Фрукти та ягоди: найцукровіші та найкорисніші варіанти для людей з діабетом

Розглянемо деякі популярні фрукти та ягоди на предмет їхньої «цукристості», та цікаві варіанти, як додати їх до свого раціону (та чи варто взагалі це робити при діабеті).  

Фрукти та ягоди: найцукровіші та найкорисніші варіанти для людей з діабетом - изображение

Найцукровіші фрукти та ягоди:

Манго

Яскравий, соковитий, ароматний манго містить клітковину та інші необхідні поживні речовини. Але також манго містить багато цукру — 45 г в одному фрукті. Якщо ви слідкуєте за вагою і кількістю цукру в раціоні, це не найкращий вибір. Ну, хіба що поласувати зрідка парою скибочок.

Виноград

У чашці (близько 150 г) винограду міститься 23 г цукру. Це чимало, зважаючи на те, як легко і швидко ягідка за ягідкою виноград відправляється до рота. Якщо розрізати виноградинку навпіл і заморозити, вона з'їдається повільніше. Влітку вони освіжатимуть вас у спеку, а заморожування не дасть змоги з'їсти все й одразу.

Черешня

Дуже солодка ягода: в 1 чашці близько 18 г цукру. Взявши до рук миску з черешнями, можна втратити лік кількості з'їдених ягід. Тому краще завчасно відміряти свою порцію, так ви будете розуміти, скільки цукру з'їсте. Спеціалісти радять людям з діабетом з'їдати не більше 150 г (це приблизно 14-15 ягід) за раз в день, з обов'язковим контролем показників ЦК.

Груша

В одному середньому фрукті 17 г цукру. Якщо ви намагаєтеся обмежити цукор, дозвольте собі пару скибочок свіжої груші в складі салату або як доповнення до йогурту.

Кавун

Середній шматок цього літнього частування містить 17 г цукру. У кавуні багато води і мінералів, які ідеально підходять для відновлення водно-сольового балансу в спекотні дні. Але не перестарайтеся — 1-2 скибочки буде достатньо.

Інжир 

Два невеликих плоди — це 16 г цукру. Найкраще вживати його разом із козячим сиром або додавати в соус до нежирного м'яса чи курки.

Банан

14 г — ось скільки цукру в одному банані середнього розміру. Якщо це більше, ніж ви розраховуєте з'їсти, відріжте половинку фрукта і додайте її вранці в кашу або намажте на хліб разом з арахісовою пастою.

Фрукти та ягоди, в яких менше цукру:

Авокадо

Не всі фрукти рясніють цукром. Авокадо (так-так, це фрукт!) містить лише півграма цукру. Він прекрасний у салатах, на тості та в гуакамоле. Але щодня їсти авокадо теж не варто: цукру в ньому майже немає, а ось калорій багато.

Гуава

В одному фрукті 5 г цукру і 3 г клітковини — більше, ніж у порції коричневого рису або шматку цільнозернового хліба. Ще більше клітковини можна отримати, якщо зробити смузі з гуави зі шкіркою.

Малина

У малині всього 5 г цукру на 150 г, при цьому цілих 8 г клітковини, яка сприяє гарному травленню і допомагає підтримувати оптимальний рівень глікемії. Малина смакує як сама по собі, так і зі збитими вершками.

Диня

Скільки задоволення і смаку в одному шматочку! І всього 5 г цукру та 23 калорії. Спробуйте її з сиром і дрібкою солі.

Папайя

В одному невеликому фрукті всього 6 г цукру. Але навіть невелика — це пристойного розміру папайя! Тож половинки на один раз буде достатньо. Додайте шматочки папайї до йогурту, щоб надати тропічної нотки.

Полуниця

Мабуть, найбезпечніша ягода при діабеті. У чашці ягід — лише 7 г цукру. Але контроль порцій та цукрів ніхто не відміняв. Пам'ятайте про це. Додайте кілька полуничок до свіжого салату для яскравого кольору і літнього настрою!


Читайте також:

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації ADA

Полуниця при діабеті: можна чи не можна?

Таблиці ГІ та харчова цінність продуктів: ЯГОДИ

 

Ми в Instagram та Telegram