Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

Для цього потрібна практика, але підтримувати здоровий рівень глюкози (цукру) в крові при діабеті цілком реально за допомогою деяких знань і лайфхаків.

Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Коли у вас діабет, утримувати рівень цукру в крові в межах норми може бути непросто, особливо зважаючи на індивідуальні особливості кожної людини, і на те, як по-різному ми можемо реагувати на різні фактори, що впливають на стан глікемії, зокрема на їжу. Наприклад, певні продукти можуть спричинити у вас різкий стрибок рівня цукру в крові, в той час як ваш знайомий з діабетом може з’їсти їх без жодних коливань. Ось чому найкраще, що ви можете зробити для підтримання оптимального рівня цукру в крові — знайти власну «формулу» і дотримуватися її.

Зверніть увагу на закономірності. Як певна їжа зазвичай впливає на вас? Або наскільки 30-хвилинна прогулянка може знизити ваш рівень цукру в крові? Знання цих закономірностей допоможе вам підготуватися до підйомів і спадів і краще їх уникати.

Ось ефективні способи швидко підвищити або знизити рівень цукру в крові. Випробуйте їх на практиці, адаптуйте відповідно до потреб вашого організму і застосовуйте, коли потрібно показати глюкозі, хто тут головний!

Як боротися з низьким рівнем цукру в крові?

Коли рівень цукру в крові низький (3,9 ммоль/л і нижче), перше завдання — підняти його до оптимального рівня (вище 3,9 ммоль/л) за допомогою швидких вуглеводів. Як тільки рівень цукру в крові перевищить цей показник, потрібно з'їсти збалансовану їжу, що містить додаткові вуглеводи, білки та жири, які допоможуть утримати його на стабільному рівні, наприклад, жменя цільнозернових крекерів зі столовою ложкою арахісового масла.

Загальне правило для лікування гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) «Правило15»:

  1. З'їсти 15 грамів швидких вуглеводів
  2. Зачекати 15 хвилин
  3. Перевірити рівень цукру в крові

Якщо ви з'їсте більше, то ризикуєте отримати постгіпоглікемічну гіперглікемію (підвищити рівень цукру в крові занадто високо). Якщо рівень цукру в крові все ще занадто низький, повторіть всю процедуру спочатку. Нормальний діапазон рівня цукру в крові до прийому їжі, в якому комфортно перебувати, становить від 4,4 до 7,2 ммоль/л

Ось кілька способів швидко нормалізувати низький рівень цукру в крові.

Прийміть спеціальні засоби для лікування гіпо

Найкращий (і правильний) спосіб швидко підняти рівень цукру в крові — прийняти спеціальні засоби для лікування гіпоглікемії: гелі, таблетки, соки. Вони складаються з чистої D-глюкози — природного вуглеводу, який починає діяти, щойно потрапляє в порожнину рота, не потребуючи перетравлення (всмоктуються в кров уже в роті та моментально забезпечують заряд енергії). Крім того, вони легко дозуються, мають приємні різноманітні смаки та випускаються в компактних упаковках для комфортного використання.

Якщо у вас немає при собі спеціальних засобів для лікування гіпоглікемії, ви можете скористатися наступними способами.

Випийте маленьку упаковку (або майже повну склянку) соку

Зазвичай їх можна знайти у відділі дитячого харчування або напоїв у супермаркеті, і це чудовий спосіб прийняти 15 грамів швидких вуглеводів, не переборщивши з кількістю, і швидко стабілізувати рівень цукру в крові під час гіпо. Повірте, пакетик соку не раз рятував життя людям з діабетом! (без перебільшень).

Поласуйте желейками

Якщо ви в скрутному становищі або в дорозі, спробуйте взяти з собою пачку жувальних ведмедиків, щоб швидко підвищити рівень цукру в крові. Маленька пачка зазвичай містить близько 15-17 грамів вуглеводів (перевірте на пакуванні заздалегідь), що є ідеальним варіантом для лікування епізоду гіпо. Краще не використовувати льодяники, через ризик вдавитися. Але у крайньому випадку згодяться й вони!

З'їжте шматочок фрукта

Фрукти також можуть бути непоганим способом (за відсутності решти) підвищити рівень цукру в крові. Вони містять природний цукор і вуглеводи. Оскільки процес жування вимагає часу і зусиль, ви з набагато меншою ймовірністю переїсте фрукти, ніж, скажімо, фруктовий сік. Але, якщо діяти потрібно швидко — гель/таблетки глюкози або сік буде кращим вибором.

Спробуйте зацукрований імбир

Якщо при гіпо у вас з’являється відчуття нудоти, спробуйте з'їсти 6-8 шматочків зацукрованого імбиру. Щоправда цей спосіб вимагатиме від вас деякої підготовки. Але це може допомогти і стабілізувати рівень цукру в крові, і полегшити приступ нудоти.

Що ще може допомогти під час епізоду гіпоглікемії?

  • звичайні стіки з цукром (2-3 шт)
  • кола (звичайна, НЕ лайт!)
  • фініки

Що робити, коли рівень цукру в крові занадто високий?

(!) За високих показників глікемії, перш за все, переконайтеся, що ви прийняли свій інсулін або інші ліки від діабету.

Важливо зазначити, що як підвищення рівня глюкози не повинно бути занадто стрімким, так само і його зниження: не рекомендовано знижувати рівень цукру в крові швидше, ніж на 4-5 ммоль/л за годину, інакше це може зашкодити вашим судинам.

Щоб поступово знизити рівень цукру в крові (і, в свою чергу, запобігти майбутнім стрибкам), експерти рекомендують наступне.

Прийміть інсулін (або інші ліки від діабету)

Звичайно, якщо у вас цукровий діабет і ви приймаєте інсулін, його використання є найефективнішим і найшвидшим способом знизити рівень глюкози в крові. За високих показників глікемії, перш за все, переконайтеся, що ви прийняли свій інсулін або інші ліки від діабету.

Пийте воду

Якщо рівень цукру в крові постійно підвищений, регулярна регідратація має першорядне значення. Коли нирки фільтрують надлишок глюкози з крові і виводять її з сечею, вода йде разом з нею, і якщо її недостатньо, організм краде H20 з інших клітин, щоб її поповнити (звідси відчуття «Сахари» в роті, коли рівень цукру в крові занадто високий). При випадковому підвищенні рівня цукру в крові спеціалісти рекомендують випивати близько 4 чашок води на годину протягом 2-4 годин.

Порухайтеся

Якщо це не заборонено лікарем за станом вашого здоров'я, один з найкращих способів знизити рівень цукру в крові — це фізичні вправи. Спробуйте пройтися пішки, пробігтися підтюпцем або проїхатися на велосипеді протягом 15-30 хвилин. Помірні фізичні навантаження можуть допомогти також покращити чутливість до інсуліну.

Навчіться керувати стресом

Під час стресу виділяються такі гормони, як кортизол і глюкагон, які спричиняють підвищення рівня цукру в крові, щоб ваш організм мав достатньо енергії для боротьби зі стресовою ситуацією. Знайдіть методи релаксації, які працюють саме для вас, і це допоможе знизити рівень цукру в крові. Спробуйте дихальні вправи або медитацію. Як завжди, поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас виникають труднощі з управлінням стресом.

Їжте достатньо білка

Намагайтеся включати 20-30 грамів білка в кожен наступний прийом їжі, а на гарнір подавайте страви зі зниженим вмістом вуглеводів. Білок має важливе значення для підтримання оптимального рівня цукру в крові, оскільки він стимулює виділення гормонів, які допомагають інсуліну ефективніше переміщати глюкозу з крові в клітини.

Якщо у вас постійно підвищений або знижений рівень глюкози в крові, і ви не можете його стабілізувати самостійно, обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Можливо необхідно переглянути та скоригувати ваш план лікування. 


 Читайте також:

Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати

9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю

10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram