5 лайфхаків, як зменшити потребу в інсуліні при діабеті

Для компенсації діабету, зокрема 1-го типу, без інсуліну не обійтися. Але не варто забувати, що це анаболічний гормон, який сприяє набору ваги та стимулює апетит. Принцип «їм що завгодно, скільки завгодно і колю інсулін на це» — пагубний. Тому ловіть 5 дієвих лайфхаків, як зменшити потребу в інсуліні. ⠀

5 лайфхаків, як зменшити потребу в інсуліні при діабеті - изображение

Авторка цієї статті — Ангеліна Коваль (стаж ЦД1 — 20 років), лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі «Oxford Medical Вінниця».


1. Коліть інсулін завчасно

Дайте час інсуліну прийти в дію. Всмоктування вуглеводів починається ще в ротовій порожнині і якої б ультрашвидкої дії не був ваш інсулін — вуглеводи випередять його і відповідно дадуть гіперглікемію (підвищення рівня цукру в крові), яку доведеться сколювати додатково. Якщо ви використовуєте інсуліни короткої дії (Фармасулін Н, Хумулін Р, Актрапід НМ, Хумодар Р 100), то ін’єкція перед прийомом їжі має бути за 30-45 хв, а якщо аналоги інсуліну ультракороткої дії (Епайдра, Хумалог, Новорапід), то за 3-10 хв. ⠀

Читайте також: Інсулін і їжа: як зменшити паузу між ін’єкцією інсуліну та прийомом їжі?

2. Використовуйте натуральні цукрозамінники

В якості цукрозамінників використовуйте ставію та еритритол. Це дозволить зменшити кількість ХО (хлібних одиниць, 1 ХО = 12-15 г вуглеводів) в раціоні. Саме ці цукрозамінники найбільш безпечні без шкідливого впливу на печінку та ШКТ.

Читайте також: Який цукрозамінник обрати при діабеті?

3. Будьте фізично активними

Регулярні фізичні навантаження можуть допомогти вам зменшити потребу в інсуліні і покаращити чутливість до нього. Активний спосіб життя протягом дня, додаткові заняття фізичною активністю декілька разів на тиждень позитивно позначаться на вашому рівні глікемії, фігурі, настрої!

Читайте також: Тренування без зайвих зусиль: 15 простих варіантів фізичних навантажень

4. Скоротіть вживання швидких вуглеводів

А саме: соки, солодкі газовані напої, кондитерські вироби, вироби з білої муки, каші швидкого приготування, фрукти з високим глікемічним індексом (ГІ).

5. Висипайтеся

Сон має бути тривалістю 7-9 годин. Метаболізм підтримується гормоном голоду — греліном, гормоном насичення — лептином та інсуліном. Ці гормони регулюють наш апетит, рівень цукру в крові та запасання жирової тканини в організмі. Поганий сон, недосипання провокують переїдання і як наслідок гіперглікемію. Також знижується чутливість до інсуліну — потреба у ньому збільшується протягом дня.

Читайте також: 6 способів покращити сон при діабеті


Читайте також:

 Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень

Ми в Instagram та Telegram