Чи корисна чорниця при діабеті?

Чорницю називають «природними цукерками». Вони маленькі, солодкі і дуже смачні. Чорниця може бути корисним та смачним перекусом, ароматною добавкою до вашої ранкової вівсянки або йогурту, а також чудовим фруктовим доповненням до млинців та випічки.

Зважаючи на те, що ця ягода досить солодка, може постати питання: «Чи корисна чорниця при діабеті?». Ось що вам потрібно знати.

Чи корисна чорниця при діабеті? - изображение

Американська діабетична асоціація (ADA) назвала ягоди суперпродуктом для людей з діабетом. Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти, мінерали та клітковину, які сприяють загальному зміцненню здоров'я, а також можуть допомогти запобігти розвитку різних захворювань.


Поживна цінність та глікемічний індекс чорниці

Порція свіжої чорниці у 100 г містить (Джерело):

  • Калорії — 41
  • Білки — 1,1 г
  • Жири — 0,6 г
  • Вуглеводи — 8,4 г

Глікемічний індекс (ГІ) свіжої чорниці — 43, тобто низький.

Скільки цукру в чорниці?

100 г свіжої чорниці (трохи більше половини склянки об'ємом 200 мл) містить 7 г цукру.

Що буде, якщо їсти чорницю при діабеті?

Вживання чорниці сприятливо впливає на контроль рівня цукру в крові, що робить її гарним вибором для людей з діабетом. Ось що відбувається в організмі після того, як ви її з'їсте.

Низький ГІ запобігає різкім коливанням рівня цукру в крові

Глікемічний індекс (ГІ) показує, як швидко певна їжа спричиняє підвищення рівня цукру в крові, оцінюючи продукти за шкалою від 0 до 100, де 100 — це продукти, які спричиняють швидкий стрибок рівня цукру в крові.

Чорниця має низький ГІ — 43. Це означає, що, якщо у вас діабет і ви їсте чорницю, глюкоза, що міститься в ній, буде повільно вивільнятися в кров під час перетравлення, що є дуже добре.

Клітковина сповільнює процес всмоктування вуглеводів у кров

Ці ягоди сприятливо впливають на рівень цукру в крові, зокрема, завдяки й клітковині. У півсклянки чорниці міститься 2 грами клітковини. Клітковина є однією з найважливіших поживних речовин для людей з діабетом або переддіабетом, оскільки вона відіграє важливу роль у контролі та регулюванні рівня цукру в крові.

Вживання продуктів, багатих на клітковину, уповільнює травлення, оскільки організм не здатний засвоювати і розщеплювати клітковину. Їжа, багата на клітковину, не підвищує рівень цукру в крові так, як це роблять прості вуглеводи, що швидко перетравлюються.

Антоціани покращують чутливість до інсуліну

Якщо говорити про ягоди, то чорниця є одним з найкращих джерел антоціанів. Саме вони надають чорниці глибокого синього кольору. Антоціани — це особливий тип поліфенолів, які мають антиоксидантні та антимікробні властивості. Ці сполуки допомагають зміцнити імунітет, покращити зір та стан нервової системи.

Більше того, дослідження показують, що антоціани можуть підвищувати чутливість до інсуліну, тобто ці сполуки можуть покращувати процес засвоєння глюкози в м'язах і жирових тканинах.

Норма при діабеті

При діабеті 2-го типу дотримуйтеся правила: «Не більше 15 г вуглеводів за один прийом їжі». Тобто, не більше 180 г чорниці за раз. Це приблизно склянка об'ємом 200 мл без верха. Таку порцію краще розділити на кілька прийомів протягом дня. Обов'язково перевірте рівень цукру в крові до та через 1-2 години після вживання.

При діабеті 1-го типу також обов'язковий контроль цукру перед вживанням чорниці та підколювання болюсного інсуліну (за потреби). І пам'ятайте, що все корисно в міру.

Цікаві ідеї, як додати чорницю до свого раціону

Чорниця смачна сама по собі — це ідеальні природні солодощі. Але вона також чудово смакує у смузі, на тостах і в салатах. Ось кілька цікавих способів додати її до ваших щоденних страв.

До сніданку

Додайте свіжі ягоди до вашого корисного сніданку: вівсянки, грецького йогурту чи кисломолочного сиру, або млинців.

Для перекусу

Спробуйте зробити бананово-ягідний смузі. Рецепт шукайте ТУТ. Для смузі можна використовувати заморожені ягоди.

У салаті

Змішайте шпинат, шматочки свіжого огірка, горіхи пекан, чорницю та сир фета. Подавайте з бальзамічним соусом.

Як начинка для тостів

Замість арахісового масла та джему на тост, спробуйте арахісове масло зі свіжою чорницею. Ягоди додадуть природної солодкості, якої вам так не вистачає.

 

Джерело: eatingwell.com


Читайте також:

Смородина при діабеті: можна чи не можна?

Шовковиця при діабеті: можна чи не можна?

Поживна цінність та глікемічний індекс ягід: ТАБЛИЦЯ

 

Ми в Instagram та Telegram