11 причин їсти менше солодкого. Як цукор впливає на наш організм?

Всі знають про шкоду цукру. Проте ми продовжуємо це робити.

Головні джерела цукру: солодкі напої, цукерки, випічка та підсолоджені молочні продукти. Можливо, ви здивуєтеся, але цукор іноді додають навіть у хліб, томатний соус або протеїнові батончики. Розпізнати цукор на пакуванні теж буває важко, тому що він може «ховатися» у складі під назвами «кукурудзяний сироп», «нектар агави», «пальмовий цукор», «тростинний сироп» або «сахароза».

Та як його не називай — цукор є цукор, і він шкодить здоров'ю. Дізнаймося, як саме цукор впливає на наш організм.

11 причин їсти менше солодкого. Як цукор впливає на наш організм? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Мозок

Вживаючи солодке, ви стимулюєте викид гормону задоволення — дофаміну, що пояснює потяг до солодощів. Свіжі фрукти або овочі не призводять до викиду такої кількості дофаміну, і мозок продовжує «вимагати» все більше солодкого, щоб отримати задоволення. Ось чому після вечері вам непереборно хочеться з'їсти який-небудь десерт.

Настрій

Цукерка або печиво швидко заповнюють енергетичний дефіцит, але так само швидко підвищують рівень цукру в крові. Коли клітини абсорбують глюкозу, рівень цукру знижується, і ви можете відчути роздратування і тривогу. Але якщо ви будете постійно тягнутися за цукеркою, це негативно позначиться на вашому стані.

Зуби

В дитинстві ви напевно неодноразово чули, що цукерки псують зуби. Так і є — бактерії, що викликають карієс, використовують цукор для своєї життєдіяльності.

Суглоби

За болю в суглобах про солодке краще забути. Дослідження доводять, що вживання великої кількості солодощів може посилити запальний процес в організмі, посилюючи тим самим суглобовий біль, а також можуть підвищувати ризик розвитку ревматоїдного артриту.

Шкіра

Ще один бік впливу запалення — передчасне старіння шкіри. З'єднуючись із білками крові, цукор утворює так звані кінцеві продукти посиленого глікозилювання, які й призводять до раннього старіння шкіри, пошкоджуючи колаген та еластин — білки, що відповідають за пружність і молодість шкіри. Результат — млявість і зморшки.

Печінка

Велика кількість цукру може призвести до резистентності печінки до інсуліну — гормону, що перетворює цукор на енергію. Порушується контроль цукру організмом, внаслідок чого може розвиватися цукровий діабет 2 типу.

Серце

Надлишок інсуліну, який виділяється у відповідь на вживання цукру, може чинити негативний вплив на артерії: їхні стінки потовщуються і стають менш еластичними, збільшуючи навантаження на серце. У результаті можуть розвиватися захворювання серця, серцевий напад або інсульт. Учені кажуть, що зменшення кількості споживаного цукру може сприяти зниженню артеріального тиску. Існують дані, що у людей, 25% денних калорій яких становить цукор, удвічі збільшується ризик серцево-судинної смерті, порівняно з тими, хто вживає менше 10% денної кількості калорій у вигляді цукру.

Підшлункова залоза

Під час їжі підшлункова залоза виділяє інсулін. Коли ви їсте багато цукру, клітини організму припиняють нормально реагувати на інсулін, що змушує підшлункову виробляти його ще більше. Це призводить до виснаження залози, рівень цукру в крові підвищується, призводячи до розвитку цукрового діабету 2 типу і серцево-судинних захворювань.

Нирки

При діабеті велика кількість цукру може призводити до ураження нирок. Їхня роль у фільтрації цукру крові дуже важлива. Якщо його рівень досягає певної цифри, зайвий цукор виводиться із сечею. Неконтрольований цукор крові веде до пошкодження нирок і ниркової недостатності.

Вага

Ні для кого не секрет, що солодке призводить до збільшення ваги. Дослідження показали, що вживання солодких напоїв збільшує вагу і підвищує ризик розвитку діабету 2 типу.

Сексуальне здоров'я

Цукор впливає на низку механізмів, необхідних для процесу ерекції. Постійно підвищений рівень цукру в крові може навіть призводити до імпотенції у чоловіків, оскільки впливає на циркуляцію крові.


Читайте також:

Як перестати їсти багато цукру? 11 простих способів

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

Чому хочеться солодкого?

 

Ми в Instagram та Telegram