Кріотерапія при цукровому діабеті: надія чи хайп?

Дослідники вивчають переваги кріотерапії — альтернативного методу лікування, при якому тіло піддається впливу низьких або близьких до нуля температур, наприклад, крижаної ванни або холодного занурення. Хоча доказів поки що недостатньо, вважається, що холодова терапія може бути ще одним способом спалювання калорій і швидшого зниження рівня цукру в крові у людей з діабетом.

Кріотерапія при цукровому діабеті: надія чи хайп? - изображение

Ви знаєте, наскільки важливі фізичні вправи для підвищення чутливості до інсуліну та зниження рівня глюкози в крові. Але що, якби ви могли досягти тих самих ефектів спалювання жиру та зниження рівня А1С без фізичних вправ?

Якщо це звучить занадто добре, щоб бути правдою, то, ймовірно, так воно і є. Однак дослідники вивчають терапію холодовим впливом як новий спосіб спалити більше калорій і швидше знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом. Для організму вплив холоду може імітувати ефект фізичних вправ, викликаючи короткочасні зміни, такі як збільшення тепла в жирових клітинах і спалювання зайвих калорій. 

Але перед тим, як забронювати найближчий рейс на Аляску або зануритися у ванну з крижаною водою, ось що вам потрібно знати.


Що таке холодова терапія?

Холодова терапія полягає у короткочасному впливі низьких температур на організм людини. Вдома можна використовувати холодну воду або повітря. У лабораторії дослідники застосовують кріотерапію, використовуючи жилет або костюм, в якому циркулює вода з температурою, близькою до замерзання.

Стверджується, що холодова терапія, особливо занурення у воду, наприклад, зимове плавання та крижані ванни, покращує кровообіг, може бути корисною при депресії та стресі, та навіть при запаленні.

Однак, за словами дослідників, наукові докази для багатьох з цих тверджень є хиткими, що ускладнюється невеликими розмірами вибірки, недосконалістю способу проведення досліджень і браком фінансування.

Чи існує зв'язок між діабетом та холодом?

Потенційні переваги кріотерапії

Загалом, потрібно провести більше досліджень, перш ніж вчені зможуть дійти висновку щодо терапії холодом і діабету. В одному невеликому дослідженні учасники з діабетом 2-го типу сиділи в холодній кімнаті при температурі 57-59 градусів за Фаренгейтом (14-16 °C) до трьох годин протягом 10 днів поспіль. На 11-й день дослідники виявили, що чутливість до інсуліну підвищилася в середньому на 43%, що було вище, ніж поліпшення, які зазвичай спостерігаються при тривалих фізичних навантаженнях.

Фізичні вправи корисні для людей з діабетом, оскільки вони допомагають підтримувати здорову вагу. Холодотерапію можна розглядати як еквівалент низькоінтенсивних фізичних вправ, оскільки тремтіння змушує м'язи скорочуватися так само, як і під час фізичної активності. Цей ефект тремтіння або скорочення м'язів також допомагає знизити рівень глюкози в крові. 

За словами доктора Філіпа Керна, доцента кафедри ендокринології Медичного коледжу Університету Кентуккі, під впливом холоду деякі нормальні жирові клітини можуть набувати коричневого або бежевого кольору. Коричневий жир наповнений мітохондріями, які забезпечують клітини енергією. Мітохондрії не лише надають клітинам коричневого або бежевого кольору, але й перетворюють їх на «машини», що спалюють енергію і виробляють тепло.

Недоліки застосування холодової терапії

Одним із недоліків холодової терапії є те, що її ефекти є тимчасовими. Крім того, ви повинні бути готові до холоду.

«Люди не люблять мерзнути», — говорить Керн. «Питання в тому, як можна забезпечити достатню кількість холоду, щоб змінити ситуацію, не викликаючи при цьому дискомфорту?».

Існують також питання безпеки. Холодна вода — найдоступніший метод поза клінічними умовами, але він може бути небезпечним. Коли ви стрибаєте в холодну воду, виникає реакція холодового шоку, що призводить до задишки і гіпервентиляції. 

Що стосується камер для кріотерапії всього тіла, то Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) зазначає, що жоден пристрій на ринку не має схвалення FDA, і до будь-яких запропонованих переваг слід ставитися з обережністю. 

«Існують всілякі заяви про поліпшення стану здоров'я, але все це абсолютно безпідставно», — коментує Керн.

Американська академія дерматології також не рекомендує користуватися кріокамерами, оскільки вони можуть бути шкідливими для вашої шкіри. Кріотерапевтичні камери часто використовуються спортсменами для відновлення, і зазвичай для охолодження використовується рідкий азот. Альтернативним варіантом є ванна з крижаною водою.

Зважаючи на всі ці аргументи, кріотерапія, можливо, ще не готова до свого «прайм-тайму». Але механізм, що лежить в основі холодової терапії, може зробити її ще більш захоплюючою, ніж саме лікування. 

«Якби ви змогли з'ясувати, як перетворити білий жир на бурий у новий спосіб, наприклад, за допомогою препарату, що активує симпатичну нервову систему [для стимуляції адреналіну], це могло б бути цікавим шляхом», — додає Керн. 

За словами Керна, на ринку вже є препарат, який він та інші досліджують з цією метою.

Наразі терапія діабету холодом, ймовірно, залишиться недоведеною методикою, поки не буде проведено більше досліджень і вона не стане більш доступною. Оскільки дослідники ставлять більше запитань і отримують на них відповіді, цілком можливо, що холодова терапія з часом може стати додатковою частиною плану лікування діабету.

Джерело: diatribe.org


Читайте також:

Перша в історії клітинна терапія для лікування діабету 1-го типу отримала схвалення FDA

Потенційні ліки від діабету знайшли в клітинах людського шлунку

Нове дослідження клітинної терапії діабету 2 типу показало позитивні результати

 

Ми в Instagram та Telegram