Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

У 2021 році 59-річному чоловікові зробили пересадку клітин, яка змінила його життя, і з 2022 року він не приймає ліки — вже 33 місяці. За словами дослідників, це перший випадок, коли діабет 2 типу вдалося не просто перевести у стан ремісії, а повністю вилікувати.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу - изображение

В рамках лікування команда дослідників з Китаю розробила штучні версії β-клітин, які розташовані в підшлунковій залозі і відповідають за вироблення інсуліну та підтримання рівня глюкози (цукру) в крові в нормі.

Проживши із цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) 25 років, чоловік майже втратив усі функції цих клітин. Щоб не впасти в діабетичну кому, йому доводилося вводити собі інсулін кілька разів на день, оскільки він належав до групи високого ризику.

За словами дослідників, діабет 2-го типу можна перевести в ремісію, але це перший випадок, коли його вдалося вилікувати.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Cell Discovery

Під час лікування вчені випробували новий хімічний «коктейль», який зміг перетворити стовбурові клітини на тканини мозку, м'язів, нирок і навіть підшлункової залози. Застосування цих нових, вирощених в лабораторії клітин, може допомогти людині з діабетом знову почати виробляти власний інсулін, як показало дослідження.

Очевидно, що перетворення стовбурових клітин у функціонуючі клітини підшлункової залози є досить дорогим, складним і трудомістким процесом.

Автори зазначають, що люди з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1), можуть зіткнутися з труднощами при застосуванні цього методу лікування, оскільки їхня імунна система може відторгати нові імплантовані клітини.

За словами експертів, які не брали участі у дослідженні, ця терапія може звільнити людей від тягаря хронічного прийому ліків, покращити здоров'я та якість життя, а також зменшити витрати на охорону здоров'я.

Джерело: diabetes.co.uk


Читайте також:

Новий пероральний інсулін на основі нанотехнологій може замінити ін'єкції для лікування діабету

Медичний застосунок на основі штучного інтелекту допомагає у лікуванні діабету

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

 

Ми в Instagram та Telegram