Діабет у світі: нове дослідження показує тривожну тенденцію та прогнози до 2050 року

Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Lancet, надало комплексну оцінку поширеності діабету у всьому світі, підкресливши зростаючу глобальну загрозу для здоров'я населення.

Діабет у світі: нове дослідження показує тривожну тенденцію та прогнози до 2050 року - изображение

Цукровий діабет (ЦД) — це хронічне захворювання, що характеризується високим рівнем глюкози (цукру) в крові через порушення функціонування β-клітин та дії інсуліну. Із цим станом живуть близько 537 млн. людей у всьому світі (лише за офіційними даними), і у 2019 році діабет був восьмою основною причиною смертності та інвалідизації.

Діабет 1-го і 2-го типу (ЦД 1, ЦД 2) є найпоширенішими формами, з різними факторами ризику та стратегіями лікування.

Читайте також: Предіабет: як не пропустити небезпечний стан?

Результати нещодавнього дослідження, опублікованого в журналі Lancet, свідчать про значне і тривожне зростання поширеності діабету у всьому світі.

У 2021 році приблизно 529 мільйонів людей жили із цим захворюванням, а глобальна стандартизована за віком поширеність діабету становила 6,1%. Це означає, що більше шести зі 100 людей у світі хворіють на діабет. 

Вікові показники поширеності дають важливе уявлення про «розподіл» діабету в різних вікових групах. Дослідження показало, що поширеність діабету перевищує 20% у кожній віковій групі від 65 до 95 років, а найвищий показник поширеності сягає 24,4% у віковій групі від 75 до 79 років. Для людей молодше 20 років поширеність становила менше 1%. Це підкреслює сильний зв'язок між збільшенням віку та вищим рівнем поширеності діабету.

Крім того, в дослідженні підкреслюється, що на цукровий діабет 2-го типу припадає 96,0% всіх випадків діабету в світі. Це означає, що з 529 мільйонів людей з діабетом у 2021 році приблизно 508 мільйонів мали діабет 2-го типу.

Високий ІМТ (індекс маси тіла) був визначений як основний фактор ризику розвитку діабету 2-го типу, на який припадає 52,2% глобальних показників ЦД 2. Це свідчить про те, що боротьба з ожирінням та популяризація здорового способу життя є ключовими стратегіями для боротьби з епідемією діабету.

Дослідження спрогнозувало тривожну тенденцію в майбутньому: очікується, що до 2050 року глобальна стандартизована за віком поширеність діабету збільшиться на 59,7%. Це означає, що кількість людей з діабетом може зрости до 9,8%, що становитиме приблизно 1,31 мільярда людей.

Це зростання зумовлене як демографічними зрушеннями, так і тенденціями щодо ожиріння. Показово, що 49,6% прогнозованого зростання пов'язано з тенденціями ожиріння. Це підкреслює нагальну потребу в комплексних заходах у сфері охорони здоров'я для запобігання ожирінню та ефективного контролю діабету.


Джерела: News-Medical.Net, The Lancet

Читайте також:

Названо країни з найбільшою кількістю випадків діабету

Як расова та етнічна приналежність впливають на схильність до розвитку діабету?

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень

 

Ми в Instagram та Telegram