5 причин, які заважають вам компенсувати діабет

Чому не виходить взяти контроль над своїми цукрами? Дізнайтеся про 5 помилок, що заважають вашій компенсації в матеріалі від експертки «Мій цукровий», діабет-блогерки з 20-ти річним стажем ЦД1 — Олени Філатової.

5 причин, які заважають вам компенсувати діабет - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova


1. Пріоритет на інших

Ви спочатку усіх «вмили-нагодували», по роботі зробили, а потім згадали про себе. Діабет не терпить залишкового принципу! Якщо його [діабет] не ставити на перше місце, сил і ресурсів на нього вистачати не буде. Виділяйте періодично якийсь час, щоб зайнятися тільки цим.

Читайте також: 5 головних помилок в інсулінотерапії 

2. Відсутність системності

То зважуємо, то не зважуємо, то рахуємо вуглеводи, то не рахуємо, їмо постійно абсолютно різну їжу і не відстежуємо, як вона та інші чинники позначаються на цукрах. Потім дивуємося: «Мій діабет — найгірший/дурний/нелогічний». Це відбувається тому, що мозок не любить нудні, складні завдання з невизначеним дедлайном. Потрібно розбити на кроки, наприклад: цей місяць я тестую паузи і керую ГІ (глікемічним індексом) їжі, наступного — почну практикувати подвійний болюс і так далі. Ставте собі чіткі терміни і не розтягуйте роботу, інакше вона поглине весь час або взагалі не буде виконуватися.

3. Немає якісної підтримки

Йдеться не тільки про компетентного ендокринолога. Підтримка має бути комплексною: дієтолог, психолог, ендокринолог і ментори — досвідчені люди з діабетом. Вона має бути тривалою і регулярною, а не раз на 20 років при постановці діагнозу.

Читайте також: 10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова

4. Недовіра до фахівців та інформації

Дуже добре розумію. Як можна довіряти після порад типу: «Рідше міряй цукор, навіщо тобі діряві пальці», повного нерозуміння діабету 1-го типу, байдужості на прийомах і навіть агресії? Ну, а інформації занадто багато, вона хаотична і не структурована. Що робити? Шукати свого ендокринолога та перевіряти інформацію, яку ви прочитали в інтернеті.

5. Заперечення діабету

Хитре явище. Ви можете й не знати, що воно у вас є. Але це може призводити до ситуацій, коли, наприклад, на роботі людина нібито не хворіє на діабет. Або ж у неї діабету немає у вихідні. Ну, або зовсім немає, хоча краєчком ока вона все бачить і розуміє, чим це загрожує.

 

Що б ви додали? Пишіть у коментарях.


Читайте також:

Чому не виходить взяти діабет під контроль? 5 головних причин

Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

Як покращити компенсацію? Три базові показники для «слухняного» діабету

 

Ми в Instagram та Telegram