Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати

Коли рівень глюкози та глікогемоглобіну A1C при діабеті занадто високий або занадто низький? З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке цільовий діапазон рівня цукру в крові, норми для різних категорій людей та чому важливо дотримуватися своїх цілей глікемії.

Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Лікування цукрового діабету полягає насамперед у дотриманні своїх цілей глікемії (рівня цукру в крові). Зазвичай при встановленні діагнозу, лікар (ендокринолог) призначає пацієнтові цільовий діапазон рівня глюкози (цукру) в крові, якого йому (пацієнту) слід дотримуватися протягом життя (але ці цілі можуть змінюватися). Підтримання цукрів у вашому цільовому діапазоні допоможе вам залишатися здоровими та уникнути розвитку ускладнень діабету. Досягти цільового рівня глікемії зазвичай можна за допомогою поєднання цукрознижувальної терапії, збалансованого харчування та фізичних вправ.

Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті?

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), цільовий рівень цукру в крові повинен бути адаптований до вас, виходячи з таких факторів, як ваш вік, тип діабету, тривалість перебігу захворювання та загальний стан здоров'я. 

Загалом, «нормальний» рівень цукру в крові при діабеті становить:

  • від 4,4 до 7,2 ммоль/л (80-130 мг/дл) перед їжею

  • менше 10 ммоль/л (180 мг/дл) через 1-2 години після їжі

Рівень глікованого гемоглобіну A1C (показник довготривалого контролю рівня цукру в крові) менше 7%.

Читайте також: Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Чому важливо знати свій цільовий діапазон при діабеті?

Рівень цукру в крові контролюється за допомогою інсуліну — гормону, який виробляється підшлунковою залозою і допомагає клітинам використовувати цукор для отримання енергії. Коли рівень цукру в крові підвищується, підшлункова залоза виробляє більше інсуліну. Це допомагає утримувати рівень глюкози в крові в безпечному діапазоні.

Якщо у вас діабет, ваш організм не може виробляти достатньо інсуліну, або не може використовувати цей гормон достатньо добре, щоб знизити рівень цукру в крові (як-от при інсулінорезистентності та ЦД2). Як наслідок, у крові накопичується забагато цукру. З часом рівень цукру в крові поступово підвищується.

Тривалий високий рівень цукру в крові пошкоджує кровоносні судини по всьому тілу, що може спричинити розвиток важких ускладнень діабету.

Підтримуючи рівень цукру в крові в здоровому діапазоні, можна запобігти цим ускладненням. Ось чому важливо знати свій цільовий діапазон і дотримуватися плану лікування, щоб максимально довго залишатися в цьому діапазоні.

Читайте також: Аналіз крові на цукор: повна інформація про тест

Рівень цукру в крові: норми для різних категорій пацієнтів

Рівень цукру в крові вважається «нормальним», якщо він знаходиться в цих межах, згідно зі Стандартами лікування діабету ADA-2023 (зверніть увагу, що ваш лікар може скоригувати ці цифри залежно від вашого віку, стану здоров'я та інших факторів):

Люди без діабету:

  • Натщесерце: 5,5 ммоль/л (99 мг/дл) або менше
  • Після прийому їжі (через 1-2 години): 7,8 ммоль/л (140 мг/дл) або менше
  • A1C: менше 5,7%

Більшість дорослих з діабетом 1 або 2 типу:

  • Натщесерце: 4,4-7,2 ммоль/л (80-130 мг/дл)
  • Після прийому їжі (через 1-2 години): менше 10 ммоль/л (180 мг/дл)
  • A1C: менше 7%

Діти з діабетом 1 або 2 типу:

  • Натщесерце: персоналізовано для дитини
  • Після прийому їжі (через 1-2 години): персоналізовано для дитини
  • A1C: менше 7% у багатьох випадках, але залежить від дитини

Жінки з гестаційним діабетом (діабет під час вагітності):

  • Натщесерце: 3,3-5,3 ммоль/л (60-90 мг/дл)
  • Після прийому їжі: менше 7,8 ммоль/л (140 мг/дл) через годину після їжі або менше 6,7 ммоль/л (120 мг/дл) через дві години після їжі
  • A1C: менше 6%

Люди з переддіабетом:

  • Натщесерце: 5,5-6,9 ммоль/л (100-125 мг/дл)
  • Після прийому їжі 7,8-11 ммоль/л (140-199 мг/дл)
  • A1C: від 5,7% до 6,4%

Рівень цукру в крові — важливий показник, який допомагає контролювати діабет і запобігти довготривалим ускладненням цього захворювання. Разом з вашим ендокринологом визначте здоровий діапазон саме для вас. Проконсультуйтеся з лікарем щодо цукрознижувальної терапії та зміни способу життя (харчування, фіз.активність тощо), щоби утримувати показники в межах норми.


Читайте також:

Який рівень глікогемоглобіну А1С є небезпечним і як його знизити

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів
 

Ми в Instagram та Telegram