10 простих порад для кращого контролю діабету

З цієї статті ви дізнаєтеся про 10 немедикаментозних способів покращити компенсацію діабету. 

10 простих порад для кращого контролю діабету - изображение

***Жодна з цих порад не відміняє прийому інсуліну та/або інших цукрознижувальних препаратів, а також лікування, призначеного вашим лікарем.


Порада №1: Вимірюйте, а не гадайте!

Щоб навчитися контролювати рівень глюкози (або цукру) в крові, необхідно насамперед знати свої показники глікемії. Якщо ви вимірюєте рівень цукру, скажімо, тільки вранці — ви намагаєтеся обдурити самого себе. Якщо ви дійсно хочете контролювати свій діабет, то маєте відважно дізнаватися найгірші, найвищі цифри. Це означає, що вимірювання потрібно проводити не лише вранці, а також до та через 1-2 години після їди та перед сном. Не дозволяйте показникам негативно впливати на свій настрій. Зберігайте бадьорість духу. Це просто проблема, яку можна виправити.

Читайте також: Як часто потрібно перевіряти рівень цукру в крові людям з діабетом

Порада № 2: Контролюйте вживання вуглеводів

Не потрібно повністю виключати їх зі свого раціону. Проте намагайтеся регулювати вживання вуглеводів за один прийом їжі та поєднуйте їх з білками, жирами, клітковиною, щоб запобігти різким коливанням рівня цукру в крові після їди. Вуглеводи, як правило, це продукти білого кольору (окрім кисломолочного сиру та цвітної капусти): продукти з борошна (включно з макаронними виробами), картопля, рис і цукор (хоча кукурудза блідо-жовта, вона також належить до продуктів, багатих на вуглеводи). Переконайтеся, що кожен прийом їжі включає тільки один білий продукт. Тож якщо ви хочете з'їсти картоплю, доведеться відмовитися від десерту. 

Порада № 3: Слово на «в»

Ви повинні звикнути до слова «вправи». Це не означає, що ви повинні придбати бігову доріжку або абонемент у спортзал. Просто шукайте будь-який привід, щоб розвивати своє тіло щодня: виберіть сходи замість ліфта, більше ходіть пішки, робіть елементарні вправи навіть лежачи на дивані (під час рекламних роликів).

Читайте також: Тренування без зайвих зусиль: 15 простих варіантів фізичних навантажень

Порада № 4: Втратьте кілограм (або два)

Вам не потрібно ставати супер-моделлю. Не вдавайтеся до крайнощів! Навіть невелика втрата ваги [тільки якщо це дійсно потрібно — проконсультуйтеся зі своїм лікарем], може допомогти вам покращити чутливість до інсуліну та, відповідно, контроль рівня цукру в крові. Простий спосіб дотримауватися збалансованого харчування та підтримувати оптимальну вагу — метод «здорової тарілки».

Порада № 5: Уявіть, що ви в гарному ресторані

Коли ви їсте поза домом, то трапеза, зазвичай, починається з салату. Що може бути здоровішим? Салат зі свіжих овочів та зелені, як правило, містить мало калорій і вуглеводів, проте багато клітковини — ідеально для контролю рвня цукру в крові і вашої талії. Додатковий бонус: якщо ви наїлися салатом, ви будете менш голодним, коли справа дійде до основної страви.

Порада № 6: Пийте воду

Дуже важливо залишатися гідратованим, коли у вас діабет. Це також допоможе підтримувати оптимальний рівень цукру в крові. Намагайтеся пити достатньо води протягом дня. Трав'яний несолодкий чай або лимонад домашнього приготування без цукру (вода+шматочки лимону або огірка) теж добре втамовують спрагу і поповнюють водний баланс. Уникайте вживання солодких газованих, кофеїновмісних, спортивних напоїв та енергетиків (принаймні на регулярній основі). 

Читайте також: Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?

Порада № 7: Заведіть домашнього улюбленця

Це здається трохи дивною порадою, хоча насправді може допомогти вам підтримувати достатній рівень фізичної активності [що є важливою передумовою гарної компенсації]. Багато людей стикаються з проблемою самомотивації, коли справа доходить до спорту. Всі перевантажені роботою, втомлені та/або страждають від стресу. Але, коли в домі пес — у вас набагато більше шансів залишатися активними: ви можете пояснити вашій дитині, що надто зайняті, щоб гратися з нею в парку, але ваш собака не прийме «ні» у відповідь.

Порада № 8: Що в аптечці?

Деякі лікарські препарати можуть впливати на рівень цукру в крові, підвищуючи ризики гіпо- [особливо у поєднанні з ліками від діабету] чи гіперглікемії. Якщо ви приймаєте паралельно кілька препаратів, поговоріть зі своїм лікарем про те, чи існують якісь альтернативні ліки, які допоможуть впоратися із захворюванням, не  чинячи впливу на ваш рівень цукру в крові.

Читайте також: Ліки, з якими варто бути обережними, якщо ви вводите інсулін

Порада №9: Розслабтеся

Стрес може бути одним з факторів, який впливає на рівень цукру в крові, підвищуючи його. На жаль, ми не можемо повністю уникнути стресу у повсякденному житті, але можемо навчитися правильно з ним справлятися. Зупиніться, дихайте, зробіть що-небудь, що допоможе вам розслабитися, будь-то заняття йогою, медитація, тепла ванна з піною, читання книги або чашка трав'яного чаю (без цукру). Спробуйте прийняти те, що ви не в змозі змінити.

Порада №10: Висипайтеся

Простіше сказати, ніж зробити, еге ж? Нестача сну (або неякісний сон) — проблема нашого часу. Між тим, якісний нічний відпочинок дуже важливий, зокрема для контролю діабету. Недосипання або порушення сну може спричинити денну сонливість, яка може вплинути на те, як ви керуєте діабетом протягом решти дня. Намагайтеся спати не менше 7-9 годин.

Читайте також: Як покращити сон при діабеті 


Читайте також:

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

5 причин, які заважають вам компенсувати діабет
 

Ми в Instagram та Telegram