Норма цукру в крові: повна інформація про показник

Рівень глюкози, або цукру, в крові — важливий показник, за допомогою якого можна діагностувати такі небезпечні та поширені стани, як переддіабет та цукровий діабет. 

З цієї статті ви дізнаєтеся, який рівень цукру в крові вважається нормальним, коли може знадобитися перевірка та як це зробити, навіщо людині без діабету турбуватися про рівень цукру в крові та багато іншого.

*Longread

Норма цукру в крові: повна інформація про показник - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке глюкоза (цукор) у крові?

Глюкоза, або цукор, в основному надходить з вуглеводів, що містяться в їжі та напоях, які ви споживаєте. Це основне джерело енергії для вашого організму. Кров «розносить» глюкозу по всіх клітинах вашого тіла, де вона використовується для отримання енергії.

Кілька процесів в організмі допомагають підтримувати рівень глюкози в крові у здоровому діапазоні. Інсулін, гормон, який виробляє підшлункова залоза, є найважливішим фактором, що сприяє підтримці здорового рівня цукру в крові.

Якщо у вас підвищений рівень глюкози в крові (гіперглікемія), це зазвичай вказує на цукровий діабет. Діабет розвивається, коли підшлункова залоза не виробляє інсулін або виробляє його в недостатній кількості, або коли організм не реагує на дію інсуліну належним чином.

Який рівень цукру в крові вважається нормальним?

Згідно зі Стандартами лікування діабету Американської діабетичної асоціації (ADA) 2023, рівень цукру в крові вважається «нормальним», якщо він знаходиться в цих межах:

  • Натщесерце: 5,5 ммоль/л (99 мг/дл) або менше
  • Після прийому їжі (через 2 години): 7,8 ммоль/л (140 мг/дл) або менше
  • A1C: менше 5,7%

Чому важливо підтримувати оптимальний рівень цукру в крові? (*навiть якщо у вас немає діабету)

Рівень цукру в крові контролюється за допомогою інсуліну — гормону, який виробляється підшлунковою залозою і допомагає клітинам використовувати цукор для отримання енергії. Коли рівень цукру в крові підвищується, підшлункова залоза виробляє більше інсуліну, щоб допомогти утримувати рівень глюкози в крові в безпечному діапазоні. З часом це може призвести до розвитку інсулінорзистентності (ІР), переддіабету та, в кінцевому результаті, до цукрового діабету 2-го типу.

Крім того, постійні перепади рівня цукру в крові, навіть у людини без діабету, можуть спричини низку неприємних симптомів, зокрема: постійну втому, сухість шкіри, часті дріжджові інфекції (молочниця), проблеми із зором тощо.

Читайте також: Навіщо турбуватися про глюкозні «витівки», якщо у вас немає діабету? Лайфхаки з їжею

Як перевірити рівень цукру в крові?

Перевірити рівень глюкози (цукру) в крові можна за допомогою звичайного аналізу крові.

Аналіз крові на глюкозу — це аналіз крові, який в основному скринінгує діабет шляхом вимірювання рівня глюкози (цукру) в крові.

Існує два основних типи тестів на рівень глюкози в крові:

  • Капілярний аналіз крові на глюкозу: медичний працівник збирає краплю крові, зазвичай шляхом проколу кінчика пальця. Цей тест проводиться за допомогою тест-смужки і глюкометра, який показує рівень цукру в крові протягом декількох секунд. (ви можете перевірити рівень цукру в крові у такий спосіб в домашніх умовах, якщо маєте глюкометр і відповідні тест-смужки)
  •  Аналіз венозної (плазми) крові на рівень глюкози: медичний працівник бере зразок крові з вени (венепункція). Цей тест на глюкозу, як правило, є частиною загального аналізу крові, наприклад, базового метаболічного аналізу. Далі зразок надсилається у лабораторію, де тестується на спеціальних апаратах (аналізаторах).

Аналіз венозної крові, як правило, є більш точним, ніж аналіз капілярної крові.

Як підготуватися до аналізу рівня глюкози в крові?

Якщо ваш лікар призначив вам тест на рівень цукру в крові натщесерце, вам потрібно не їсти і не пити нічого, окрім води протягом 8-10 годин перед тестом.

Ваш лікар повідомить вам, чи потрібно дотримуватися якихось особливих інструкцій.

Читайте також: Аналіз крові на цукор: повна інформація про тест

Глікований гемоглобін А1С

Ще одним показником, за допомогою якого можна дізнатися, чи знаходиться ваш рівень цукру в крові у межах норми, є глікований гемоглобін А1С (або HbA1c).

Глікогемоглобін A1C показує ваш середній рівень цукру в крові за останні 3 місяці. Його також використовують для діагностики цукрового діабету.

Коли глюкоза (цукор) потрапляє в кров, він зв'язується з білком, який називається гемоглобіном. У людей з високим рівнем цукру в крові вищий відсоток білка гемоглобіну, «покритого» цукром. Ваш результат A1C покаже, який відсоток гемоглобіну зв'язаний з цукром.

  • Норма (люди без діабету): менше 5,7%
  • Переддіабет: від 5,7% до 6,4%
  •  Діабет: 6,5% або вище

Ви можете перевірити рівень A1C за допомогою аналізу крові в лабораторії.

Читайте також: HbА1с: повна інформація про тест

Коли може знадобитися перевірка рівня цукру в крові?

Найчастіше аналіз крові на рівень глюкози в крові використовується для скринінгу цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), який є поширеним захворюванням. Деякі люди схильні до ризику розвитку діабету 2-го типу. Якщо ви маєте будь-які з факторів ризику ЦД2, як-от генетика, спосіб життя, зайва вага, вік тощо, ваш лікар, швидше за все, порекомендує регулярно проходити скринінг на ЦД.

Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує регулярний скринінг для людей віком від 35 років.

Симптоми діабету та підвищеного рівня цукру в крові включають:

  • Відчуття сильної спраги (полідипсія)
  • Часте сечовипускання (поліурія)
  • Втома
  • Відчуття сильного голоду (поліфагія)
  • Незрозуміла втрата (або набір) ваги
  • Нечіткість зору
  • Повільне загоєння порізів або виразок

Якщо ви відчуваєте ці симптоми на додаток до блювання, утрудненого дихання та/або сплутаності свідомості, якнайшвидше зверніться до найближчого відділення невідкладної допомоги. Можливо, у вас кетоацидоз, пов'язаний з діабетом (ДКА), який є небезпечним для життя.

Читайте також: Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові

Що означає високий рівень цукру в крові?

Якщо рівень глюкози в крові натще становить від 5,6-6,9 ммоль/л, це зазвичай означає, що у вас переддіабет. Люди з переддіабетом мають до 50% ймовірності розвитку цукрового діабету 2-го типу протягом наступних 5-10 років. Але ви можете вжити заходів, щоб запобігти розвитку захворювання.

Якщо рівень глюкози в крові натще 7,0 ммоль/л або вище під час кількох тестувань, це зазвичай означає, що у вас цукровий діабет. 

У будь-якому з цих випадків ваш лікар, швидше за все, призначить вам тест на глікований гемоглобін A1С, перш ніж поставити діагноз переддіабету або діабету.

Існує кілька різних типів діабету. Найпоширеніші з них такі:

  • Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2): ЦД2 виникає, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або організм не використовує інсулін ефективно внаслідок інсулінорезистентності, що призводить до високого рівня глюкози в крові. На ЦД2 припадає близько 95% усіх випадків діабету у світі.
  • Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1): ЦД1 — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система людини помилково атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Люди з ЦД1 повинні пожиттєво вводити собі інсулін, щоби жити. На момент встановлення діагнозу цукрового діабету 1-го типу рівень цукру в крові людини зазвичай дуже високий (11,1 ммоль/л або вище).
  • Гестаційний діабет: цей стан може розвинутися у вагітних — зазвичай він з'являється в середині вагітності, між 24 і 28 тижнями. Високий рівень цукру в крові (діабет) зникає після пологів. Вагітні проходять скринінг на гестаційний діабет за допомогою тесту на толерантність до глюкози.

Читайте також: Типи цукрового діабету: повний список

Інші причини підвищеного рівня цукру в крові

Інші причини високого рівня глюкози включають:

  • Проблеми з наднирковими залозами, наприклад, синдром Кушинга
  • Проблеми з підшлунковою залозою, такі як панкреатит
  • Гіпертиреоз
  • Значний стрес, наприклад, після операції або травми
  • Певні ліки

Що означає низький рівень цукру в крові?

Рівень цукру в крові 3,9 ммоль/л або нижче зазвичай вважається низьким.

Епізоди низького рівня цукру в крові (гіпоглікемія) найчастіше трапляються у людей з цукровим діабетом 1-го та 2-го типу, які приймають інсулін та/або інші цукрознижувальні ліки.

Якщо у вас немає діабету, низький рівень глюкози в крові може бути його ознакою:

  • Захворювання печінки
  • Захворювання нирок
  • Гіпотиреозу
  • Хвороби Аддісона (надниркової недостатності)
  • Розладу вживання алкоголю (AUD)
  • Інсулінома (рідкісна пухлина)

Ці стани зазвичай спричиняють часті епізоди низького рівня цукру в крові. У людей, які не хворіють на цукровий діабет, єдиний результат тесту на низький рівень цукру в крові зазвичай не є причиною для занепокоєння.

Норми цукру в крові для людей з цукровим діабетом згідно з ADA

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), цільовий рівень цукру в крові повинен бути адаптований до вас, виходячи з таких факторів, як ваш вік, тип діабету, тривалість перебігу захворювання та загальний стан здоров'я. 

Загалом, «нормальний» рівень цукру в крові при діабеті, а також рівень глікогемоглобіну А1С становить:

Більшість дорослих з діабетом 1 або 2 типу:

  • Натщесерце: 4,4-7,2 ммоль/л (80-130 мг/дл)
  • Після прийому їжі (через 1-2 години): менше 10 ммоль/л (180 мг/дл)
  • A1C: менше 7%

Діти з діабетом 1 або 2 типу:

  • Натщесерце: персоналізовано для дитини
  • Після прийому їжі (через 1-2 години): персоналізовано для дитини
  • A1C: менше 7% у багатьох випадках, але залежить від дитини

Жінки з гестаційним діабетом:

  • Натщесерце: 3,3-5,3 ммоль/л (60-90 мг/дл)
  • Після прийому їжі: менше 7,8 ммоль/л (140 мг/дл) через годину після їжі або менше 6,7 ммоль/л (120 мг/дл) через дві години після їжі
  • A1C: менше 6%

Люди з переддіабетом:

  • Натщесерце: 5,5-6,9 ммоль/л (100-125 мг/дл)
  • Після прийому їжі 7,8-11 ммоль/л (140-199 мг/дл)
  • A1C: від 5,7% до 6,4%

Поради, як підтримувати оптимальний рівень цукру в крові

Існує кілька кроків, які ви можете зробити, щоб допомогти контролювати рівень цукру в крові:

  • Збалансоване раціональне харчування, що складається переважно з корисних білків та жирів, складних (тобто, корисних) вуглеводів, фруктів та овочів, переважно некрохмалистих;
  • Регулярна фізична активність — вправи помірної та середньої інтенсивності не менше 150 хвилин на тиждень;
  • Нормалізація ваги (за необхідності);
  • Відмова від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю тощо);
  • Обмеження (або відмова) від простих (тобто, некорисних) вуглеводів, як-от цукор, солодощі, випічка, солодкі газовані напої тощо;
  • Вживання достатньої кількості води протягом дня;
  • Підтримання здорового психо-емоційного стану. 

*Якщо ви відчуваєте симптоми низького або високого рівня цукру в крові, зверніться за консультацією до сімейного лікаря чи ендокринолога.


Читайте також:

Як зрозуміти, що ви «прямуєте до діабету». Зверніть увагу на ці симптоми

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу