13 популярних міфів про діабет 2 типу - изображение

Діабет 2 типу не такий серйозний

Вся підступність ЦД 2-го типу у тому, що він довго може залишатися непоміченим і протікати майже безсимптомно. Та дасть про себе знати лише на етапі появи ускладнень, як-от пошкодження очей, нирок і нервових закінчень.

Люди з нормальною вагою не хворіють на діабет

Незважаючи на те, що зайва вага підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу, існує ціла низка расових/етнічних груп, які піддаються вищому ризику цього захворювання при нормальній вазі. До інших факторів ризику відносять сімейний анамнез хвороби та вік. Крім того, у більшості людей з надмірною вагою ніколи не розвивається цукровий діабет 2-го типу, при цьому у багатьох пацієнтів із ЦД 2 цілком нормальна вага.

Якщо ви їстимете менше цукру, все буде гаразд

Вживання цукру у надмірній кількості може призвести до збільшення ваги, і, згодом, до розвитку діабету 2-го типу. Проте, це не єдиний ризик-фактор. Велику роль грає генетична схильність, вік, спосіб життя тощо. Тому боятися лише цукру не варто. Втім, якщо ви відмовитеся (або хоча б скоротите) кількість цукерок і пончиків у вашому раціоні — це піде тільки на користь!

Симптоми діабету очевидні

Більшість симптомів діабету дуже мало помітні. Вони з'являються поступово і люди часто пов'язують їх з іншими причинами. До найпоширеніших симптомів діабету відносяться підвищене сечовипускання і спрага, втома і сухість або свербіж шкіри. Найкращий спосіб діагностики діабету — аналіз рівня глюкози в крові натщесерце.

5 дивних симптомів, які можуть бути ознаками діабету

Рослинні добавки допомагають при діабеті

Трави, чаї та настоянки дійсно можуть мати деякі корисні властивості для здоров'я. Проте ефект від їхнього застосування для лікування діабету часто не має жодного доказового підгрунтя. Найкращий спосіб контролювати захворювання — регулярно перевіряти рівень цукру в крові та виконувати рекомендації лікаря щодо харчування та фізичних навантажень, а також дотримуватися схеми застосування призначених препаратів.

Я вже ніколи не зможу їсти солодке

Звісно, це не так! При діабеті ви все ще можете зрідка ласувати солодким. Головне — це контроль порцій та цукрів. Або можна приготувати смачний та корисний десерт без цукру самостійно. Шукайте ідеї у нашому розділі з рецептами!

Мені доведеться завжди вводити собі інсулін

Цукровий діабет 2-го типу є прогресуючим захворюванням, яке характеризується поступовою втратою здатності бета-клітин виробляти достатню кількість інсуліну та розвитком інсулінорезистентності. Таким чином, із плином часу вам, можливо, доведеться вводити собі інсулін. Але цей препарат потрібен далеко не всім пацієнтам з діабетом 2-го типу і далеко не завжди.

Фрукти містять багато цукру і небезпечні для людей з діабетом

Фрукти містять харчові волокна (клітковину) і через це вуглеводи з них повільніше всмоктуються з кишечника, запобігаючи різким стрибкам цукру в крові. А величезна кількість вітамінів та мікроелементів у їхньому складі може допомоготи поповнити дефіцити, що часто зустрічаються у людей з діабетом. Знову ж таки, головне — пам'ятати про помірність та контроль глікемії.

Фрукти та ягоди: найцукровіші та найкорисніші варіанти для людей з діабетом

Зрештою, я втрачу зір

Це може статися тільки в тому разі, якщо ви не будете ретельно контролювати свій стан. Постійно підвищений рівень цукру в крові при діабеті пов'язаний з пошкодженням крихітних кровоносних судин у сітківці ока, що може призвести до розвитку діабетичної ретинопатії.

Мені слід вживати спеціальні діабетичні продукти

Здорова дієта для людей із цукровим діабетом нічим не відрізняється від здорової дієти для будь-якої іншої людини. Пацієнтам слід уникати продуктів зі швидко засвоюваними вуглеводами. Це не означає, що ви не можете вживати їх зовсім. Але продукти з високим вмістом таких вуглеводів призводять до швидкого підвищення рівня цукру в крові.

У моїй родині не було людей із діабетом, тому мені нема чого турбуватися

Генетика, звісно, відіграє чималу роль у розвитку ЦД 2-го типу. Але перелік факторів ризику доволі великий. До них належать: вік, зайва вага, неправильне харчування, відсутність фізичної активності та інші.

Діабет 2-го типу не є небезпечним для життя

При цукровому діабеті може настати важке зневоднення. Якщо його не лікувати, це, зрештою, може призвести до розвитку гіперосмолярної коми — надзвичайно небезпечного для життя стану, що потребує невідкладної медичної допомоги. Крім того, неконтрольований цукровий діабет з часом може спричинити розвиток важких ускладнень, що може сильно погіршити якість вашого життя.

Цукровий діабет 2-го типу — це назавжди

Діабет — це хронічне захворювання. Однак рівень цукру в крові можна  контролювати шляхом зміни способу життя, нормалізації ваги та прийому цукрознижувальних препаратів. Якщо рівень цукру в крові перебуває в межах норми, то такий стан можна назвати «діабет у стадії ремісії».


Читайте також:

ТОП-5 міфів про інсулін

Діабет і вагітність: 9 міфів, про які варто знати майбутнім мамам

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

 

Ми в Instagram та Telegram