«Спочатку обід, потім — десерт». Як правильно їсти солодощі?

Одне з найпоширеніших питань, яке задають люди з діабетом: «Чи можна їсти солодке, чи ні?». Відповідь — так, але з дотриманням деяких рекомендацій.

«Спочатку обід, потім — десерт». Як правильно їсти солодощі? - изображение

Ідея про те, що люди з діабетом повинні уникати солодкого, існує десятиліттями. І це має сенс. Діабет — це стан, який супроводжується високим рівнем цукру в крові. Солодкі продукти викликають підвищення рівня цукру в крові. Тому люди з діабетом повинні уникати солодких продуктів, щоб запобігти виникненню гіперглікемії (високий рівень цукру в крові) і тримати захворювання під контролем. 

Та чи означає це, що при діабеті потрібно назавжди відмовитися від солодкого?

Солодощі і рівень цукру в крові 

Оскільки десерти містять багато цукру і простих вуглеводів, вони викликають швидке і помітне підвищення рівня глюкози в крові, порівняно з іншими стравами. Відповідно до рекомендацій Міжнародної діабетичної федерації щодо постпрандіального (після їжі) контролю глікемії, саме ці різкі стрибки рівня цукру в крові є головним фактором, що може спричинити пошкодження судин та виникнення ускладнень у людей цукровим діабетом.

11 причин їсти менше солодкого. Як цукор впливає на наш організм?

Чи можна їсти солодке при діабеті?

Те, що десерти містять цукор, не означає, що людина з діабетом повинна уникати їх взагалі. Суть дієти при цукровому діабеті полягає у підтримці балансу між кількістю вуглеводів, які надходять з їжею та витратами енергії впродовж дня.

За даними Американської діабетичної асоціації, люди з діабетом все ще можуть їсти солодощі, шоколад або інші солодкі продукти, якщо вони їдять їх як частину плану здорового харчування, поєднують із фізичними навантаженнями та відповідною цукрознижувальною терапією.

Шоколад: особливості та користь для людей з діабетом

«Спочатку обід, потім — десерт»

Ви часто могли чути цей вислів в дитинстві, та навряд чи вам пояснювали, чому.

Проведене у 2017 році дослідження, у якому оцінювали ступінь сплесків глюкози в крові залежно від черговості вживання страв показало, що попереднє споживання білка, клітковини та жирів здатне знизити сплеск глюкози від вживання десерту на 50 % (!).

Дослідження проведене у 2019 році підтверджує теорію, що споживання білків і жирів перед їжею може помітно зменшити постпрандіальну глікемію (після їжі) у всьому спектрі толерантності до глюкози. Механізми, що лежать в основі цього ефекту, включають затримку спорожнення шлунка, а також посилення вивільнення інсуліну, стимульованого глюкозою, і зниження темпів інактивації інсуліну в печінці, що призводить, відповідно, до уповільнення всмоктування глюкози та перешкоджає сплескам глікемії. 

Ще кілька рекомендацій зі вживання солодощів при діабеті:

Обмежте розмір порції

Відоме правило «Все корисно в міру» найкраще працює при діабеті, особливо коли це стосується їжі. 

Вибирайте солодощі з низьким глікемічним індексом

Такі десерти повільніше засвоюватимуться та їхнє вживання не спричинить стрімких коливань рівня цукру в крові. 

Обирайте десерти з білком або клітковиною у своєму складі

Наприклад, з фруктами, горіхами або кисломолочним сиром.

Уникайте солодких напоїв

Газованої води, спортивних напоїв, енергетиків, підсолодженого чаю, кави та інших.

Плануйте заздалегідь

Якщо ви вирішили поласувати солодким, сплануйте заздалегідь та, відповідно, скоригуйте свій план харчування або дозу цукрознижувальних препаратів або інсуліну.


Читайте також:

Як обрати правильний шоколад?

Поживна цінність та глікемічний індекс продуктів: солодощі

Що таке «одяг» для вуглеводів?

 

Ми в Instagram та Telegram