Як уникнути різких перепадів рівня цукру в крові після їжі? 9 простих способів

Якщо у вас діабет, напевно вам знайома ситуація, коли перед їжею на глюкометрі прекрасні 4-5 ммоль/л, а потім різкий зліт і падіння. Як же згладити ці постпрандіальні піки? 

Пропонуємо 9 простих варіантів.

Як уникнути різких перепадів рівня цукру в крові після їжі? 9 простих способів - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Збільшити коефіцієнт на їжу (не використовувати часто)

Можна (і відразу хочеться!) збільшити коефіцієнт на їжу, але зростає ризик отримати гіпоглікемію (низький рівень цукру в крові) до відпрацювання активного інсуліну. З цим може впоратися моніторинг (CGM), але часто користуватися таким прийомом не рекомендується. 

Паузи — наше все!

Пауза до 30 хвилин між ін'єкцією та їжею призводить до значного зниження піку. Підбирається індивідуально. Опанувавши паузи, всі інші поради можна не використовувати :D

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

Уникати страв і продуктів з високим глікемічним індексом (ГІ)

Точніше, пробувати їх, тільки якщо вмієте справлятися. Можна комбінувати страви з метою уповільнення ГІ. Наприклад, спочатку з'їсти порізаний крупно капустяний салат, заправлений олією, а після нього — сезонний суп-пюре. Намагайтеся не сповільнювати жиром — теоретично це рано чи пізно може вплинути на рівень «поганого» холестерину. 

Як самостійно знизити глікемічний індекс продуктів?

Розбити прийом їжі на два етапи

Тут знадобиться моніторинг і заміри. Добре працює для дітей, особливо молодшого віку: це створює видимість ніби «мені дають багато їжі і часто». 

«Правильна» їжа на різний час доби

Тобто, вранці інсулін більше любить продукти повільні за ГІ, в обід можна змішати продукти з різними ГІ, увечері — використовувати швидкі за ГІ продукти та без білків і жирів, так звані «безхвості». Тут теж індивідуально: можливо, профіль вашого довгого, навпаки, полюбляє старий добрий кефір на ніч. 

Нарізка: що крупніше, то краще! 

Ріжемо крупно салати і усілякі рагу: зберігається більше харчових волокон, сповільнюється всмоктування. 

Менше солі (це всім корисно!)

Не зловживаємо сіллю: сіль прискорює всмоктування. 

Сіль: які ризики надлишку, скільки безпечно вживати, хто в зоні ризику

Їсти їжу охолодженою

Зменшуємо температуру їжі: холодне пюре, звісно, їсти несмачно, але тепла картопля шматками з оселедцем високого піку точно дати не повинна. 

Надшвидкий інсулін Фіасп

Разова купівля упаковки цілком допоможе на півроку людині з невисокою потребою. За твердженням виробників, він створений прискореним саме для боротьби з піками. Загальну терапію можна здійснювати тими інсулінами, які видають, а Фіаспом допомагати зрідка.  


Читайте також:

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад

5 дивних симптомів стрибків рівня глюкози в крові, про які ви, ймовірно, не знали

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram