Як покращити компенсацію? Три базові показники для «слухняного» діабету

Збалансоване харчування, фізична активність, цукрознижувальна терапія, регулярні перевірки організму, здоровий сон, управління стресом — чимало факторів відіграють роль у контролі діабету. Але без знання цих трьох показників, вам ніколи не досягти ідеальної компенсації ЦД1. 

Як покращити компенсацію? Три базові показники для «слухняного» діабету - изображение

1. Базальна доза інсуліну

Правильно підібране дозування базального інсуліну (він же фон, база, пролонгований або інсулін тривалої дії) — це основа контролю діабету. Без рівного «фону» далі рухатися неможливо. Тому дуже важливо розібратися із цим показником від самого початку.

Оптимальна доза базального інсуліну повинна забезпечувати стабільні цукри між прийомами їжі та вночі (тобто, без вживання їжі та застосування (ультра-)короткого інсуліну). Це не означає, що у вас завжди повинна бути ідеальна лінія на моніторингу. Уникати різких стрибків — вже дуже позитивно для компенсації.

Як підібрати базальну дозу інсуліну читайте ТУТ

Коли підібрано базу, можна переходити до визначення наступних показників.

2. Вуглеводний коефіцієнт (ВК)

Для того, щоб правильно підібрати дозу болюсного інсуліну (інсулін на їжу) необхідно знати своє значення вуглеводного коефіцієнту, або ВК.

Вуглеводний коефіцієнт (співвідношення вуглеводи / інсулін) визначає, скільки грамів вуглеводів вам покриває 1 одиниця інсуліну (1 ОД). Розрахувати ВК можна за допомогою «Правила 500».

 Як розрахувати вуглеводний коефіцієнт читайте ТУТ

3. Коефіцієнт чутливості до інсуліну (КЧІ)

Для того, щоб правильно скоригувати високий рівень цукру в крові, важливо розуміти свій коефіцієнт чутливості до інсуліну, або КЧІ. Іншими словами, вам потрібно знати, скільки інсуліну вам потрібно, щоб знизити рівень цукру в крові на певну величину.

Коефіцієнт чутливості до інсуліну визначає, на скільки ммоль/л 1 ОД інсуліну короткої / ультракороткої дії знижує ваш рівень цукру в крові.

Як розрахувати коефіцієнт чутливості до інсуліну читайте ТУТ

Пам'ятайте, що чутливість до інсуліну може дещо змінюватися у різний час доби (зранку чутливість гірше, ніж ввечері), а також при підвищенні температури тіла та під час менструації у жінок.

Розберіться із цими трьома показниками і управління діабетом стане більш зрозумілим і передбачуваним.


Читайте також:

Чому не виходить взяти діабет під контроль? 5 головних причин

Головні помилки в терапії інсуліном

Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету
 

Ми в Instagram та Telegram  

Читайте схожі матеріали