10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

На рівень глюкози, або цукру, в крові впливає безліч речей (причому, деякі з них знаходяться поза вашим контролем). Навіть якщо ви ретельно стежите за тим, що їсте і сумлінно приймаєте ліки, ви неминуче зіткнетеся зі щоденними коливаннями рівня глікемії. Знання того, як різні фактори можуть впливати на ваші показники, допоможе вам передбачити або навіть запобігти цим коливанням. 

Читайте далі, щоб дізнатися про деякі маловідомі причини перепадів рівня цукру в крові.

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові - изображение

1. Зневоднення підвищує рівень цукру в крові

Нестача рідини в організмі може призвести до гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), оскільки цукор у крові стає більш концентрованим. Що ще гірше, високий рівень цукру в крові спричиняє підвищене сечовипускання, що призводить до ще більшого зневоднення. Тому при діабеті важливо пити багато води.

2. Штучні підсолоджувачі можуть порушити глюкозний баланс

Огляд 2021 року, припускає, що штучні підсолоджувачі можуть бути не зовсім нейтральними і можуть сприяти порушенню глюкозного балансу. Скоріше за все, це пов'язано з тим, що більшість людей вважають продукти та напої «без цукру» здоровими, тому в кінцевому підсумку споживають їх у надмірній кількості. 

Клініка Майо (Mayo Clinic) зазначає, що деякі некалорійні підсолоджувачі, так звані цукрові спирти, до яких відносяться маніт, сорбіт і ксиліт, можуть підвищувати рівень цукру в крові і викликати побічні ефекти зі сторони ШКТ, що може сприяти зневодненню організму.

3. Деякі ліки можуть впливати на контроль діабету

Рецептурні та безрецептурні ліки, які ви приймаєте для лікування інших проблем зі здоров'ям, окрім діабету, можуть впливати на рівень цукру в крові. Детальніше про це ми писали ТУТ.

Переконайтеся, що лікарь, який призначає вам ліки, знає про ваш діабет, перш ніж виписувати рецепт. Запитайте, чи не заважатимуть призначені препарати лікуванню діабету і чи не будуть вони взаємодіяти з іншими ліками, які ви приймаєте.

4. Обережно, «феномен світанку»!

Якщо ви прокидаєтеся з високим рівнем цукру в крові, навіть якщо перед сном він був у «зеленій зоні». Можливо, ви відчуваєте «феномен світанку», який виникає, коли організм готується до пробудження, вивільняючи кортизол та інші гормони, між 2 і 8 годинами ранку. Ці гормони роблять організм менш чутливим до інсуліну, і у людей з діабетом можуть сприяти ранковому стрибку цукру в крові.

5. Менструальний цикл у жінок може впливати на рівень цукру в крові

Гормональні зміни під час передменструальної фази можуть призвести до того, що рівень цукру в крові жінки може трохи вийти з-під контролю. 

Хоча ефект варіюється від людини до людини, деякі жінки з діабетом стають менш чутливими до інсуліну протягом тижня або близько того, що передує місячним, що може призвести до підвищення рівня цукру. Показники зазвичай повертаються до норми одразу або невдовзі після початку менструації.

6. Недостатній сон може вивести рівень цукру в крові з-під контролю

Недосипання шкодить не лише вашому настрою та енергії — це також може призвести до проблем з рівнем цукру в крові. Огляд 2015 року дійшов висновку, що нестача сну може перешкоджати контролю рівня глюкози та чутливості до інсуліну у людей з цукровим діабетом, зокрема 2-го типу.

Недосипання — це форма хронічного стресу для організму, а щоразу, коли у вас з'являється додатковий стрес, у вас підвищується рівень цукру в крові.

7. Екстремальна спека може перешкоджати контролю діабету

У деяких людей рівень цукру в крові може підвищуватися у надто спекотні дні, оскільки несприятливі погодні умови створюють додатковий стрес для організму. Це також може бути пов'язано зі зневодненням організму. У інших, особливо у тих, хто приймає інсулін, може спостерігатися протилежний ефект (тобто, гіпоглікемія).

Більше того, високі температури можуть вплинути на те, як організм використовує інсулін, і потенційно призвести до коливань рівня цукру в крові.

8. Подорожі можуть порушити звичний режим, а отже, і рівень цукру

Тривалий переліт, зміна часових поясів, порушення режиму прийому ліків, харчування, сну та фізичної активності може порушити контроль діабету.

Крім того, коли ви у відпустці або подорожуєте, ви можете більше їсти (або їсти незвичні продукти), пити більше алкоголю або бути більш активними — все це може спричинити коливання рівня цукру в крові. Частіше перевіряйте цукор під час подорожей, щоб вчасно виявити будь-які тривожні тенденції.

9. Занадто велика кількість кофеїну може призвести до гіперглікемії

Чи впливає кофеїн на рівень цукру в крові у людей з діабетом? На це питання поки немає однозначної відповіді. Одні дослідження показують, що споживання надмірної кількості кофеїну може спричинити стрибок рівня цукру в крові у людей з ЦД; інші припускають, що вживання кофеїну може покращити контроль глікемії та знизити ризик ускладнень, пов'язаних з діабетом.

Все, що ви можете зробити, це контролювати рівень глюкози в крові, щоб побачити, як кофеїн впливає саме на вас. Не забувайте також про те, що ви додаєте у свою чашку кави.

10. Помилки при тестуванні рівня цукру в крові можуть спричинити неточні результати

Якщо ви, наприклад, забули вимити руки перед перевіркою рівня глюкози, може виникнути «хибна тривога». Дослідження, опубліковане в журналі Diabetes Care, показало, що зразок крові з немитих рук має більш ніж 10-відсоткову різницю в показаннях між першою і другою краплею, і ця похибка ще більша, якщо ви нещодавно торкалися фруктів (ви тестуєте фрукт, а не вашу кров).

В результаті, ви можете прийняти занадто багато інсуліну (або інших цукрознижувальних ліків) та отримати гіпоглікемію.

 


Читайте також:

Діабет 2 типу: коли найкраще перевіряти рівень цукру в крові?

Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

Канабіс: потенційні переваги та ризики для людей з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram