Здорове харчування: 5 найкращих весняних продуктів

Як збагатити весняний раціон та зробити його максимально корисним? Ось ТОП-5 продуктів, що сприятливо діють на наш організм, наповнюючи його необхідними вітамінами та мікроелементами.

Здорове харчування: 5 найкращих весняних продуктів - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем.


Редис 

Редис має низьку калорійність, високий вміст клітковини і вітаміну С, що діє як антиоксидант та захищає клітини від пошкодження. Редис також містить коензим Q10 та індол-3-карбінол, який покращує процес виведення токсинів печінкою. Багатий на кальцій і калій, що знижують високі кров'яний тиск і зменшують ризик ускладнень серцевих захворювань.

Читайте також: Овочі при діабеті: РЕДИС

Капуста

У капустяному листі містяться глюкозинолати, які знешкоджують токсичні сполуки в печінці та блокують злоякісні клітини. Вживання цього овоча позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт та захищає від виразки та раку шлунку. Також капуста пов'язує жовчні кислоти у кишківнику та виводить їх.

Читайте також: Стейки з білокачанної капусти

Зелень 

Шпинат, рукола, петрушка, кріп, щавель і вся інша зелень — збагачені антиоксидантами, що виводять з організму токсини й нейтралізують агресію вільних радикалів. Зелень також збагачена вітаміном С і бета-каротином, які стимулюють оновлення клітин і вироблення колагену, що відповідає за пружність і молодість шкіри.

Читайте також: Чому потрібно їсти листові зелені овочі?

Риба та морепродукти

Лосось, оселедець, тріска та тунець багаті на Омега-3, фосфор, кальцій, калій та магній. Вони допомагають покращити пам'ять, увагу, підвищують стійкість до стресі. Морепродукти багаті на триптофан — попередні ксеротоніну, з якого синтезується мелатонін (гормон сну).

Читайте також: Прості рецепти з білої риби. Низьковуглеводні, некалорійні, смачні

Черемша 

Черемша є джерелом вітаміну С і клітковини. Стимулює вироблення травних соків, посилює моторику кишківника.

 


Читайте також:

Запечена спаржа с пармезаном та лимоном — весняний рецепт з низьким вмістом вуглеводів

Скільки готувати овочі, щоб вони залишалися корисними

Збираємо корисну продуктову корзину! 8 продуктів, які рекомендує нутриціолог
 

Ми в Instagram та Telegram