Чорний чай може допомогти у контролі діабету. Що показало нове дослідження?

Чашка чаю є звичайним щоденним напоєм для багатьох людей в усьому світі. Нове дослідження показало, що вживання саме несолодкого чорного чаю може допомогти знизити ризик розвитку переддіабету та цукрового діабету 2-го типу; а також є хорошим інструментом для контролю рівня цукру в крові.

Чорний чай може допомогти у контролі діабету. Що показало нове дослідження? - изображение

Результати дослідження були представленні на цьогорічній щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) 2023 у Гамбурзі, Німеччина.

Дослідники з Університету Аделаїди в Австралії та Південно-Східного університету в Китаї виявили, що порівняно з тими, хто ніколи (або рідко) не пив чай, щоденні споживачі чорного чаю мали на 53% нижчий ризик розвитку переддіабету та на 47% нижчий ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.

І це навіть після врахування існуючих факторів ризику діабету, таких як вік, стать, етнічна приналежність та індекс маси тіла (ІМТ).

У перехресному дослідженні взяли участь 1 923 дорослих. 436 учасників жили з діабетом, 352 мали переддіабет, а 1 135 мали нормальний рівень глюкози (цукру) в крові. До вибірки входили як ті, хто не вживає чай, так і ті, хто вживав лише один вид чаю.

Дослідники вивчили зв'язок між частотою і типом споживання чаю та екскрецією (виділенням) глюкози з сечею, інсулінорезистентністю і глікемічним статусом.

Коментуючи отримані результати, співавтор дослідження, доцент Тонгжи Ву (Tongzhi Wu) сказав: 

«Результати дослідження вказують на позитивний вплив звичного вживання несолодкого чаю на контроль рівня цукру в крові через збільшення екскреції глюкози з сечею, покращення резистентності до інсуліну і, таким чином, кращий контроль рівня цукру в крові. Ці переваги були найбільш вираженими серед тих, хто щодня п'є несолодкий чорний чай».

Результати нового дослідження, яке пов'язує щоденне споживання несолодкого чорного  чаю зі зниженням ризику розвитку переддіабету та цукрового діабету 2-го типу, безумовно, є багатообіцяючими. А ще це простий і приємний спосіб зробити щось корисне для свого здоров'я. Однак пам'ятайте, що жоден продукт чи напій не є чарівною паличкою. Важливо розглядати свій раціон в цілому, особливо коли мова йде про контроль рівня цукру в крові.


Читайте також:

Напої для прохолодних вечорів: 3 рецепти зігрівального чаю

7 найкращих чаїв для людей з діабетом

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram