Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

«Рівень цукру в крові буде в нормі, якщо ви будете правильно харчуватися, робити фізичні вправи і приймати ліки». Впевнені, ви не раз чули такі поради. Якби все було так просто, і якби це було все, що потрібно, щоб контролювати діабет... Насправді, навіть якщо ви правильно харчуєтеся, займаєтеся спортом і приймаєте ліки за призначенням, в будь-який момент часу на ваш рівень цукру в крові впливає безліч змінних (багато з яких неможливо контролювати чи врахувати). Крім того, всі ці фактори взаємодіють у нескінченно складний спосіб.

Ми склали список із 27 змінних (27? ви жартуєте?!), які впливають на рівень глюкози в крові, включаючи їжу, ліки, фізичну активність, а також біологічні та екологічні фактори.

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів - изображение

Важливо зазначити, що не кожна людина реагує на ті самі фактори однаково. І навіть одна і та сама людина може реагувати на той самий фактор по-різному у різні періоди часу. Певні фактори також можуть більше впливати на людей з діабетом 1-го типу, ніж 2-го типу (або навпаки). Найкращий спосіб дізнатися, як той чи інший фактор впливає на вас — це особистий досвід.

«↑» — підвищує рівень цукру в крові

«→» — нейтральний вплив

«↓» — знижує рівень цукру в крові

Їжа

1. Вуглеводи  

З усіх трьох джерел енергії, що надходять з їжею — вуглеводи, білки та жири — вуглеводи найбільше впливають на рівень цукру в крові. Точно підрахувати вуглеводи дуже складно, і помилка в кількості може суттєво вплинути на рівень глікемії. Тип вуглеводів також має значення — вуглеводи з високим глікемічним індексом (ГІ) мають тенденцію до швидшого підвищення рівня глюкози в крові.

2. Жири  

Жирна їжа, як правило, робить людей з діабетом більш резистентними до інсуліну, тобто часто потрібно більше інсуліну, щоб покрити ту саму кількість їжі, порівняно з аналогічною їжею без жиру. Цей ефект найбільш помітний, якщо ви з'їдаєте багато жирів за один раз.

3. Білок ↑ , 

Хоча білок зазвичай мало впливає на рівень глікемії, за відсутності інсуліну він може підвищити рівень глюкози в крові. Якщо ви їсте безвуглеводну їжу, що складається лише з білка, вам все одно може знадобитися невелика кількість інсуліну, щоб покрити її. Детальніше про це ми писали ТУТ

4. Кофеїн ↑ , 

Багато досліджень свідчать про те, що кофеїн підвищує резистентність до інсуліну та стимулює викид адреналіну. Це може залежати від індивідуальних особливостей та різнитися від людини до людини, але у багатьох чашка кави, особливо у той час доби, коли ви більш резистентні до інсуліну, найімовірніше, призведе до підвищення рівня цукру в крові.

5. Алкоголь ↑, 

У нормі печінка виділяє глюкозу для підтримки рівня цукру в крові. Але під час вживання алкоголю печінка зайнята його розщепленням і знижує вироблення глюкози в кров. Це може призвести до падіння рівня цукру в крові, якщо алкоголь був випитий натщесерце. Однак алкогольні напої з багатими на вуглеводи добавками (наприклад, апельсиновим соком) також можуть підвищити рівень цукру в крові. Вживаючи алкоголь, переконайтеся, що ви часто перевіряєте рівень глюкози в крові і що хтось поруч знає, що у вас діабет.

6. Зневоднення 

Нестача рідини в організмі може призвести до гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), оскільки цукор у крові стає більш концентрованим. Що ще гірше, високий рівень цукру в крові спричиняє підвищене сечовипускання, що призводить до ще більшого зневоднення. Тому при діабеті важливо слідкувати за споживанням води протягом дня.

7. Час прийому їжі, особливо вечері 

Велика вечеря пізно ввечері, незалежно від того, що в ній було, часто призводить до високого рівня цукру в крові на ніч. І навпаки: легка, рання вечеря може бути краще для ваших нічних показників глюкози.

Ліки від діабету

8. Доза препарату ↓

Для тих, хто хворіє на діабет і приймає будь-які цукрознижувальні ліки (таблетки або ін'єкції інсуліну), доза ліків безпосередньо впливає на рівень глюкози в крові — прийом більшої дози ліків від діабету означає більший ефект зниження рівня глюкози в крові.

9. Час прийому ліків ↑, 

Окрім дози, час прийому ліків від діабету також може мати вирішальне значення. Наприклад, для деяких людей ідеально підходить прийом інсуліну швидкої дії (Хумалог, Новолог, Епайдра) за 20 хвилин до їжі — це призводить до меншого сплеску глюкози порівняно з прийомом на початку їжі або після її завершення. Для деяких людей це може працювати інакше. Будь ласка, проконсультуйтеся з вашим лікарем, який оптимальний час прийому інсуліну саме для вас. Те саме стосується ліків від діабету 2-го типу — деякі з них можна приймати в будь-який час доби, тоді як інші найоптимальніше приймати під час їжі (наприклад, метформін).

10. Взаємодія з іншими лікарськими засобами ↑, 

Деякі медикаменти можуть взаємодіяти з ліками від діабету та впливати на рівень глюкози в крові. Детальніше про це ми писали ТУТ

Фізична активність

11. Легка фізична активність ↓

Легка активність може мати дивовижний ефект зниження рівня глюкози в крові, наприклад, легка зарядка або звичайна ходьба.

12. Високоінтенсивні та помірні фізичні навантаження ↑, 

Високоінтенсивні вправи, як-от спринт або підняття важких предметів, іноді можуть підвищувати рівень глюкози в крові. Це пов'язано з реакцією адреналіну, який спонукає організм вивільнити накопичену глюкозу. Але це не причина уникати високоінтенсивних вправ — дослідження показують, що вони можуть покращити рівень глюкози в крові протягом 1-3 днів після тренування! Найкращий спосіб побачити, як окремі тренування впливають на ваш рівень глюкози в крові — це  зробити тест до і після тренування. 

13. Рівень фізичної підготовки ↓

Цей фактор особливо важливий для тих, хто починає новий вид діяльності (або починає будь-які вправи). Спочатку ви можете спостерігати значне падіння рівня глюкози в крові, яке з часом може зменшуватися, оскільки рівень фізичної підготовки покращується.

14. Час доби ↓

Фізичні вправи у той чи інший час доби можуть гірше чи краще знижувати рівень цукру, в залежності від того, коли ви більш чутливі до інсуліну. Наприклад, деякі люди є більш резистентними до інсуліну вранці. Для таких людей ранкові вправи викликають менше зниження рівня глюкози в крові, порівняно з іншими часами дня. Для тих, хто має більшу чутливість до інсуліну вранці — навпаки. Зрозуміти більше про вашу ранкову чутливість можна, зокрема, за допомогою CGM.

Біологічні фактори

15. Феномен «світанку» (або феномен ранкової зорі) 

Феномен «світанку» трапляється у людей з діабетом і без нього. Цей термін стосується щоденного вироблення організмом гормонів між 4:00 та 8:00 ранку. У цей час організм виробляє менше інсуліну і більше глюкагону, який підвищує рівень глюкози в крові. Найкращий спосіб з'ясувати, як феномен світанку впливає на вас — використовувати безперервний моніторинг глюкози (CGM), або прокинутися і виміряти рівень глюкози в крові рано вранці за допомогою глюкометра. Якщо ви приймаєте інсулін, вам може знадобитися відрегулювати дозу, щоб покрити цей ранковий підйом рівня глюкози. Не всі відчувають феномен світанку, але це поширене явище.

16. Проблеми з інфузійним набором (для тих, хто використовує інсулінову помпу) 

Бульбашки повітря в трубці, закупорка канюлі, інфікована ділянка або навіть місце розташування набору може призвести до підвищення рівня глюкози в крові. Якщо ви носите помпу, і рівень глюкози несподівано підвищився, найкращим першим кроком буде зміна набору. 

17. Рубці та ліподистрофія 

Використання одних і тих самих місць на тілі для ін'єкцій та інфузій може спричинити ліподистрофію та утворення рубців. Це призводить до нестабільного поглинання інсуліну та ускладнює контроль глікемії. Щоб уникнути цих проблем, змінюйте місця ін'єкцій/інфузій і не використовуйте голки повторно.

18. Внутрішньом'язове введення інсуліну ↓

Ось ще одна інформація для людей, які приймають інсулін! Ін'єкція або введення інсуліну в м'язову зону може збільшити ризик гіпоглікемії (падіння рівня цукру в крові) — особливо якщо це відбувається перед фізичним навантаженням. 

19. Недосипання 

Існує чимало досліджень, які виявили, що недосипання призводить до погіршення контролю діабету, резистентності до інсуліну, збільшення ваги та збільшення споживання їжі.

20. Стрес і хвороба 

Стрес і хвороба можуть спричинити в організмі викид епінефрину (адреналіну), глюкагону, гормону росту та кортизолу. У результаті з печінки виділяється більше глюкози, а організм може стати менш чутливим до інсуліну. У деяких випадках люди стають більш чутливими до інсуліну безпосередньо перед тим, як захворіти, і можуть бути схильні до низьких рівнів цукру в крові. 

21. Менструація ↑, 

Не існує однозначної відповіді на питання, як менструація впливає на рівень цукру в крові жінки. Багато жінок повідомляють про підвищення рівня цукру в крові за кілька днів до початку менструації, але деякі жінки помічають різке падіння рівня цукру. Щоб з'ясувати, як реагуєте саме ви, найкраще часто перевіряти рівень глюкози в крові в цей період місяця.

22. Статеве дозрівання 

Високий рівень гормонів, що виділяються в період статевого дозрівання — гормону росту, тестостерону, естрогену, кортизолу — може підвищити резистентність до інсуліну. За деякими даними, підлітки з діабетом можуть потребувати на 30-50% більше інсуліну, ніж дорослі, щоб утримувати його рівень в межах норми.

23. Паління 

Деякі дослідження припускають, що куріння може підвищити резистентність до інсуліну, і люди з діабетом, які палять, частіше, ніж некурящі, мають проблеми з дозуванням інсуліну та контролем діабету. Курці також мають вищий ризик серйозних ускладнень діабету.

Зовнішні фактори

24. Зіпсований інсулін 

Якщо ваш інсулін зазвичай прозорий, але раптом став каламутним, це може свідчити про те, що він зіпсувався (примітка: НПХ завжди каламутний). Окрім зміни зовнішнього вигляду, може бути важко зрозуміти, зіпсувався він чи ні. Зіпсований інсулін може діяти непередбачувано та погіршити контроль глікемії. Не залишайте інсулінову помпу або шриц-ручки з інсуліном під прямими сонячними променями або на морозі, використовуйте спеціальні термочохли та дотримуйтеся правил зберігання інсуліну.

25. Неточний показник рівня глюкози в крові 

Помилка під час вимірювання рівня цукру в крові, як-от брудні руки, недотримання правил зберігання тест-смужок тощо може призвести до неточних показань та вплинути на контроль глікемії. Спробуйте перевірити ще раз, якщо ви не довіряєте цифрам на екрані вашого глюкометра.

26. Температура на вулиці ↑, 

Деякі люди з діабетом можуть помітити, що перебування на сонці знижує рівень глюкози в крові. Причиною цього може бути розширення кровоносних судин від тепла (подібно до ефекту після гарячого душу). В то же час спекотна погода може спричинити зневоднення організму, що своєю чергою призводить до високого рівня глюкози в крові. (Див. фактор зневоднення вище). Крім цього, існують деякі докази того, що вплив холоду може покращити чутливість до інсуліну, особливо при діабеті 2-го типу.

27. Висота ↑, 

Хоча більшість досліджень, пов'язаних з діабетом і висотою над рівнем моря, стосуються точності глюкометрів, є деякі дані про те, що висота над рівнем моря може підвищувати резистентність до інсуліну.

 

Суть в тому, що діабет дуже складний, і навіть найбільш освіченим і старанним пацієнтам практично неможливо встежити за всім, що впливає на рівень глюкози в крові. Тому, коли ви бачите значення цукру поза межами норми, не засуджуйте себе — використовуйте це як інформацію для прийняття кращих рішень.

Ми впевнені, що цей список можна доповнити. Діліться своїм досвідом та спостереженнями щодо того, що іще впливає на ваш рівень глюкози в крові у коментарях.


Читайте також:

Словник діабетичних термінів. Частина 1

Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram