Потенційні ліки від діабету знайшли в клітинах людського шлунку

Нове дослідження показало, що стовбурові клітини зі шлунка людини можна перетворити на клітини, що виробляють інсулін. 

Потенційні ліки від діабету знайшли в клітинах людського шлунку - изображение

У новому дослідженні вчені з Weill Cornell Medicine продемонстрували, що вони можуть отримати стовбурові клітини зі шлунку людини і перепрограмувати їх безпосередньо (з вражаюче високою ефективністю) в клітини, які дуже схожі на інсуліносекретуючі клітини підшлункової залози, відомі як бета-клітини.

В експериментах на мишах цей підхід дозволив повернути назад ознаки захворювання. За словами вчених, дослідження пропонує перспективний підхід, заснований на клітинах пацієнта, для лікування діабету 1-го типу і важкої форми діабету 2-го типу.

За допомогою трансплантатів людських клітин, які працюють як бета-клітини, автономно визначають рівень цукру в крові та виділяють інсулін за потреби, біомедичні дослідники сподіваються відновити функцію бета-клітин більш природним шляхом. Щоб уникнути проблеми відторгнення трансплантата, такі трансплантації в ідеалі повинні проводитися з використанням клітин пацієнта.

Старший автор дослідження доктор Джо Чжоу (Dr. Joe Zhou), професор регенеративної медицини та співробітник Інституту Хартмана (Hartman Institute) з терапевтичної регенерації органів при Weill Cornell Medicine, сказав:

«Шлунок виробляє гормоносекретуючі клітини, а клітини шлунка та підшлункової залози є суміжними на ембріональній стадії розвитку. Тому в цьому сенсі не дивно, що стовбурові клітини шлунка так легко трансформуються в бета-подібні клітини, що секретують інсулін».

Трансформовані стовбурові клітини шлунка людини працювали як справжні бета-клітини підшлункової залози в експериментах на мишах, виділяючи інсулін у відповідь на підвищення рівня глюкози в крові та підтримуючи його на належному рівні. Крім того, пересаджені клітини продовжували функціонувати протягом шести місяців, що свідчить про їхню довговічність.

Доктор Чжоу зазначив, що йому разом з командою дослідників ще потрібно оптимізувати свій метод у різних напрямках, перш ніж його можна буде розглядати для клінічного застосування. 

Необхідні вдосконалення включають методи збільшення масштабів виробництва бета-клітин для трансплантації людям і модифікації бета-подібних клітин, щоб зробити їх менш вразливими до типу імунної атаки, яка спочатку знищує бета-клітини у пацієнтів з діабетом 1-го типу.

 

Джерела: techexplorist.com, news.weill.cornell.edu


Читайте також:

Дослідники виявили молекулу, що імітує інсулін

Новий метод лікування діабету 1 типу отримав дозвіл FDA на початок клінічних випробувань

Нове дослідження клітинної терапії діабету 2 типу показало позитивні результати

 

Ми в Instagram та Telegram

Рецепти при діабеті: три смачних сніданки від експертки «Мій цукровий»

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Низький і високий рівень цукру в крові — що небезпечніше?

Діабет 2 типу: що їсти, а що обмежити для підтримання стабільного рівня цукру в крові? Список продуктів

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

Харчування при діабеті: яєчний скрамбл зі шпинатом — смачний низьковуглеводний сніданок нашвидкуруч

Діабет від солодкого, та ще 13 міфів про здоров'я, в які потрібно перестати вірити

Великодня випічка: пасхальне печиво з родзинками та корицею

Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий»

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження