Як зрозуміти, що ви «прямуєте до діабету». Зверніть увагу на ці симптоми

Розпізнавання цих ранніх попереджувальних ознак може мати вирішальне значення для запобігання або контролю виникнення діабету 2-го типу.

Як зрозуміти, що ви «прямуєте до діабету». Зверніть увагу на ці симптоми - изображение

Діабет — це хронічне захворювання, з яким живуть мільйони людей у всьому світі, і яке часто протікає непомітно. Однак ваш організм може подавати тонкі сигнали задовго до офіційного встановлення діагнозу.

Розпізнавання цих ранніх ознак може мати вирішальне значення для запобігання або лікування діабету. Від незрозумілих змін ваги до постійної втоми — ваше тіло має способи попередити вас про потенційний дисбаланс глюкози (цукру) в крові.

Отже, що це за ознаки?

Чорний акантоз (Acanthosis Nigricans)

Потемніння шкіри (на шиї, під пахвами або в паху) може бути не у всіх, але це може бути вагомою причиною для перевірки, особливо якщо у вас є інші фактори ризику.

Зайва вага у зоні талії

Якщо ви маєте велику вагу в районі середини тіла і не можете її скинути, незважаючи на дієту та фізичні вправи, це може бути ознакою того, що вам слід обговорити свої ризики з лікарем.

Шкірні мітки

Це невеликі доброякісні клаптики шкіри, які можуть з'явитися в будь-якому місці на тілі. Хоча вони не є небезпечними, деякі дослідження вказують на можливий зв'язок між наявністю множинних родимок та резистентністю до інсуліну. Однак для підтвердження цього зв'язку потрібні додаткові дослідження.

Деякі додаткові ранні симптоми, які вказують на те, що ви можете бути в групі ризику

Діабет порушує те, як організм використовує цукор (глюкозу) для отримання енергії. Отже, симптоми часто вказують на це порушення. Ось деякі з найпоширеніших ознак:

Підвищена спрага та сечовипускання

Це класична комбінація. Коли рівень цукру в крові підвищується, нирки працюють додатково, щоб вивести надлишок глюкози, через що ви відчуваєте спрагу і змушені частіше відвідувати вбиральню.

Надмірне відчуття голоду

Навіть після їжі ви можете відчувати голод. Це відбувається тому, що цукор не засвоюється клітинами належним чином, залишаючи їх без енергії.

Незрозуміла втрата ваги

Це може спантеличити, адже втрата ваги може бути корисною! Однак, якщо у вас діабет, ваш організм може розщеплювати м'язи для отримання енергії, оскільки він не може ефективно використовувати цукор.

Нечіткість зору

Високий рівень цукру в крові може впливати на рідину в очах, змінюючи спосіб фокусування світла на сітківці. Це може спричинити нечіткість зору, що особливо помітно при читанні або розгляданні віддалених об'єктів.

Повільне загоєння ран

Діабет може впливати на кровообіг, ускладнюючи загоєння ран і підвищуючи ризик інфікування.

Втома

Відчуття постійної втоми — ще одна ознака того, що ваш організм не отримує необхідної енергії з їжею.

Специфічні біомаркери та діагностичні тести можуть допомогти виявити переддіабет або діабет

Ще до того, як ви відчуєте класичні симптоми, специфічні біомаркери та діагностичні тести можуть допомогти виявити переддіабет або діабет на ранній стадії.

Глікований гемоглобін A1С (HbA1c)

Цей тест вимірює відсоток еритроцитів, «покритих» цукром, протягом 2-3 місяців. Це золотий стандарт для діагностики діабету та моніторингу його контролю.

Глюкоза плазми крові натще (ГПН)

Цей тест вимірює рівень цукру в крові після того, як ви не їли принаймні 8 годин.

Інсулін натще

Якщо у вас вже діагностовано діабет або переддіабет, тест на інсулін натще разом з аналізом крові на цукор може допомогти лікарю оцінити вашу резистентність до інсуліну. Ця інформація допоможе йому розробити план лікування.

 

*Ці симптоми не обов’язково означають наявність діабету,  але є важливими маркерами того, що щось не так та вагомою причиною звернутися до лікаря, особливо якщо ви перебуваєте в групі ризику.


Читайте також:

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Американська колегія лікарів оновила рекомендації щодо лікування дорослих з діабетом 2 типу. Основні моменти

Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові