Як знизити показник глікогемоглобіну: 5 порад від діабет-блогера

Глікований гемоглобін (ГГ, HbA1c) показує ваш середній рівень цукру в крові протягом останніх трьох місяців. Часто ми боїмося робити цей тест, бо знаємо, що не все так гладко протікало в нашому діабеті за цей період. Але згідно з діючою системою реімбурсації в Україні, від цього показника напряму залежить, доплачуватимемо ми за інсулін або ж отримаємо його безоплатно.

Ось 5 порад, як знизити рівень ГГ до бажаних 7,5%.

Як знизити показник глікогемоглобіну: 5 порад від діабет-блогера - изображение

Автор цієї статті — Олена Гінзбург (O'Solodenka), діабет-блогерка, стаж ЦД 1 — 18 років.

Instagram: @olena.ginzburg


Згідно з діючою системою реімбурсації в Україні, задля безопланого отримання інсуліну, рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) у пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу не повинен перевищувати 7,5%. 

1. Змінюємо поняття про «мій нормальний цукор», яке затишно засіло в голові

Часто ми можемо заплющувати очі на показники вище 10 ммоль/л (180 мг/дл). А потім підколюємо із запізненням або взагалі забуваємо, думаючи, що все якось само собою вирішиться. І в цьому величезна помилка. Якщо ви прагнете, щоб ваш показник ГГ був нижче 7,5%, значить цукри впродовж доби не повинні перевищувати 9 ммоль/л (162 мг/дл). Тому потрібно «перепрограмувати» себе, що цукор 10 — це не наш цукор, це дуууже високо.

HbА1с: повна інформація про тест

2. Позбавляємося «цукрових гірок» після їжі

Спробуйте метод, який я перевірила на собі, він доволі простий і цілком реальний: колоти ультракороткий інсулін за 15-20 хвилин до їжі, щоб пік інсуліну збігся з піком всмоктування їжі. Якщо, наприклад, ваш цукор 4-5,5 ммоль/л (72-99 мг/дл), можна колоти інсулін і відразу ж їсти. Що вищий цукор, то довше, відповідно, потрібно почекати. Мій CGM (безперервний моніторинг рівня цукру в крові) не дасть збрехати — коли я так роблю, цукор майже не росте і залишається в потрібних межах. Але важливо точно знати і свою чутливість до інсуліну в різний час доби. У цьому питанні вам допоможе хороший ендокринолог або дієтолог.

Як уникнути різких перепадів рівня цукру в крові після їжі? 9 простих способів

3. Припиняємо боятися цукрів нижче «6»

Низькі цукри можуть бути небезпечними і зіпсувати нам увесь день. Але якщо ви хочете ідеальний ГГ, то потрібно навчитися пристосовуватися до таких показників як 4-6 ммоль/л (72-108 мг/дл). Тобто, не обов'язково одразу бігти за соком чи булкою, якщо ви раптом побачили на глюкометрі значення 4,4 ммоль/л (79 мг/дл). Можливо, ваш цукор і не опуститься нижче (якщо, звісно, ви не відчуваєте, що тремтять руки і темніє в очах). Крок за кроком ви звикнете, що рівень глюкози 5 ммоль/л (90 мг/дл) — це нормально і зручно.

4. Лікуємо гіпоглікемію правильно

Не знаю як ви, але я раніше під час гіпо (низький рівень цукру в крові) могла наїсти на цілих 3-4ХО, після чого у мене боліли очі, був жахливий настрій, цукри, здавалося, намагалися піднятися на саму верхівку Говерли! Тому, якщо у вас не гіпо до втрати свідомості, то раджу випити неповну склянку соку (150-180 мл) або прийняти спеціальні засоби від гіпоглікемії (таблетки/гелі) і на цьому зупинитися. Почекати 15 хвилин та повторно перевірити рівень цукру в крові, аби переконатися, що він почав рости. Якщо ні — повторити всю процедуру.

Низький рівень цукру в крові і переїдання: як не «перекормити» гіпо?

5. Правило правильної вечері

Наш ранковий цукор дуже залежить від того, як ми завершили попередній вечір: що їли і скільки інсуліну вкололи. Вечеряйте такою їжею, яку ви вмієте правильно рахувати. Або ж вечеряйте за 4 години до сну, щоб у разі чого мати змогу вирівняти високий цукор і лягти спокійно спати.

Звісно, не завжди успіх у діабеті залежить від нас. Але наше завдання зробити все, щоб поліпшити якість свого життя. Тим паче, що це реально і посильно. 


Читайте також:

Як отримати інсулін в Україні? Процедура отримання препарату

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад

 

Ми в Instagram та Telegram