Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу

Вчені зі Стенфордського університету зменшили частоту прийому ліків від діабету 2-го типу зі щоденного до одного разу на чотири місяці.

Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу - изображение

За даними IDF (Міжнародна діабетична федерація) близько 537 млн. людей живуть із цукровим діабетом у всьому світі, більшість з них — люди з діабетом 2-го типу

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це хронічний стан, що виникає, коли підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну — гормону, відповідального за використання та зберігання організмом глюкози в крові; або ж інсулін, що виробляється, не працює ефективно. Це призводить до хронічної гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), та в подальшому може спричинити розвиток важких ускладнень.

Часто люди з діабетом 2-го типу не приймають цукрознижувальні ліки належним чином через можливі побічні ефекти або надто складну для них схему прийому. Проблема в тому, що ці ліки зазвичай потрібно приймати часто, і не всі можуть чітко дотримуватися свого плану лікування. 

Команда дослідників зі Стенфордського університету розробила новий гідрогель, який містить чотиримісячний запас ліків для пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Це означає, що пацієнту не потрібно приймати ліки від діабету щодня.

Гідрогель достатньо рідкий, щоб його можна було легко вводити за допомогою звичайних шприців, і достатньо твердий, щоб зберігатися в організмі протягом чотирьох місяців. Це може значно спростити план лікування, покращити якість життя людей з ЦД2 та зменшити кількість ускладнень діабету.

«Потреба лише у трьох ін'єкціях на рік значно полегшила б людям з діабетом або ожирінням дотримання режиму прийому ліків», — говорить Ерік Аппель (Eric Appel), співавтор дослідження і доцент кафедри матеріалознавства та інженерії у Стенфорді.

Тестування на тваринах показало, що нова медична технологія здатна транспортувати ліки від діабету та ліки для контролю ваги, такі як Ozempic, Mounjaro, Trulicity, Victoza та інші. 

У своєму дослідженні вчені пояснили, що крихітні частинки всередині гідрогелю утворюють сітчасту структуру. Ця сітка утримує ліки, і коли настає час їх розпорошення, вона повільно розчиняється, дозволяючи лікам потрапляти в організм.

«Наш гідрогель тане протягом багатьох місяців, як шматочок цукру, що розчиняється у воді, молекула за молекулою», — пояснює Аппель. 

Дослідники планують провести випробування на людях протягом 1,5-2 років після успішного тестування нової технології на моделі свиней (чия шкіра та ендокринна система найбільш подібні до людської).

Дослідження опубліковане в журналі Cell.


Читайте також:

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження

7 простих правил, щоб тримати діабет 2-го типу «на відстані». Або, як попередити небезпечну хворобу
 

Ми в Instagram та Telegram