Типи цукрового діабету: повний список

Скільки типів цукрового діабету ви знаєте? Ось короткий огляд різних типів ЦД. Ви можете знайти більше інформації про кожен з них, включаючи симптоми, причини виникнення, способи лікування та профілактики на нашому сайті.

Типи цукрового діабету: повний список - изображение

Діабет — це складне захворювання, яке може набувати різних форм. Окрім найбільш поширених типів діабету - 1-го типу, 2-го типу та гестаційного діабету — існує низка інших, не менш важливих.

Близько 2% людей мають ці інші типи діабету. До них відносяться різні типи моногенного діабету, діабет, пов'язаний з муковісцидозом та діабет, спричинений рідкісними синдромами. Деякі ліки, такі як стероїди та антипсихотичні препарати, можуть призвести до інших типів діабету, а також хірургічні операції або гормональний дисбаланс.

На жаль, багатьом часто ставлять неправильний діагноз, що призводить до затримок в отриманні необхідного лікування. 

Отже, які бувають типи діабету?

Цукровий діабет 1-го типу

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це аутоімунне захворювання, при якому організм помилково атакує і руйнує власні β-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін — гормон, відповідальний за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові.

Нам усім потрібен інсулін, щоб жити. Він виконує важливу роботу, зокрема дозволяє глюкозі, що міститься в крові, потрапляти в клітини і живити наш організм.

Коли у вас діабет 1-го типу, ваше тіло все ще розщеплює вуглеводи з їжі та напоїв і перетворює їх на глюкозу. Але коли глюкоза потрапляє в кров, вона не може потрапити до клітин, щоб перетворитися там на енергію. Все більше і більше глюкози накопичується в крові, що призводить до гіперглікемії (підвищення рівня цукру в крові).

Дізнайтеся більше про цукровий діабет 1-го типу

Цукровий діабет 2-го типу

При цукровому діабеті 2 типу (ЦД2) інсулін, який виробляє підшлункова залоза, не може працювати належним чином, або підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну. Це означає, що рівень глюкози в крові постійно підвищується.

Близько 95% усіх випадків діабету у світі припадає саме на ЦД2.

Хронічна гіперглікемія з часом може призвести до розвитку ускладнень діабету. Але за умови правильного лікування та догляду ви можете знизити ризик їх розвитку та навіть повернути захворювання назад.

Дізнайтеся більше про діабет 2-го типу

Гестаційний діабет

Гестаційний діабет (або діабет вагітних) — це тип діабету, який може розвинутися у жінок під час вагітності. Зазвичай гестаційний діабет діагностують на 24-28 тижні вагітності.

Під час вагітності жіночий організм виробляє більшу кількість деяких гормонів, зокрема людський плацентарний лактоген (hPL) та інші гормони, які підвищують резистентність до інсуліну. Ці гормони впливають на плаценту і допомагають підтримувати вагітність. З часом кількість цих гормонів в організмі збільшується, що може зробити організм стійким до інсуліну.

Після пологів рівень цукру в крові повинен повернутися до нормальних показників. Але розвиток гестаційного діабету підвищує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу в подальшому житті.

Дізнайтеся більше про гестаційний діабет

Діабет молодих людей, що починається з настанням зрілості (MODY)

MODY-діабет (maturity onset diabetes of the young) — це рідкісна спадкова форма діабету, яка відрізняється від діабету 1-го та 2-го типу. MODY спричиняється мутацією (або зміною) одного гена.

Якщо один з батьків має цю генну мутацію, будь-яка дитина, яку вони народжують, має 50-відсотковий шанс успадкувати її від них. Якщо дитина успадкує мутацію, вона, як правило, розвинеться до 25 років, незалежно від ваги, способу життя, етнічної приналежності тощо.

Дізнайтеся більше про юнацький цукровий діабет

Неонатальний діабет

Неонатальний діабет — це форма діабету, яку діагностують у дітей віком до шести місяців. Це інший тип діабету, ніж більш поширений діабет 1-го типу, оскільки він не є аутоімунним захворюванням (коли організм знищує клітини, що виробляють інсулін).

Неонатальний діабет спричинений зміною гена, який впливає на вироблення інсуліну. Це означає, що рівень глюкози в крові дуже сильно підвищується.

Існує два типи неонатального діабету — транзиторний і перманентний. Як випливає з назви, транзиторний неонатальний діабет зазвичай минає у віці до 12 місяців. Але він часто рецидивує в подальшому житті, як правило, у підлітковому віці. На його частку припадає 50-60% усіх випадків. Перманентний неонатальний діабет залишається назавжди і становить 40-50% усіх випадків.

Синдром Вольфрама

Синдром Вольфрама — це рідкісне генетичне захворювання, яке також відоме як синдром DIDMOAD за чотирма найпоширенішими ознаками: цукровий діабет, нецукровий діабет, атрофія зорового нерва та глухота.

Кожна людина з синдромом Вольфрама, ймовірно, колись захворіє на діабет.

Це інший тип діабету, ніж більш поширений 1 тип, оскільки він не є аутоімунним захворюванням (коли організм знищує клітини, що виробляють інсулін). Пацієнти також не схильні до мікросудинних ускладнень, таких як ретинопатія або нефропатія. Але лікується так само, як і діабет 1-го типу — ін'єкціями інсуліну, аналізом крові, дотриманням здорової збалансованої дієти та регулярною фізичною активністю.

Синдром Альстрема

Синдром Альстрема — це рідкісний генетично успадкований синдром, який має ряд спільних ознак, зокрема:

  • дегенерація сітківки
  • втрата слуху
  • кардіоміопатія
  • ожиріння
  • діабет 2 типу
  • ниркова недостатність
  • ортопедичні та ревматологічні проблеми

У ранньому дорослому віці діти з синдромом Альстрема стають резистентними до інсуліну і можуть захворіти на діабет 2-го типу. Високий рівень жиру в крові також характерний для людей з інсулінорезистентністю.

Прихований автоімунний діабет у дорослих (LADA)

LADA (діабет 1,5 типу) — це тип діабету, який, здається, проміжний між діабетом 1-го та 2-го типу. Частково він більше схожий на 1 тип, а частково — на 2 тип. Ось чому деякі люди називають його діабетом 1,5 типу або діабетом 1 ½ типу.

Наразі він не класифікується як окремий тип діабету, але проводяться медичні дослідження, які намагаються точно визначити, що саме відрізняє його від діабету 1-го та 2-го типу.

Дізнайтеся більше про латентний автоімунний діабет у дорослих (LADA)

Діабет типу 3c

Діабет типу 3c — це тип діабету, який розвивається, коли інше захворювання спричиняє пошкодження підшлункової залози. Захворюваннями, пов'язаними з типом 3c, є рак підшлункової залози, панкреатит, муковісцидоз або гемохроматоз. У вас також може розвинутися тип 3c, якщо вам видалили частину або всю підшлункову залозу через інше пошкодження.

Діабет, спричинений стероїдами

У деяких людей, які приймають стероїди, може розвинутися діабет. Це явище відоме як стероїдний діабет і частіше зустрічається у людей, які мають підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Муковісцидозний діабет

Муковісцидозний діабет — найпоширеніший тип діабету у людей з муковісцидозом. Хоча він має ознаки як 1-го, так і 2-го типу, він є окремим захворюванням.

Моногенний діабет

Моногенний діабет — це рідкісний стан, який відрізняється від діабету 1-го та 2-го типу. Його спричиняє мутація в одному гені. Якщо батьки мають цю мутацію, їхні діти мають 50-відсотковий шанс успадкувати її. Оскільки моногенний діабет зустрічається дуже рідко, людям часто ставлять неправильний діагноз.

В деяких випадках моногенного діабету його можна контролювати за допомогою спеціальних таблеток, і він не потребує лікування інсуліном. Ось чому неймовірно важливо розуміти рідкісні форми діабету та правильно їх діагностувати.

Два типи моногенного діабету — неонатальний та MODY.

 

А який ваш тип? Напишіть у коментарях нижче.


Читайте також:

Чому цукровий діабет 1-го типу невиліковний?

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

Як зрозуміти, що ви «прямуєте до діабету». Зверніть увагу на ці симптоми