Здоровий спосіб життя: що це таке і навіщо його дотримуватися

«Мій сусід їсть смажений бекон, запиває пивом і здоровий, як бик!», «Мама мого друга вела здоровий спосіб життя: правильно харчувалася, займалася спортом, приймала вітаміни і померла від раку». Де справедливість? Де логіка? Чи допомагає в реальності здоровий спосіб життя? Спойлер: так, але є нюанси. 

Здоровий спосіб життя: що це таке і навіщо його дотримуватися - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova


Навіщо вести здоровий спосіб життя, якщо він не дає жодних гарантій

ЗСЖ не дає гарантій, але він підвищує і знижує ймовірності. За даними ВООЗ (World Health Organization) 7 із 10 смертей у світі відбуваються через нездоровий спосіб життя — паління, погане харчування та низьку активність.

Ось список захворювань, яким можна запобігти власними зусиллями, навіть не вдаючись до ліків, а всього лише збалансувавши раціон і рухаючись 30 хвилин на день:

  • серцево-судинні захворювання (головним чином, хвороби серця та інсульт);
  • цукровий діабет 2-го типу;
  • порушення опорно-рухової системи (особливо остеоартрит — дегенеративне захворювання суглобів, яке вкрай інвалідизує);
  • деякі онкологічні захворювання (зокрема рак ендометрії, молочної залози, яєчника, передміхурової залози, печінки, жовчного міхура, нирки і товстої кишки).

Чому ж усе добре в тих, хто не дотримуєтся ЗСЖ

Дійсно, ви могли помітити, що ваша подруга їсть, але не товстіє. А друг «вбиває» себе величезними порціями жиру і цукру, але здоровий, як бик.

Найбільш довгоживуча жінка (і людина) у світі — Жанна Луїза Кальман — палила протягом 90 років, їла шоколад, пила багато вина, пережила 2 війни, кількох своїх дітей (а отже багато стресу), і прожила 122 роки. 

Де логіка? Тут є кілька важливих моментів.

Генетичні щасливчики

Вчені досі не знають, у чому полягає секрет довголіття. Точніше, секрети, бо це безліч чинників, а не один. Звісно, потенціал однієї людини в плані довголіття і міцного здоров'я дуже сильно відрізняється від потенціалу іншої. Однак, ви ніколи не дізнаєтеся, у якій групі перебуваєте. І навіть якщо ваші батьки, бабусі й дідусі вирізнялися міцним здоров'ям і прожили до 90 років, немає гарантії, що ваші гени спрацюють так само.

Вузька вибірка

Ми дізнаємося про один випадок і робимо висновок: ось довгожитель, який попивав винце на ґанку і помер у саду в 102 роки. Значить, вино корисне для здоров'я. А ось сусід, який щодня бігав, їв тільки рослинну їжу і раптово загримів у лікарню з гастритом. Висновок який? Рослинна їжа шкідлива, на ній не проживеш. Ну, або біг. Це все від бігу.

Насправді ж ми не думаємо про те, що довгожитель все життя харчувався скромно, працював в саду (а не в офісі), жив у віддаленому гірському селі й дихав чистив повітрям. А бігун-вегетаріанець зловживав соками, що і привело його в стаціонар.

Час усіх зрівняє

Їсть і не повніє — це означає «поки не повніє». Після 30-40 років усі погані звички дають про себе знати, тіло починає буквально розвалюватися. І вже тоді доводиться щось робити, усвідомлюючи, що так, дійсно, все життя робив це неправильно. 

А чи робили так мої предки?

Сучасній людині не потрібно «напрягатися». Немає часу (або бажання) йти до супермаркету за продуктами? За вас все зроблять: куплять по списку, запакують і доставлять прямо під двері. А тепер уявіть себе людиною вашої статі 200 000 років тому. І, коли ви сумніваєтеся, чи можна мені це їсти, пити, не спати, гуляти, палити тощо, поставте собі запитання: «А чи робили так мої предки?». Наприклад:

  • Скільки разів на день мені потрібно їсти? 3 чи 6? — Немає такого питання, я просто втамовую голод, якщо їжа взагалі є.
  • А що, як ти не встигаєш порухатися протягом дня? — Найімовірніше, мені нічого буде їсти цього дня.
  • Як ти думаєш, о котрій краще лягти спати? — А що тобі робити після заходу сонця?
  • Ти які суперфуди використовуєш, щоб бути енергійнішим? — Не зрозумів запитання.

Щоб прокинутися, нам не потрібна кава, але тільки якщо ми лягли вчасно. Щоб бути струнким (чи стрункою), не потрібно виснажувати себе в спортзалі — достатньо обмежити надходження калорій з їжею, а ось рух продовжувати.

Наостанок:

Звісно, не потрібно відмовлятися від пеніциліну і жити в поселеннях. Але дещо з давніх часів можна і потрібно практикувати. Наприклад, більше рухатися, їсти менше напівфабрикатів, а готувати домашню і сезонну їжу, відмовитися від цукру, надлишку солі та жиру. Не в один день, а поступово. 

Знайти можливість присвячувати собі час — хоча б 15-20 хвилин на день. Невеликі радощі, не пов'язані з їжею, роблять наше життя більш наповненим і щасливим, попереджають переїдання і депресію. А ще підтримувати соціальні зв'язки, тільки офлайн (через інтернет так не працює).

Найдовше дослідження, проведене на людях гарвардськими вченими показало, що саме соціальні зв'язки, незважаючи на кволе здоров'я, подовжують нам життя і роблять його щасливим і якісним. 


Читайте також:

Як допомогти літнім родичам з діабетом, які не хочуть лікуватися?

15 низьковуглеводних перекусів, що не спричинять стрімких коливань рівня цукру в крові

23 питання, які варто задати своєму ендокринологу

 

Ми в Instagram та Telegram