Кавун при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та особливості вживання

Кавуновий сезон розпочато! Кавун чудово втамовує спрагу (і голод), освіжає і містить корисні для нашого організму речовини. Та, незважаючи на всю користь, кавун містить також вуглеводи (глюкоза, фруктоза) та має високий глікемічний індекс. Тож резонно виникає питання: як їсти кавун при діабеті, та чи можна взагалі? Давайте розбиратися.

Кавун при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та особливості вживання - изображение

Американська діабетична асоціація (АДА) рекомендує їсти свіжі, заморожені або консервовані фрукти без додавання цукру замість продуктів, які містять цукор.


Кавун корисний завдяки вмісту рослинної клітковини, аскорбінової кислоти, пектину, вітамінів А, групи В, заліза та магнію (близько 50% добової норми на 100 г). Його вживання допомагає вивести зайву рідину з організму, очиститися від токсинів та активізувати обмінні процеси.

Користь, однак, не тільки в м'якоті. Є ще насіння, яке багате на магній, білок і легкозасвоюваний жир. Його можна з'їдати разом із м'якоттю, додавати в салати в сушеному вигляді та розтертим до порошку — використовувати як корисну харчову добавку до різних страв.

Поживна цінність та глікемічний індекс кавуна

100 грамів кавуна містить (Джерело):

  • Калорії — 40
  • Білки — 0,7 г
  • Жири — 0,2 г
  • Вуглеводи — 8,8 г

Кавун має високий глікемічний індекс (ГІ) — 72. Це важливо враховувати при діабеті.

Глікемічний індекс (ГІ) — це показник, який визначає, наскільки швидко будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищити рівень цукру в крові. При цукровому діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким та середнім глікемічним індексом.

Класифікація продуктів згідно з АДА:

  • Низький ГІ: 55 або менше
  • Середній ГІ: 56-69
  • Високий ГІ: 70 або більше

Скільки цукру в кавуні?

Кавун містить природний цукор, який може впливати на рівень цукру в крові. Кількість цукру залежить від того, скільки кавуна ви з'їсте.

Одна чашка нарізаного кубиками кавуна (близько 152 г) містить 9,42 г натурального цукру і 11,5 г вуглеводів. Одна скибка (приблизно одна шоста кавуна, або 286 г) містить 17,7 г натурального цукру і 21,6 г вуглеводів.

Як їсти кавун при діабеті?

Незважаючи на всю користь кавуна, важливо знати, що для людей з діабетом існують деякі особливості щодо його вживання.  

Люди з цукровим діабетом 1 типу можуть їсти кавун в адекватній кількості (не більше 1-2 шматка за раз), якщо ви не дотримуєтеся низьковуглеводного харчування. Головне — пам'ятати, що вживання кавуна вимагає обов'язкового підколювання інсуліну.  

При діабеті 2-го типу ви також можете собі дозволити деяку кількість продукту. Але тільки за умови, що у вас компенсований цукровий діабет, хороші показники на глюкометрі натщесерце і після їжі, і нормальний результат ГГ (глікований гемоглобін). Однак, якщо через 1,5-2 години після вживання кавуна цукор буде вищим за 7,8 ммоль/л, знадобиться перегляд порції.

Людям із запальними захворюваннями нирок, сечокам'яною хворобою, набряками — краще відмовитися від кавуна.

Обираємо правильний кавун!

1. Купуйте кавуни під час їхнього природного дозрівання — у них менше нітратів. 

2. У хорошого кавуна має бути підсохлий «хвостик», контрастні та чіткі смужки, невелика жовта пляма на боці. Не повинно бути тріщин і надрізів. М'якоть — зерниста і щільна, з білими прожилками. 

3. Гарний кавун дзвінко гуде під час постукування, потріскує під час здавлювання. 

4. Не купуйте кавуни біля дороги — вони вбирають токсичні речовини з вихлопних газів. 

Використовуйте кавуновий сезон з максимальною користю для свого здоров'я. Головне — розумний підхід! 


Читайте також:

Поживна цінність та глікемічний індекс фруктів: ТАБЛИЦЯ

Фрукти та ягоди: найцукровіші та найкорисніші варіанти для людей з діабетом

Що таке «одяг» для вуглеводів?

 

Ми в Instagram та Telegram