Найкращий чай для боротьби з інсулінорезистентністю

Наступного разу, коли вам захочеться випити чашечку чаю, обирайте цей популярний чай. Дослідження показують, що він є найкращим вибором для боротьби з інсулінорезистентністю (ІР) — потенційно небезпечним станом, що підвищує ризик  розвитку переддіабету та цукрового діабету 2-го типу (ЦД2).

Яким же чином заварка може сприяти регулюванню рівня цукру в крові та зменшенню ІР? Читайте у статті.

Найкращий чай для боротьби з інсулінорезистентністю - изображение

Йдеться про зелений чай. 

Зелений чай виробляється з Camellia sinensis — чайної рослини, з якої також виготовляють чорний, білий чаї та улун. Хоча ці види чаю також асоціюються з позитивними ефектами для здоров'я, саме зелений чай має найбільшу кількість клінічних даних, що підтверджують його роль у боротьбі з інсулінорезистентністю

Читайте також: 5 прихованих ознак того, що у вас, можливо, резистентність до інсуліну

Дослідники припускають, що зелений чай допомагає знизити ризик розвитку інсулінорезистентності кількома способами, включно зі зниженням окисного стресу, поліпшенням метаболізму глюкози та блокуванням засвоєння вуглеводів. Усе це разом може призвести до поліпшення рівня цукру в крові. Наприклад, недавній метааналіз показав, що вживання зеленого чаю може допомогти знизити рівень цукру в крові натщесерце, що є показником інсулінорезистентності.

Яким же чином заварка може сприяти регулюванню рівня цукру в крові? Запалення та інсулінорезистентність часто співіснують, тож якщо ви зможете зменшити запалення, то, можливо, покращите й чутливість до інсуліну.

Зелений чай містить велику кількість поліфенолів — природні сполуки в продуктах харчування — що володіють антиоксидантною та протизапальною дією. Особливо багато поліфенолу і катехіну під назвою епігаллокатехін галлат (EGCG). EGCG відіграє важливу роль як антиоксидант і може допомогти знизити запалення, яке може сприяти резистентності до інсуліну. 

Ці «могутні» поліфеноли в зеленому чаї можуть також позитивно впливати на мікробіом вашого кишківника. Відомо, що склад видів бактерій у вашому кишечнику може відігравати роль у ризику розвитку інсулінорезистентності, а також підтримувати ваше загальне здоров'я. 

Щоб насолодитися м'яким смаком зеленого чаю та уникнути гіркоти, його потрібно правильно заварювати. Заваріть пакетований або розсипний зелений чай у гарячій воді (85°C — ідеальна температура) на 3 хвилини. Насолоджуйтеся теплим чаєм або охолодіть його в холодильнику і подавайте з льодом. Щоб додати більше смаку, поєднуйте його з цитрусовими, м'ятою або імбиром.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Джерело: EatingWell

Читайте також:

7 найкращих чаїв для людей з діабетом

10 натуральних способів покращити чутливість до інсуліну

Дієта при інсулінорезистентності: огляд правильної системи харчування для людей з діабетом