7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Для людей з цукровим діабетом підтримання рівня цукру в крові в здоровому діапазоні є найважливішим щоденним завданням. Звичайно, прийом цукрознижувальних ліків, таких як інсулін і метформін — це найефективніший спосіб знизити рівень глюкози в крові.

На додачу до цього, інсують ще, так звані натуральні методи, які можуть допомогти вам уникнути стрибків цукру в крові та утримувати його рівень в межах норми.

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Регулярно займайтеся спортом

Дослідження показують, що регулярне виконання фізичних вправ може допомогти підтримувати оптимальнй рівень цукру в крові. Це тому, що під час фізичної активності клітини використовують глюкозу як енергію для живлення м'язів тіла. 

Фізична активність також здатна покращити чутливість до інсуліну, гормону, який регулює рівень цукру в крові. Існує два основних типи вправ:

  • Аеробні вправи (ходьба, біг, плавання, катання на велосипеді) — як правило, знижують рівень глюкози в крові;
  • Анаеробні вправи (спринт, присідання і важка атлетика) — можуть збільшувати рівень глюкози під час і після навантаження.

Деякі дослідження показують, що найефективніше для контролю рівня цукру в крові поєднувати обидва види вправ.

Спорт і діабет: які вправи знижують, а які підвищують рівень цукру в крові?

Пийте достатньо води

Якщо ви зневоднені, концентрація глюкози у вашій крові підвищується — виникає ризик гіперглікемії (підвищенний рівень цукру в крові). Споживання достатньої кількості рідини (звичайної води, трав'яного чаю без цукру тощо) протягом дня, може допомогти нормалізувати рівень глікемії. 

Уникайте вживання алкоголю, напоїв, що містять великі дози кофеїну та цукру.

Їжте продукти, багаті клітковиною

Клітковина — це тип вуглеводів, який уповільнює травлення і запобігає підвищенню рівня цукру в крові. Існує два основних типи клітковини:

  • Розчинна клітковина утворює в шлунку своєрідний гель, який стримує процес травлення. Це означає, що глюкоза повільніше потрапляє в кров, допомагаючи уникнути різких стрибків цукру в крові. 
  • Нерозчинна клітковина проходить через шлунок, не перетравлюючись і не розщеплюючись на цукор. Нерозчинна клітковина допомагає організму залишатися чутливим до інсуліну.

Американська асоціація серця рекомендує з'їдати 25-30 грамів клітковини на день. Ви можете додати клітковину до свого раціону, вживаючи такі продукти, як

  • цільнозернові (овес і висівки)
  • боби
  • горіхи та насіння
  • деякі фрукти (наприклад, яблука)

13 продуктів з високим вмістом клітковини, які варто додати до свого раціону

Додайте яблучний оцет у свій раціон

Цей популярний вид оцту — міцний, кислий, виготовлений з перебродившого яблучного соку. Його використовують у виготовленні багатьох продуктах — від соусів і заправок для салатів до засобів по догляду за шкірою. А деякі дослідження показують, що він також може сприяти зниженню рівня цукру в крові.

Огляд 2021 року показав, що вживання однієї столової ложки яблучного оцту (попередньо розбавивши його у склянці води) під час їжі значно знижувало рівень цукру в крові натщесерце.

*Порадьтеся зі своїм лікарем, перш ніж вводити оцет у раціон.

Навіщо пити оцет при діабеті?

Спробуйте пажитник

Огляд 2023 року показав, що прийом пажитника може допомогти знизити рівень A1C (глікований гемоглобін) та рівень цукру в крові після їжі. Пажитник може мати такий ефект, оскільки насіння містить амінокислоту під назвою 4-гідроксиізолейцин, яка стимулює підшлункову залозу до виділення інсуліну. Тим не менш, необхідні додаткові дослідження, щоб вивчити пажитник як природний засіб для лікування діабету. 

Ви можете знайти добавки з пажитником в аптеках або магазинах товарів для здоров'я. 

Корисні трави при цукровому діабеті

Перевірте рівень цинку

Підшлункова залоза природним чином містить велику кількість цинку. Цей мінерал відіграє багато важливих ролей в організмі, зокрема:

  • заохочує бета-клітини підшлункової залози до вироблення інсуліну;
  • допомагає інсуліновим рецепторам переробляти інсулін;
  • захищає організм від втрати бета-клітин.

Деякі дослідження показали, що люди з діабетом більш схильні до дефіциту цинку, ніж люди без діабету. Якщо у вас дефіцит цинку, ваш лікар може порекомендувати приймати щоденну добавку, щоб підтримувати рівень цинку в здоровому діапазоні та підтримувати підшлункову залозу.

Які вітаміни потрібні при діабеті

Споживайте продукти з високим вмістом пробіотиків

Пробіотичні продукти містять суміш бактерій і дріжджів, які природним чином містяться в організмі. Вживання продуктів, багатих на пробіотики, може покращити здоров'я кишківника, який тісно пов'язаний з ендокринною системою.

Дослідження показало, що регулярне вживання пробіотиків може знизити рівень цукру в крові натщесерце та рівень A1C, особливо у людей з діабетом 2 типу; а також покращити метаболізм глюкози (швидкість, з якою організм переробляє глюкозу).

Продукти-пробіотики, які можна додати до свого раціону:

  • Йогурт
  • Чайний гриб
  • Квашена капуста
  • Кімчі
  • Кефір

Ви також можете проконсультуватися із вашим лікарем щодо прийому пробіотичних добавок.


Читайте також:

АДА оновила стандарти лікування діабету 2023. Що змінилося?

Як багато ви знаєте про рівень цукру в крові? ТЕСТ

5 несподіваних симптомів стрибків рівня глюкози в крові, про які ви, ймовірно, не знали

 

Ми в Instagram та Telegram